Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Vuoden 1978 Gretl tienasi hyvät taskurahat, nyt hän on yksi Lahden Sound of Musicin nunnista

Anna Helemaa-Hollo löysi Gretlin vanhat mekot Lahden kaupunginteatterin puvustamosta. Kuva: Anna Helemaa-Hollo

Rooli Sound of Musicissa oli Anna Helemaa-Hollolle käänteen tekevä juttu. Kun musikaali oli Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa edellisen kerran vuonna 1978, Helemaa-Hollo näytteli Trappin perheen pienimmän eli Gretlin roolin.

– Olin viisivuotias kun tulin valituksi, Helemaa-Hollo muistelee.

Lahden nykyisessä Sound of Musicissa Helemaa-Hollo on yksi nunnista. Hän on ainoa näyttelijä, joka on ollut mukana musikaalin molemmissa tuotannoissa.

Sound of Music eli Laulava Trappin perhe oli suuri menestys Lahdessa 1970-luvulla. Ensimmäisellä kaudella musikaali keräsi noin 35 000 katsojaa. Esityksiä jatkettiin seuraavalle kaudelle.

”Innostuneimmin musikaalin jatkumiseen suhtautuvat laulavat lapsinäyttelijät”, kertoi Etelä-Suomen Sanomat 27.3.1979.

Helemaa-Hollo on säilyttänyt kaikki näytelmää käsitelleet lehtileikkeet. Hänellä on tallessa jopa vanhat tilinauhat.

– Marraskuussa 1978 näytän tienanneen 212 markkaa, mikä oli tietysti kuusivuotiaalle iso raha. Muistaakseni lapsille maksettiin 40 markkaa näytökseltä (nykyrahassa 24 euroa). Kaikki laitettiin talteen tilille, vaikka en säästänytkään mitään erityistä varten.

Anna Helemaa-Hollo aloitti Sound of Musicin Gretlinä ollessaan 6-vuotias. Kuva: Anna Helemaa-Hollo

Villiä menoa ammattikoululla

Näytelmän lapsiroolit oli kaksoismiehitetty kuten nykyisinkin. Suurin osa näyttelijöistä poimittiin Lahden musiikkiluokilta. Helemaa-Hollo tuli valituksi musiikkileikkikoulusta.

– Se oli silloin koko perheelle iso juttu. Isosiskoni Leena kulki mukana lähes kaikissa näytöksissä, vaikka ei itse esiintynytkään näytelmässä. Vanhemmat hoitivat kuljetukset.

Trappin perhe esiintyi 40 vuotta sitten nykyisen ammattikoulun juhlasalissa, sillä Lahden teatteritalo oli vasta suunnitteilla. Helemaa-Hollo muistelee, että lapsilauman meno äityi välillä aika villiksi.

– Mehän juostiin pitkin poikin sen talon sokkeloita. Ihme kyllä olimme kuitenkin aina oikeaan aikaan näyttämöllä. Se oli vain niin kivaa! En muista että olisin ollut koskaan hommaan väsynyt.

Musiikki vei voiton

Gretlin rooli sytytti Helemaa-Hollossa lähtemättömän rakkauden teatteria kohtaan. Hän esiintyi myöhemmin avustajana vielä parissa muussakin näytelmässä ja kävi pyrkimässä kerran Teatterikorkeakouluun. Lopulta musiikki vei kuitenkin voiton.

– Soitin 14 vuotta selloa kaupunginteatterin musikaaleissa, Leena oli 20 vuotta viulussa. Vuonna 1995 ostimme yhdessä musiikkileikkikoulu Marakatin, jota pyöritämme yhä.

Kun Helemaa-Hollo kuuli vuonna 2017, että Sound of Music tulee taas ohjelmistoon, oli itsestään selvää, että hän hakee avustajaksi.

– Nyt olen yksi niistä nunnista, jotka näyttivät aivan ikälopuilta silloin 1970-luvulla. Mutta Gretlin roolin osaisin kyllä yhä edelleen tehdä milloin vain.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi