Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Olin kaksi viikkoa käytännössä sokea" – outo virus vei Virpi Hämeen-Anttilan näkökyvyn

1990-luvun laman kokenut kirjailija takoo toisinaan 16-tuntisia työpäiviä, jotta köyhyyden peikko pysyisi poissa.

Virpi Hämeen-Anttila vieraili viime viikolla Nastolan kirjastossa puhumassa Björk-dekkareistaan. Kuva: Mirja Hussain

Sanskritin kieleen ja historiallisiin dekkareihin erikoistunut Virpi Hämeen-Anttila on joutunut urallaan perehtymään mitä moninaisimpiin asioihin. Adenoviruksen variantti numero 8 on kuitenkin tuttavuus, jonka hän olisi ehkä jättänyt mieluummin väliin.

Ärhäkkä virus iski Hämeen-Anttilan silmiin viime syksynä.

– Marras–joulukuussa olin käytännössä kaksi viikkoa sokea. En erottanut ihmisten kasvoista enää muuta kuin sellaista viivamössöä, Hämeen-Anttila kertoo.

On hankalaa olla kirjailija, jos ei näe mitään. Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila

Hämeen-Anttila sairasti silmätulehdusta seitsemän viikkoa. Antibiootit eivät virusta nujerra, mutta lääkäri vakuutti koko ajan, että olo parantuu ajan myötä.

– Jouduin käyttämään jatkuvasti silmätippoja, jotta virus ei pääsisi kiinnittymään silmiin. Olo oli jo aika epätoivoinen. On hankalaa olla kirjailija, jos ei näe mitään, Hämeen-Anttila hymähtää.

"Markus Falk" meni täydestä

Tätä taustaa vasten on pidettävä enemmän kuin pienenä ihmeenä sitä, että Hämeen-Anttila väitteli tammikuussa filosofian tohtoriksi vanhasta intialaisesta kertomakirjallisuudesta. Samaan aikaan väitöskirjan viimeistelyn kanssa hän on kirjoittanut Aleppon kirjuri -trilleriä aviomiehensä Jaakko Hämeen-Anttilan kanssa. Se ilmestyi helmikuussa.

– Jaakko joutui ottamaan siitä vähän normaalia enemmän vastuuta, kun minä olin toipilaana. Yleensä minä vastaan tekstistä ja Jaakko editoi, tarkastaa ja kommentoi.

Hämeen-Anttilat kirjoittavat yhdessä Markus Falk -salanimellä. Pseudonyymi syntyi käytännön pakosta, sillä kustantaja piti pariskunnan tuplatupla-sukunimeä liian kömpelönä.

Virpi Hämeen-Anttila on ottanut roolista sittemmin kaiken irti. Hän kertoo tehneensä jopa drag-keikkaa Markus Falkiksi pukeutuneena.

– Onnistuin hämäämään sillä Rosa Liksomia Turun kirjamessuilla. Markus Falkilla on parta, aurinkolasit ja punainen solmio ja se istuu lysyssä niin kuin miehet yleensä. Se meni ihan täydestä!

Björk kasvaa hitaasti

Omana itsenään Hämeen-Anttila kirjoittaa suosittua Björk-dekkarisarjaa, joka sijoittuu 1920-luvulle. Sarjan kuudennen osan on määrä ilmestyä toukokuussa.

Karl Axel Björk on 27-vuotias harrastajaetsivä, joka työskentelee virkamiehenä sisäministeriössä. Edellisessä osassa (Tiergartenin teurastaja) hän jäljitti sarjamurhaajaa Berliinissä, tulevassa kirjassa (Kirkkopuiston rakastavaiset) palataan kotimaan kamaralle.

– Se alkaa tilanteesta, jossa hangen alta paljastuu tuplaitsemurhan tehnyt pariskunta. Tai niin ainakin oletetaan. Siitä tulee sellainen Romeo ja Julia -tyyppinen tarina, Hämeen-Anttila paljastaa.

Toisin kuin esimerkiksi Timo Sandbergilla Hämeen-Anttilalla ei ole mitään kiirettä ajassa eteenpäin. Björk-dekkareissa ollaan kuuden kirjan jälkeen vasta vuodessa 1922, kun Sandberg on harpponut omalla Otso Kekki -sarjallaan jo 1940-luvun sotavuosiin.

– En millään haluaisi päästä kamalalle 1930-luvulle, sillä siellä tulevat vastaan Lapuan liike ja muut ikävyydet. Sekin tuntuu murheelliselta, että jos Björk sattuisi saamaan nyt lapsia, he joutuvat todennäköisesti 1940-luvulla sotaan.

Pohjalla on pelko tulevasta

Hämeen-Anttila kertoo yhdistelevänsä Björkin hahmossa isoäitinsä elämänkokemuksia ja omia luonteenpiirteitään. Vaatimattomasta kulttuurikodista ponnistanut kirjailija on onnistunut tekemään kunnon luokkahypyn, mutta se ei ole poistanut kaiken pohjalla kummittelevaa epävarmuuden kokemusta.

Pelko tulevasta iskostui Hämeen-Anttilan luonteeseen jo pienenä. Hän on kertonut aiemmin lapsuudestaan, jota varjostivat äkkipikaisen kuvataiteilijaisän raivokohtaukset. Muut perheenjäsenet oppivat olemaan jatkuvasti varpaillaan.

Lisäksi Hämeen-Anttila sanoo pelkäävänsä yhä ”lähes hysteerisesti” köyhyyttä.

– En saa sitä pois itsestäni, sillä meillä oli 1990-luvun lamavuosina pienet lapset ja valtavasti lainaa. En pidä mitään itsestään selvänä, sillä tiedän, mitä köyhyys on. Ylikompensoin tätä tekemällä kovasti töitä. Työpäiväni ovat joskus 16-tuntisia.

Björk debytoi teatterissa

Kaikkien kirjaprojektien ohella Hämeen-Anttila valmistautuu parhaillaan ensi-iltaan.

Helsingin Aleksanterin teatterissa saa torstaina kantaesityksensä ”murhamusikaali” Iloisten sielujen hotelli, joka perustuu kahteen ensimmäiseen Björk-kirjaan. Pääosassa on nastolalaislähtöinen Joel Mäkinen, joka on tuttu myös Lahden kaupunginteatterin näytelmistä.

Hämeen-Anttila on tehnyt Jukka Nykäsen säveltämään musikaalin käsikirjoituksen ja sanoittanut laulut.

– Se on tehty tosi hyvin, vaikka rahaa ei ollut käytössä paljon. En olisi voinut toivoa parempaa.

Kesällä on pakko päästä Padasjoelle

Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttilalla on ollut vuodesta 2001 lähtien tapana vuokrata kesäisin aina mökki Padasjoelta. Näin tapahtuu myös tänä vuonna.

– Menemme Padasjoelle elokuussa, kun Jaakko tulee Suomeen. Sitä ennen perheen nuoripari lomailee siellä. Lahti on meille kesällä shoppailukaupunki.

Jaakko Hämeen-Anttila aloitti arabian kielen ja islamin tutkimuksen professorina Edinburghin yliopistossa 2016. Kirjailijapariskunnan etäsuhde toimii hyvin. Yhteyttä pidetään säännöllisesti "nykyisillä vempeleillä". Seuraavat oikeat treffit on sovittu toukokuuksi Roomaan.

– Sen jälkeen näemme Oxfordissa, jonne lähden kirjailijaresidenssiin pakoon putkiremonttia. Viimeiset kymmenen vuotta ovat olleet molempien työuralla niin kiireisiä, että joskus tuntuu kuin tapaisimme Jaakon kanssa nykyisin jopa useammin kuin ennen.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi