Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Konserttiarvio: Kalevi Ahon 17. sinfonia kuuluu modernien suurtöiden joukkoon

Sibeliustalon lava oli tupaten täynnä väkeä Kalevi Ahon 17. sinfonian kantaesityksessä, jonka lahtelaisyleisö palkitsi lopulta pitkin aplodein. Kuva: Maarit Kytöharju

Sinfonia Lahti

Kalevi Aho 70 vuotta

Dima Slobodeniouk, kapellimestari

Nelson Freire, pianisti

Jos on säveltänyt koko ikänsä musiikkia, niin mikä olisi ylväin mahdollisin tapa juhlistaa 70-vuotissyntymäpäiväänsä?

Kalevi Ahon ratkaisu on ollut säveltää suuri suomalainen sinfonia, joka on jo seitsemästoista hänen monitahoisella urallaan. Teos on saanut otsikokseen Sinfonisia freskoja. Sen ideointi alkoi yöjunassa maaliskuussa 2017, ja jo saman vuoden heinäkuussa sinfonia oli valmis.

Kestoltaan sinfonia on yli tunnin pituinen, ja vaikuttavuudeltaan eräs hienoimpia taideteoksia, mitä tässä maassa on koskaan tehty. Tai oikeammin pitää sanoa, että se on eräs hienoimpia taideteoksia mitä on pitkään aikaan tullut vastaan, yhtään missään.

Teoksen kuuleminen kantaesityksessä vei muistot lapsuuteen ja muihinkin avainhetkiin musiikin parissa: millaista oli kuulla Finlandia ensi kertaa? Tai Toccata ja fuuga d-mollissa ensimmäisen kerran? Hetkiä, joissa musiikki puhuttelee ja vaikuttaa puhtaimmillaan, joissa kyse ei ole niinkään tyylilajeista tai teorioista vaan tunteesta, siitä että jotain suuresti vaikuttavaa tapahtuu.

Suurin musiikki ei ole koskaan vain säveltäjänsä tai tämän edustaman tyylisuunnan kunniaksi, vaan se on jotain, joka on olemassa kuulijalle, vavisuttaen tämän sielua ja sisintä, kuten vaikkapa Wagnerin Lohengrinin alkusoitto tai Debussyn Faunin iltapäivä. Jotain tämänkaltaista tunnetta Ahon 17. sinfonia herättää – ihmetystä, hämmästystä, liikutusta.

Viittauksia moneen suuntaan

Musiikissa ei ole kyse kilpailusta, eikä Ahon sinfoniassa ole kyse esimerkiksi uuden tyylilajin keksimisestä. Kyse on tuttujen elementtien laittamisesta uuteen järjestykseen, sommittelusta ja ideoiden rikkaudesta.

Nykysäveltäjien onni on siinä, että tässä ajassa on vähemmän painetta sitoutua mihinkään tiettyyn estetiikkaan tai ideologiaan. Nykysäveltäjällä on vapaus ammentaa kaikesta, mitä aiemmin on tehty ja viedä sitä kohti uutta.

Teoksen kuuleminen kantaesityksessä vei muistot avainhetkiin musiikin parissa.

Tätä vapautta Aho käyttää poikkeuksellisen hyvin, ja sen takia sinfonia yltää kauas: siihen on kirjoitettu 2000-lukulaisille puhaltimille äärimmäisen matalia ääniä, ja toisaalta lopussa urut soittavat korkeinta mahdollista ääntään. Väliin mahtuu kaikkea: Sibeliusta muistuttavaa kauneutta, Pendereckin henkistä jylhyyttä, kuolemantanssia, suorastaan urbaaneja rytmejä, eksotiikkaa ja mystiikkaa.

Johtoaihe on kaunis kuin Góreckin kolmannessa sinfoniassa, ja jos mahdollisimman moni kuulee Ahon sinfonian, niin samaa crossover-potentiaalia löytyy kuin edellä mainitusta teoksesta.

Myös Rautavaaran Angel of light tulee mieleen, joskin Aho menee entistä opettajaansa pidemmälle. Sinfonia on nyt jonkin aikaa kuultavana Yle Areenasta, ja eiköhän levytyskin tulla tekemään.

Freiren Beethoven hurmasi

Konsertin ensimmäisellä puoliajalla kuultiin Beethovenin pianokonsertto nro 5. Sen solistiksi saapui maailmankuulu Nelson Freire, 74-vuotias legenda Brasiliasta.

Freire soitti herkästi kuin enkeli, joten ilta oli myös osoitus siitä, miten vanhaksi eläminen ei estä huippuluokan taiteellista toimintaa.

Itse teos on Beethovenin pisin pianokonsertto ja edustaa hänen keskikauttaan kaikessa majesteettisuudessaan. Kontrasti Ahon teokseen on niin suuri, että tämä Keisarikonserttokin oli kuin kevyt alkupala ennen räjähtävää suurtyötä.

Teoksia yhdistää niiden sisältämä viisaus ja kauneus, ja Dima Slobodeniouk johti molemmat maaliin niin voittoisasti kuin kuvitella saattaa.

Lopuksi haluan kiittää ja onnitella Kalevi Ahoa hienosta työstä musiikin parissa. Soikoon suuri seitsemästoista sinfonia mahdollisimman usein ja mahdollisimman monelle.

Petri Poutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi