Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahdessa nähdään harvinainen dokumentti Matti Nykäsestä – mäkihyppääjä kehui sen olleen paras hänestä tehty

Lahdessa järjestetään lauantaina Kinos-elokuvafestivaali, jossa nähdään harvoin esitetty dokumentti mäkihyppääjä Matti Nykäsestä.

Matti Nykänen odottaa hyppyvuoroaan Salpausselän kisoissa 1980-luvun alkupuolella. Kuva: Vesa Tapiola

Lahdessa järjestettävillä Kinos-elokuvafestivaaleilla nähdään lauantaina harvoin nähty dokumentti mäkihyppääjä Matti Nykäsestä (1963–2019). Matti Nykänen – Omin sanoin -elokuva (2016) on esitetty sen ohjaajan Kim Finnin mukaan aiemmin televisiossa vain kahdesti. Molemmat kerrat olivat Ylen kanavilla vuonna 2016.

Dokumentti keskittyy kertomaan mäkikotkan urheilijaurasta. Ohjaaja Kim Finn sanoo, että se on aihe, johon Nykäsestä tehdyissä dokumenteissa on harvoin kajottu.

Lue myös: Matti Nykäselle suunnitellaan muistomerkkiä – "Kyllähän hän oli maailman huippu ja ansaitsee muistomerkkinsä"
 

– Minuakin pyydettiin ensiksi tekemään dokkari Nykäsen alkoholismista, mutten innostunut siitä. Urheilijauraa ei sen sijaan dokumenteissa oltu käsitelty.

Ohjaajan mukaan Nykäs-dokumenteissa mäkihyppääjän asioita nähtiin yleensä selittämässä joku muu kuin Nykänen. Finn päättikin antaa omassa dokumentissaan puheenvuoron Nykäselle. Dokumentti perustuu Nykäsen haastatteluihin ja runsaaseen arkistomateriaaliin.

Valmistuminen venyi

Dokumentin valmistuminen venyi seitsemään vuoteen. Se oli huomattavasti enemmän kuin alunperin oli suunniteltu.

Yksi syy viivästymiseen oli mäkikotkassa. Alussa kaikki sujui Finnin mukaan hyvin, mutta sitten Nykänen ilmestyi humalassa kuvauksiin. Hän oli kumonnut vaimonsa kanssa Stroh-pullon, joten haastattelua ei voitu käyttää.

Matti Nykänen esiintyi Lahti by Night -festivaalilla kesällä 2018. Kuva: Katja Luoma

– Kyseessä oli tärkeä kuvauspäivä, jossa käsiteltiin lapsuuden asioita ja isoja urheilusaavutuksia, joten halusimme kuvata sen uudelleen.

Tilaisuutta siihen ei kuitenkaan heti tullut. Nykäsen elämään kasautui muitakin vaikeuksia. Hän joutui esimerkiksi vankilaan, kun oli pahoinpidellyt vaimoaan.

Toi esiin urheilijan

Matin massiivinen suosio oli aivan omaa luokkaansa. Kuvaaja Jussi Arhinmäki

Ennen dokumentin ensi-iltaa Nykänen alkoi Kim Finnin mukaan katua siihen osallistumistaan. Hän esimerkiksi vaati dokumenttia esityskieltoon lehtihaastattelussa. Ensi-illan jälkeen mielipide muuttui ohjaajan mukaan kuitenkin täysin.

– Hän oli erittäin iloinen ja tyytyväinen lopputuloksesta. Hän kehui sen olevan ainoa kunnon dokumentti, joka hänestä on tehty.

Mielipiteen muuttumiseen saattoi Kim Finnin mukaan vaikuttaa se, että dokumentti palautti ihmisille mieleen Nykäsen urheilulliset ansiot. Finn sanoo, että moni oli unohtanut sen, miten hyvä urheilija Nykänen oli ollut.

– Nykäsen urheilu-uran huippuhetkistä oli tuolloin kulunut jo yli 20 vuotta. Monille saattoi tulla yllätyksenä, että hän oli lajinsa paras.

Suosio vailla vertaa

Dokumentin kuvaaja Jussi Arhinmäki tulee Kinos-festivaalille kertomaan dokumentin tekemisestä.

Arhinmäki seurasi kameransa kanssa Nykästä Suomessa ja veteraanien MM-kisoissa ulkomailla. Aluksi hän ihmetteli, miten hyvin Matti tunsi kaikki Suomen pienet huoltoasemat.

Olemme yrittäneet tehdä Lahen näköistä tapahtumaa. Festivaalivastaava Rami Rusinen

– Sitten se selvisi, kun menimme kerran ABC:lle. Ihmiset vyöryivät siellä Matin luokse. Kaikki halusivat jutella hänen kanssaan. Pienissä paikoissa saimme istua rauhassa.

Seiskan juhlaristeilylle Nykänen joutui ottamaan turvamiehen. Veteraanien mäkihypyn MM-kisoissa häntä seurasi monikymmenpäinen toimittajajoukko.

– Olen tehnyt töitä aika monen julkkiksen kanssa, mutta Matin massiivinen suosio oli aivan omaa luokkaansa, Arhinmäki sanoo.

Nykäsen kuolema helmikuun alussa oli dokumentin ohjaajalle Kim Finnille valtava järkytys, muttei yllätys. Ohjaaja sanoo tutustuneensa dokumenttia tehdessä Nykäsen vaaralliselta näyttävään elämäntapaan, johon kuuluivat alkoholi ja lääkkeet. Hän muistelee esimerkiksi, miten Nykänen kuljetti matkassaan urheilukassia, joka oli täynnä lääkkeitä.

– Traagista Nykäsen kuolemassa oli, että hänen elämänsä oli kuitenkin mennyt viime vuosina paljon parempaan suuntaan.

Matalan kynnyksen Kinos

Lahdessa Kino Iiris -elokuvateatterissa järjestettävä Kinos-elokuvafestivaali on matalan kynnyksen elokuvatapahtuma. Tapahtumaan on perinteisesti hyväksytty esitettäväksi myös amatöörien lyhytelokuvia. Festivaalivastaava Rami Rusinen arvioi, että tänä vuonna amatöörien elokuvia on ohjelmistosta hiukan alle puolet.

Kynnystä madaltaa myös se, että elokuvanäytöksiin on maksuton sisäänpääsy.

Matti Nykäsen mitaleita Lahden hiihtomuseossa. Kuva: Sami Kuusivirta

Kinoksen sloganiksi on muodostunut Rusasen mukaan ”lyhytelokuvia vuodesta 2003 tai 2004”. Kaveriporukan käynnistämän tapahtuman alkuvuodet ovat hämärän peitossa, eikä ihan tarkka aloitusvuosi ole tiedossa.

– Olemme yrittäneet tehdä Lahen näköistä tapahtumaa. Ei liian ryppyotsaista, Rusinen kertoo.

Tänä vuonna tapahtuma on päivän mittainen, mutta joskus Kinos on kestänyt jopa viikon.

Kinos-festivaali Kino Iiriksessä Lahdessa lauantaina 6.4. kello 16 alkaen.

Ohjelmisto

Kolme poimintaa

Lahti-kytkentöjä: Jesse Haajan Perfect Fit -lyhytelokuva on kuvattu Lahdessa, ja mukana on paikallisia näyttelijöitä. Kinoksessa esitetään myös lyhytelokuvia ohjaaja Juha Ilmari Laineelta, Jarno Harjulta ja kuvataiteilija Anssi Kasitonnilta, jotka ovat opiskelleet Lahdessa Muotoilu- tai Taideinstituutissa.

Jussi-ehdokas: Sysmäläislähtöisen ohjaajan Teemu Nikin Siivooja-lyhytelokuva oli ehdokkaana, kun alkuvuodesta jaettiin Jussi-palkintoja.

Veri lentää: Tapahtuman päättävässä K-18-näytöksessä esitetään muun muassa Artturi Rosténin The Defiler, joka on mahdollista nähdä nyt viimeistä kertaa elokuvafestivaalilla.

Poiminnat teki festivaalivastaava Rami Rusinen.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi