Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Mervi Valtanen loistaa Hollolan Näyttämön Mummona

Mummo (Mervi Valtanen) ja Schwartzenegger (Jyrki Nurminen) painivat Hollolan Näyttämön näytelmässä Kuva: Jaana Alaharju

Hollolan Näyttämö
Mummo
Esitys Lahden Kansantalon Vaahterasalissa 10.3.

Anni Nykänen (s. 1985) on turkulainen sarjakuvataiteilija, joka tunnetaan parhaiten Mummo-sarjakuvastaan. Kaupunkilaistuneen maalaisnaisen näkövinkkelistä maailmaa kommentoiva mummo on ollut kuvioissa vuodesta 2008.

Nykänen perustaa komiikkansa säyseämpiin keinoihin kuin vaikkapa Fingerporia piirtävä Pertti Jarla. Huumorin perustana eivät ole kaksimielisyydet vaan vanhat kunnon vastakkainasettelut kuten maalaiset–kaupunkilaiset, nykyaika–mennyt, vanhat–nuoret.

Mikko Kaukolampi teki sarjakuvan pohjalta näytelmän, joka sai kantaesityksensä Lappeenrannassa vuonna 2015. Nyt hän on ohjannut tekstin Hollolan Näyttämön harrastajanäyttelijöille.

En ole nähnyt Lappeenrannan versiota, mutta voin hyvin kuvitella, että ammattiteatterissa tästä on saatu aikaan värikäs juttu, jossa kuvat ja tunnelmat vaihtuvat sutjakasti. Valitettavasti pirstaleinen dramatisointi ei oikein toimi Hollolan Näyttämöllä, jossa ulkoiset puitteet ovat kovin niukat.

Draamaa yhteen hitsaavaksi tekijäksi olisivat tarjolla Mummon kamppailu vääjäämättä lähestyvää kuolemaa vastaan sekä hänen 15-vuotias lapsenlapsensa Tytti. Ohjaus ei kuitenkaan nosta niitä kunnolla keskiöön. Lämminhenkinen komedia lähinnä harppoo tilanteesta toiseen ilman punaista lankaa. Vitsit (esimerkiksi Kauniit ja rohkeat -sarjan Ridgen valtavalle leualle leukailu) tuntuvat myös osin melko kuluneilta.

Pääosaan saatu Mervi Valtanen pelastaa onneksi paljon. Aina reipas Valtanen on tormakka ja pullantuoksuinen arjen filosofi, joka pommittaa lopulta itse viikatemiehenkin kumoon voilla leivotuilla leivonnaisillaan.

Tyttinä reippaasti esiintyvä Katariina Juurikkala sekä vahvistaa että haastaa stereotyyppisiä käsityksiä nykynuorisosta.

Esitykset sunnuntaisin 14.4. asti.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi