Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Taiteessani en kuitenkaan huoraa" – lahtelaistaiteilija rahoitti työtään osin prostituutiolla

Galleria Uudessa Kipinässä on esillä useita ajatuksia herättäviä kokonaisuuksia. Laila Rantasen öljyvärimaalaukset syntyivät osin äärimmäisillä keinoilla.

Laila Rantasen öljymaalaus Elpida. Aiemmin Kreikassa asunut Rantanen kertoo rahoittaneensa taiteen tekemistään prostituutiolla.

Näyttelytilassa huojuu motoroitu, kuivunut kukka. Ikkunaruutuun on liimattu läpikuultavaa japaninpaperia, joka tuo mieleen sulavan jäätikön. Katosta roikkuu pussi täynnä roskia, ja jostain kuuluu ääniä, jotka herättävät levottomuutta.

Galleria Uuden Kipinän yhteen näyttelytilaan on kerätty paljon erilaista isoa ja pientä ihmeteltävää Lahdessa. Ihmeteltävä muodostaa yhden kokonaisuuden, jonka on työstänyt 10 PainthouseLahti-työhuonekollektiivin taiteilijaa.

Taiteilijat luonnehtivat keskiviikkona yleisölle avautuvaa RE-nimistä installaatiotaan dystooppiseksi ekokatastrofiksi.

– Se on fiktiivinen tila, joka on ilmestynyt tänne, se on täällä muutaman viikon, ja sitten se katoaa jonnekin. Se voi olla jotain, joka on tapahtunut jossain tai se voi olla enne siitä, mitä tapahtuu, selittää Magdaleena Jakkila.

PainthouseLahti-työhuonekollektiivi on luonut Kipinään installaation. Kuvassa on osa teoksesta.

PainthouseLahti on taiteilijoiden yhteisö, joka toimii entisissä Taideinstituutin tiloissa Sammonkadulla Lahdessa. Koulutuskäytöstä poistuneissa tiloissa on työhuoneita, joita taiteilijat voivat vuokrata.

Taiteilijat sanovat, että yhteisen teoksen tekeminen on ollut monin tavoin antoisaa.

– Olemme oppineet toistemme aloilta paljon sekä tutustuneet toisiimme paremmin. Se on ollut hyväksi, sillä taiteilijan työ on kuitenkin aika yksinäistä puurtamista työhuoneella, Kirsi Karppinen toteaa.

Annukka Visapää kertoo esimerkiksi tutustuneensa 3D-tulostamiseen, joka oli hänelle aiemmin vierasta.

Installaation materiaalit ovat teokseen sopivasti kierrätyshenkisiä. Päivi Lassheikki esimerkiksi teki paperimassaseinän vanhoista kuiteista, joita hän oli kerännyt verotustaan varten.

RE-installaatio täyttää yhden Kipinän näyttelytiloista.

Mikä on taiteilijan taloudellinen asema?

Uudessa Kipinässä avautuu keskiviikkona kolme muutakin näyttelyä. Esillä on monenlaisia tekniikoita sekä ajatuksia herättäviä kokonaisuuksia.

Asenteeni oli, että teen mitä vaan, jotta saan tehdä tätä työtä. Kuvataiteilija Laila Rantanen

Laila Rantasen öljymaalauksissa on naisia tai tyttöjä surrealistisissa sommitelmissa. Lahtelaistaiteilija selittää maalaustensa omituisten eläinten ja esineiden olevan symbolistisia.

– Rakastan symmetriaa ja haen maalauksiini kirkollista tyyliä.

Rantanen kertoo asuneensa aiemmin pitkään Kreikassa. Taiteilija kertoo työnteon sujuneen Kreikassa siihen asti hyvin, kunnes maan talous romahti. Romahdus näkyi myös taiteessa: siinä missä aiemmin oli ollut kahdeksan kerrosta gallerioita, oli nyt pelkkää tyhjyyttä.

Rantanen halusi kuitenkin jatkaa taiteellista työskentelyään. Kun muuta vaihtoehtoa ei ollut, hän rahoitti taiteen tekemisen prostituutiolla. Rantanen sanoo haluavansa puhua asiasta avoimesti, sillä hän toivoo sen herättävän keskustelua taiteilijan taloudellisesta asemasta.

– Taiteilija tekee työtä, jotta saa rahaa tehdäkseen sitä, mitä haluaa: taidetta. Minun asenteeni oli, että teen mitä vaan, jotta saan tehdä tätä työtä. Taiteessani en kuitenkaan huoraa.

Kumarrus Jouko Turkalle

Kahdessa muussa näyttelyssä on Antti Minkkisen maalauksia ja Elias Sormasen veistoksia.

Antti Minkkinen kertoo kuvaavansa ihmisiä mahdollisimman raadollisesti: hikoilevina ja kärsivinä.

Minkkinen kertoo haluavansa kuvata ihmisiä raadollisimmillaan: hikoilevina ja kärsivinä. Häntä ovat inspiroineet Jouko Turkan kuuluisat tv-ohjaukset, joissa tunneilmaisu oli vedetty äärimmilleen.

Lahtelaisen Elias Sormasen veistokset ovat syntyneet kuparista pakottamalla. Korumuotoilijaksi valmistunut Sormanen on hyödyntänyt niiden tekemisessä perinteisiä kupari- ja hopeasepän tekniikoita.

Elias Sormasen Kuori-veistos on tehty kuparista pakottamalla ja hitsaamalla. Kuva: Anni Laivoranta

PainthouseLahti, Antti Minkkinen, Laila Rantanen ja Elias Sormanen galleria Uudessa Kipinässä (Kymintie 1) 7.4. asti

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi