Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sinfonia Lahden vieraileva solisti jakaa kehuja: "Lahdessa sytytyspalat ovat olleet alusta lähtien kohdallaan"

Sinfonia Lahden konserteissa tehdään tällä viikolla historiaa Meta4-jousikvartetin liidaamana.

Meta4:n muusikot soittavat eturivissä: vasemmalla Antti Tikkanen ja kauimpana oikealla Minna Pensola. Meta4:n sellisti Tomas Djupsjöbacka istuu suunnilleen eturivin keskellä. Atte Kilpeläinen jää oikealle nuottitelineen taakse. Kuva: Sami Kuusivirta

Sinfonia Lahden konserteissa tehdään historiaa tällä viikolla. Ensimmäistä kertaa orkesterin historiassa Sinfonia Lahtea johtaa jousikvartetti. Siis neljä muusikkoa yhden sijasta. Miten se onnistuu?

Asialla on yksi maamme menestyksekkäimmistä jousikvarteteista, Meta4. Annetaan sen viulistien, Minna Pensolan ja Antti Tikkasen kertoa.

– Istumme orkesterin eturivissä äänenjohtajien paikoilla ja johdamme orkesteria soittamalla. Soittajat saavat ohjeita meiltä kaikilta, Pensola kertoo.

Pensolan ja Tikkasen lisäksi eturiviin asettuvat sellisti Tomas Djupsjöbacka ja alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Tikkanen vinkkaa, että heidät erottaa Sinfonia Lahden soittajista myös värikkäistä paidoista.

Johtaa soittaen

Liidaaminen tarkoittaa sitä, että muusikko johtaa orkesteria soittaessaan. Sinfonia Lahtea on aiemmin liidannut muun muassa orkesterin konserttimestari Maaria Leino – viimeksi tänä keväänä orkesterin maakuntakiertueella – mutta nyt orkesteria vie eteenpäin yhden pyörän sijasta neliveto. Vaatii hyvää yhteistyötä, jotta jokainen soittajista tietää, mikä pyörä milloinkin vetää.

Meta4 on liidannut orkestereita säännöllisesti viime vuosina. Minna Pensola kertoo, että orkestereiden liidaaminen on aina hiukan erilaista.

– Toiset orkesterit tarvitsevat enemmän sytykettä kuin toiset. Lahdessa sytytyspalat ovat olleet alusta lähtien kohdallaan – orkesteri on hyvin reaktiivinen ryhmä, ja kaikki soittajat ovat olleet kauhean hyvin mukana.

Pensola sanoo, että parhaimmillaan soittaessa syntyy tila, jossa orkesteri välittää tunteita. Niin on käynyt alkuviikosta harjoitusten aikana Lahdessa.

– Tunteiden välittäminen musiikilla ei ole vain kaunista puhetta. On ihan mahtavaa huomata, että tällainen tila on ihan mahdollista saavuttaa tavallisena maanantaiaamuna harjoitusten käynnistyessä eikä vain silloin, kun kaikkien inspiraatio osuu kohdalleen, Pensola suitsuttaa.

Atte Kilpeläisen vuoro liidata. Kuva: Sami Kuusivirta

Residenssitaiteilijoita

Pensola sanoo, että kaikille jousikvarteteille liidaaminen ei sovi – kuten ei kaikille muusikoille kamarimusiikinkaan soittaminen – mutta Meta4:lle se on tuntunut luontevalta alusta lähtien.

Liidaamisesta on ollut kvartetille myös se hyöty, että se on laajentanut heidän ohjelmistoaan. He ovat päässeet soittamaan esimerkiksi sinfonioita, joita kvartetin ohjelmistoon ei muuten kuuluisi. Niin se tekee esimerkiksi tällä viikolla, kun Sinfonia Lahden konsertissa kuullaan Ludwig van Beethovenin ensimmäinen sinfonia. Sinfonia Lahti soittaa Meta4:n liidaamana ensin Hämeenlinnassa keskiviikkona 27.3. ja sitten Lahdessa torstaina 28.3.

Jousikvartettia nähdään Sinfonia Lahden kanssa tänä vuonna tavallista enemmän, sillä se on orkesterin kuluvan vuoden residenssitaiteilija. Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen kertoo, että yleensä solistien vierailujen välissä on useita vuosia, mutta residenssitaiteilijoita tuodaan esille enemmän. Meta4 soittaa ensi syksynä sekä Sinfonia Lahden solistina että sen lisäksi kamarimusiikkia.

Sinfonia Lahden aiempia residenssitaiteilijoita ovat olleet pianisti Ossi Tanner ja sellisti Jonathan Roozeman.

Mitä ohjelmassa?

Tällä viikolla ohjelmistossa kuullaan Beethovenin ensimmäisen sinfonian lisäksi György Ligetin Romanialainen konsertto, joka perustuu romanialaisiin kansansävelmiin, sekä Béla Bartókin ensimmäinen jousikvartetto. Unkarista syntyisin olleet Ligeti ja Bartók ammentavat hiukan eri tavalla oman maansa kansanmusiikkiperinnettä.

Antti Tikkasen vinkki nörteimmille konserttiin menijöille on, että Bartókin jousikvarteton ensimmäinen osa alkaa hitaalla fuugalla, joka on inspiroitunut Beethovenin opus 131:n alun hitaasta fuugasta. Korvat tarkkoina siis!

Sinfonia Lahti ja Meta4 Sibeliustalossa 28.3. kello 19.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi