Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kaupunki tarjoutuu maksamaan kilpailun kulut – evakkopatsasta ajava Lahden Karjalaseura tyrmää uuden ehdotuksen

Lahden kaupunki on käynyt Lahden Karjalaseuran kanssa vuoropuhelua ja tarjoutunut järjestämään kutsukilpailun sekä vastaamaan sen kustannuksista.

"Haluammeko evakoille patsaan Lahteen?" kysyi Lahden Karjalaseuran puheenjohtaja Raimo Koukonen torstain yleisötilaisuudessa pub Virastossa. Oikealla galleristi Riitta Nuorivaara-Luhtanen. Kuva: Mirja Hussain

Lahden kaupunki on tarjoutunut järjestämään kaupunkiin kaavaillusta evakko-aiheisesta veistoksesta kutsukilpailun ja vastaamaan sen kustannuksista. Patsasta ajava Lahden Karjalaseura ilmoittaa, ettei se aio tarttua kaupungin ehdotukseen.

Kilpailun järjestäminen maksaisi kaupungille 15 000–20 000 euroa. Kutsukilpailun ehdoissa mainittaisiin, että kysymys on esittävästä taiteesta. Kuvanveistäjä Reijo Huttu, joka on suunnitellut Lahteen kaavaillun veistoksen Pekka Asikaisen mallin pohjalta, kutsuttaisiin yhdeksi kilpailun osallistujaksi. Karjalaseuran edustaja olisi mukana kilpailun tuomaristossa.

Lahden Karjalaseuran puheenjohtaja Raimo Koukonen sanoo, etteivät he aio missään nimessä tarttua kaupungin ehdotukseen.

– Meillä ei ole tarvetta kilpailuttaa. Meillä on kaikki valmiina: ehdotus ja yhdistyksen oma karjalaistaiteilija Reijo Huttu, joka on meille erittäin tärkeää.

Eräs syy kieltäytymiseen on Koukosen mukaan myös se, että kilpailun järjestäminen kestäisi liian kauan.

Kolme yksityistä tonttiakin tarjolla

Kuvanveistäjä Reijo Huttu kuunteli keskustelua evakkopatsaasta. Kuva: Mirja Hussain

Lahden julkisen taiteen työryhmän mielestä patsashankkeessa pitäisi olla vaihtoehtoja Hutun veistokselle. Työryhmän lähtökohta on, että Lahti on hyvä sijoituspaikka evakkopatsaalle, mutta julkiseen tilaan tulevat veistokset pitäisi arvioida. Työryhmän mielestä Hutun evakkoveistos ei täyty julkiseen tilaan sijoitettavalta teokselta edellytettäviä kriteereitä. Esimerkiksi Erkki Laineen muistomerkki on Lahden Jäähalli -yhtiön maalla, mutta nyt kysymys on julkisesta puistosta.

Kaupunki on tarjonnut veistokselle sijoituspaikan puistikosta Lahdenkadun ja Vapaudenkadun kulmasta. Lisäksi kaupunki hoitaisi patsaan perustamiskulut, joihin on arveltu kuluvan kymmeniä tuhansia euroja, ja ottaisi veistoksen huolehtiakseen. Nämä asiat huomioiden on kaupungin mukaan kohtuullista, että se pääsee vaikuttamaan teoksen valintaan.

Yhdistyksen edustajat tapaavat kaupunginjohtaja Pekka Timosen 16. huhtikuuta. Silloin tilanne käydään vielä kerran läpi.

Raimo Koukonen sanoo, että yhdistys aikoo toteuttaa evakkopatsaan joka tapauksessa.

– Emme ole paikasta riippuvaisia. Meille on tarjottu kolmea erittäin hyvällä sijainnilla olevaa yksityistä tonttia Lahdesta.

Niiden sijaintia ei kuitenkaan vielä kerrota julkisesti.

Koukosen mukaan patsas voidaan sijoittaa myös jonnekin Lahden lähikuntaan.

Yleisötilaisuus torstaina

Lahden kaupunginvaltuutettu Lasse Koskinen (ps.) käytti puheenvuoron Virastossa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden Karjalaseura järjesti hanketta esittelevän yleisötilaisuuden torstaina Lahdessa. Paikalle oli kerääntynyt kymmeniä asiasta kiinnostuneita.

Tilaisuudessa puhui myös veistoshankkeen suojelija, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Ministeri sanoo olevansa tietoinen keskustelusta, jota hanke on Lahdessa synnyttänyt. Hän ei ottanut kantaa siihen, pitäisikö veistoksesta järjestää kilpailu.

– Lahden kaupunki tietysti päättää, myöntääkö se patsaalle paikan ja rahoituksen – opetusministerinä en siihen puutu. Sydämestäni toivon sellaista sielun sivistystä, että evakot saisivat patsaan, jonka he ansaitsevat.

Tilaisuudessa esiintyi myös hankkeen yhdeksi kummiksi nimetty laulaja Erkki Liikanen.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi