Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahden omistama arvokas veistos tuhoutui – saiko kaupunki korvauksia?

Läpi päivän oli kaupungin tilaustyö lahtelaiselta kuvanveistäjältä Matti Koskelalta. Se sijaitsi viimeksi Jalkarannantien liikenneympyrässä lähellä Pikku-Vesijärven puistoa. Kuva: Mirja Hussain

Lahden kaupungin omistuksessa ollut arvokas teräsveistos tuhoutui viime syksynä. Suurikokoinen teräsveistos päätyi todennäköisesti metalliromuksi Kujalan jätteenkäsittelylaitokseen Lahdessa.

Lahtelaisen taiteilijan ja professorin Matti Koskelan tekemä Läpi päivän -niminen teos kuljetettiin varastoon kesällä 2017. Veistos oli ollut pitkään Jalkarannantien liikenneympyrässä Pikku-Vesijärven kohdalla. Se jouduttiin siirtämään pois paikaltaan Ranta-Kartanon katutöiden takia.

Veistoksen tuhoutuminen havaittiin vasta, kun se piti asentaa uuteen paikkaan Kauppakadun ja Sammonkadun liikenneympyrään Lahdessa syksyllä 2018. Tuolloin selvisi, että teos olikin ollut varastoituna väärässä paikassa. Kaupunki oli ehtinyt määrätä siivouksen varastointipaikkaan, ja samassa yhteydessä taideteoskin oli hävinnyt.

Veistoksen oli kuljettanut väärään varastoon kaupungin sopimuskumppanin Lassila & Tikanojan alihankkija. Kaupunki ilmoitti hakevansa korvauksia teoksen tuhoutumisesta Lassila & Tikanojalta.

Saiko kaupunki korvauksia veistoksen tuhoutumisesta, kaupungin lakimies Mika Vuorikoski?

–Saimme neuvottelut päätökseen vähän aikaa sitten. Rahallista korvausta kaupunki ei saanut, mutta työ korvautuu työllä. Lassila & Tikanoja tekee ulkoilualueeseen liittyvän työn Ruuhijärvellä itäisessä Lahdessa.

Lahden kaupunginmuseo on arvioinut neuvottelumuistiossa teoksen olleen 14 340 euron arvoinen. Muistiossa mainitaan että Lassila & Tikanoja korvaa teoksen arvon tekemällä ulkokuntoilupuiston keskeneräisiä töitä loppuun veloittamatta työtunteja. Mitä työhön kuuluu?

–He muun muassa asentavat turvalaattoja kuntoilulaitteiden perustusten päälle, avaavat ojan ja raivaavat tonttia. Ruuhijärven ulkokuntoilualue on vanha urakka. Sinne on jo asennettu ulkokuntoiluvälineitä ja seuraavaksi sinne tulee luistinkenttä.

Lassila & Tikanoja väittää muistiossa, että se ei heidän mielestään ole vastuussa vahingosta. Teoksen tuhoutuminen tapahtui kaupungin toimesta, eikä kaupunki reagoinut teoksen toimittamiseen väärään paikkaan. Miten kuvailisit neuvottelutulosta?

– Haimme neuvotteluissa kompromissia, asia ei ollut yksin heidän syynsä. Lassila & Tikanojan alihankkija kuljetti teoksen väärään paikkaan, mutta Lahden kaupungin tilakeskus tilasi varastoalueen tyhjennyksen. Kyse oli epäonnisista sattumuksista.

Neuvottelumuistiosta käy ilmi, että aliurakoitsijan piti viedä veistos Kallio-Pietilänkatu 12:n tontille, mutta se olikin vienyt veistoksen Metsä-Pietilänkatu 2:een. Muistiossa todetaan, että aliurakoitsija on siirtänyt teoksen ilmeisesti epähuomiossa väärään osoitteeseen.

– Molemmat tontit ovat kaupungin omistuksessa. Tontit sijaitsevat lähekkäin.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi