Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Ympäröivä maailma toimii porttina menneeseen ja tulevaan galleria Uudessa Kipinässä

Materiaalien kierrättäminen, omat muistot, historia ja raja-aitojen kaataminen innostivat uusien näyttelyiden taiteilijoita.

Pirjo Kaartisen maalaukset syntyvät vesivärikerroksia poistamalla. Kuva: Sami Lettojärvi

Erilaiset oman menneisyyden ja lähiympäristön ristiinvalotukset tuntuvat yhdistävän galleria Uuden Kipinän uusien näyttelyiden taiteilijoita. Näin he kuvaavat itse näyttelytöitään.

Roy Auringon Saatanalliset bakkanaalit -näyttely vie taiteilijan opiskeluajan hurjiin vuosiin. Taustalla työt Vakituiset asukkaat ja Ohjeita nuorisolle. Kuva: Sami Lettojärvi

1 Roy Aurinko: Saatanalliset bakkanaalit

Näyttelyn nimeä ei pidä ottaa liian kirjaimellisesti. Ajatus bakkanaaleista liittyy opiskeluvuosiini Hollolan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa. 1990-luvulla kaikki tuntui olevan pelkkää festivaalia, sittemmin elämä on seestynyt. Se aika palautui mieleeni, kun muutin puolitoista vuotta sitten Heinolaan.

Maalaan sekatekniikalla sementillä pohjustetulle kankaalle. Tekniikka sai alkunsa sattumasta, kun remontista jäi yli kaikenlaisia materiaaleja. Sementti antaa viivalle miellyttävää haurautta.

Työni ovat täysin abstrakteja, oikeastaan maalauksia jotka esittävät maalauksia. Haen maalatessani tiettyä liikettä ja rytmiä sekä erilaisia tunnelmia väreillä. Lopputulos voi tuntua samalta kuin katsoisi pilviin. Sieltä voi löytää erilaisia muotoja, mutta mitään yhtä tiettyä viestiä siellä ei ole.

Sandra Kantasen Smokeworks-näyttelyn valokuvat näyttävät valuvilta. Kuva: Sami Lettojärvi

2 Sandra Kantanen: Smokeworks

Muutin kuusi vuotta sitten Hankoon. Koska minulla on pienet lapset, kuvaan yleensä lähimetsässä, viiden minuutin päässä kotiovelta.

Hangossa on alueita, joilta löytyy yhä sodanaikaisia miinoja. Koko niemeähän pommitettiin sodassa aivan hulluna, ja venäläiset kylvivät maahan ja mereen räjähteitä hallitessaan aluetta sodan jälkeen.

Olen tehnyt pitkään maisemia, joissa yhdistyvät valokuva ja maalaus. Kuvatessani asettelen metsään savupommeja, joista syntyy kuviin hullu väri. Sen jälkeen käsittelen kuvia tietokoneella niin, että näyttää kuin värit valuisivat. Pyrin siihen, että lopputuloksesta ei voi erottaa, mikä on todellista ja mikä ei.

3 Pirjo Kaartinen: Erimielisyyksiä jatkosta

Otan näyttelylläni kantaa ilmastonmuutokseen. Siitä on puhuttu jo vuosikymmeniä, mutta silti mitään ei tunnu tapahtuvan. En tiedä, voiko taiteella vaikuttaa, mutta haluan ainakin olla mukana yrittämässä.

Käytän töissäni mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja. Kerään vanhoja maalauksia ja kehyksiä kirpputoreilta ja roskalavoilta. Maalaan vanhojen pohjien päälle vesiväreillä hyvin monta kerrosta. Lopulta alan poistaa värikerroksia, kunnes kuva paljastuu. Se tapahtuu käytännössä niin, että kostutan pinnan ja imen värin pois vanhalla lakanalla. Jos paljastuvasta kuvasta ei tule mieleinen, aloitan uudelleen alusta. Se vaatii kärsivällisyyttä, mutta on silti nopeampaa kuin öljyvärimaalaus, joka ei sovi minulle ollenkaan.

Töissäni on usein sadunomainen tunnelma, ihmishahmot ja eläimet tuntuvat riitelevän keskenään.

Elina Strandberg tekee "vegeveistoksia". Kuva: Sami Lettojärvi

4 Elina Strandberg: Heinäveistoksia

Asun nykyisin Helsingissä mutta olen kotoisin Lahdesta. Elämäni mullistui, kun muutimme 1960-luvulla Vesijärvenkadulta Ruolaan. Yhtäkkiä metsä oli aivan lähellä.

Nykyisin kuljen kaupunkiluonnossa joka päivä koirani kanssa. Kumpulan metsistä löytyy paljon epäorgaanista ainesta – esimerkiksi golfpalloja, maalipensseleitä, osin maatuneita vaatteita ja ostoskasseja – jota yhdistän installaatioissani esimerkiksi kuivattuihin kielonlehtiin.

Pyrin töissäni samaan maagiseen tilaan kuin lapsuudessani. Toisaalta läsnä on hauraus ja elämän katoavaisuus. Isäni on nyt 90-vuotias, ja ehkä käsittelen tässä jo ajatusta lähestyvästä kuolemasta.

Näyttelyt esillä 5.5. asti.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi