Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kun Lahden kaupunginteatteri tarvitsee lapsia näyttämölle, Mäen perhe saattaa hyvinkin pelastaa päivän

Kuusilapsisesta lahtelaisperheestä on tullut kaupunginteatterin luottoavustaja. Parhaimmillaan yhdessä näytelmässä on ollut yhtä aikaa viisi Mäkeä.

Leea, Edith ja Liina Mäki ottavat kaiken ilon irti näyttelemisestä. Myös kameralle poseeraaminen sujuu hyvin. Kuva: Sami Kuusivirta

Joskus niin paljon voi olla kiinni niin pienestä. Lahdessa elettiin vuotta 2013, kun Renkomäen koulussa opettava Petteri Paappanen sai päähänsä tehdä oppilasvoimin Kädet laske kiville -musikaalin.

Kuusilapsisen Mäen perheen lapset Anna ja Evert pääsivät mukaan satunäytelmään, josta muodostui koko koulun yhteinen voimannäyte. Sisarussarjan vanhin, Reetta, oli mukana käsikirjoitustiimissä.

– Vähän sen jälkeen kuulin, että Lahden kaupunginteatteri etsii lapsinäyttelijöitä Evakkotytön tarinaan. Edith ja Liina olivat siihen juuri sopivanikäisiä, kertaa perheen äiti Kati Mäki.

Kun teatterin ohjelmistoon tuli keväällä 2017 Harmony Sisters, mukana oli jo viisi nuorta Mäkeä.

Parhaillaan nähtävässä Sound of Music -musikaalissa Mäkiä on mukana kolme. Kahdensanvuotias Leea esittää Trappin perheen nuorinta eli Gretliä, 12-vuotias Edith on Marta ja 14-vuotias Evert tekee Kurtin roolin. Lisäksi 15-vuotias Anna näyttelee Ikitiessä.

Sound of Mäen perhe

Maaliskuisena torstaina yhytämme haastatteluun puolet Mäistä. Kauniisti remontoidun rintamamiestalon portailla vieraat ottaa vastaan ystävällismielinen kissa, joka on päättänyt livahtaa samalla ovenavauksella sisälle.

Koska Mäet harrastavat teatterin ohella myös musiikkia ja voimistelua, koko porukka on harvoin yhtä aikaa kasassa. Äidillä on keittiön seinällä tarkka lista siitä, milloin kenenkin pitää olla missäkin.

Teatterilähtöjä Sound of Musiciin on kertynyt tähän mennessä noin 25 kappaletta. Musikaalia on esitetty Lahden kaupunginteatterissa viitisenkymmentä kertaa, mutta koska lapsiroolit on kaksoismiehitetty, väliin jää lepopäiviäkin.

– Perheensisäisen Whatsapp-ryhmämme nimi oli Sound of Mäki jo kauan ennen kuin Ilkka (teatterinjohtaja Laasonen) ilmoitti, että musikaali tulee ohjelmistoon. Se on ehdoton suosikkimusikaalini, Kati Mäki paljastaa.

Mitään oikopolkua teatterinjohtajan pakeille Mäillä ei ole, vaan he ovat saaneet roolinsa koe-esiintymisten kautta. Sound of Musicin koelauluissa kävi myös Liina. Hän jäi kuitenkin rannalle, koska oli Brigitan rooliin pari senttiä liian lyhyt.

– Ei se suuremmin harmittanut, sillä sain Ainopuiston teatterin joulunäytelmästä pääroolin, Liina Mäki huomauttaa.

Kokemusta kertyy – ja vähän palkkaakin

Vaikka perheen arki on kaikkine kuljetuksineen melko hektistä ja esitysillat tahtovat venyä, Kati Mäki arvelee, että yhtälö jää reilusti positiivisen puolelle. Teatteriharrastus on omiaan opettamaan lapsille pitkäjänteisyyttä ja vastuunkantoa. Taiteiden taikapiiristä tarttuu tietysti mukaan myös uusia kavereita.

– Koulustakaan ei ole tullut kovin paljon poissaoloja, sillä musikaali harjoiteltiin enimmäkseen kesälomalla, hän huomauttaa.

Sound of Musicin esityksissä lapsilaumaa kaitsee järjestäjä. Viimeinen vastuu menemisistä ja tulemisista on kuitenkin jokaisella näyttelijällä itsellään.

– Katsomme lämpiön televisiosta, milloin pitää mennä. Kerran meinasimme unohtaa, kun järjestäjä oli sairastunut. Onneksi vanhinta sisaruksista esittävä näyttelijä (Roosa Lehtinen) tuli viime hetkellä hakemaan meidät, Leea ja Edith kertovat.

Lapsinäyttelijöille maksetaan esityksistä palkkaa, joka on Ilkka Laasosen mukaan musikaaleissa noin 50 euroa per näytös, puhenäytelmissä vähän vähemmän.

Ensi syksynä teatteri tarvitsee lapsinäyttelijöitä Neljäntienristeykseen. Valinnat tehdään huhtikuun aikana.

– Yleensä kiinnostuneita on riittänyt aika hyvin. Sound of Musicin koelauluihin ilmestyi 80 lasta, vaikka emme edes ilmoitelleet siitä missään, Laasonen kertoo.

Nuoret Mäet eivät ole miettineet omille palkkarahoilleen vielä sen erityisempiä käyttökohteita – nuorinta lukuun ottamatta.

– Aion muuttaa omaan kotiin! Leea Mäki ilmoittaa.

Sound of Musicin esitykset Lahden kaupunginteatterissa jatkuvat 18.5. asti.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi