Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Petri Tammisen kirjasta tehtiin näytelmä - katsomossa saa kaivaa esiin nenäliinoja

Espoon kaupunginteatterin Suomen historia kertoo tavallisuudesta erikoisen rohkeasti.

Joukkokohtaukset ovat komeaa katseltavaa Espoon kaupunginteatterin Suomen historian näyttämösovituksessa.

Espoon kaupunginteatteri
Suomen historia
Kantaesitys Revontulihallissa Espoon kaupunginteatterissa 13.3.

Asikkalalainen kirjailija Petri Tamminen haastatteli satoja ihmisiä ja kirjoitti kirjan kuulemistaan muistoista. Oli neronleimaus nimetä kirja Suomen historiaksi. Suomen historia kun on paljon muutakin kuin valtiollisia tapahtumia. Se on tupakan polttamista maitolaiturilla, grillattujen broilereiden ilmestymistä marketteihin sekä satoja kokouksia, joissa nimetään urheiluseuroja Veikoiksi, Pyrinnöiksi, Myrskylän Myrskyksi tai Leppävirran Lepäksi.

Erik Söderblomin ohjaama esitys nostaa niin ikään valokeilaan tavallisen ihmisen Espoon kaupunginteatterissa.

Koe-esiintymisten kautta produktioon on löydetty viisitoista 55–85-vuotiasta ihmistä, jotka eivät ole ammatiltaan näyttelijöitä.

Hatunnosto raadille upeista valinnoista! Jokainen ryhmän jäsen on paitsi rohkea heittäytyjä, myös sydämellinen esiintyjä, eli todellinen löytö välittämään oikeiden ihmisten oikeita tarinoita.

Liikettä, monologeja ja saksofoni

Esitys koostuu liikkeen kautta toteutetuista osioista, lyhyistä monologeista ja Esa Pietilän teoksen tahtiin hengittävästä, korvia hivelevästä saksofonin soitosta.

Koreografi Hanna Brotherus on tehnyt ryhmän kanssa uskomatonta työtä. Näyttävät, tarkoiksi hiotut liikeosuudet herättävät monenlaisia tunteita.

“Kaikessa yrittää pieni ihminen pysyä mukana. Hän koettaa astua tahdissa itsensä ja muiden kanssa”, toteaa Söderblom osuvasti käsiohjelmassa. Myös rekvisiitan käyttö on kekseliäisyydessään omaa luokkaansa; pulpetit, makuupussit ja päällystakit muuntuvat moneksi.

Yhdessä tekemisessä on voimaa

Esityksen tehokkain, eikä niin kovin salainenkaan ase on joukkovoima. Paitsi että yhdessä tekemisellä on painava symbolinen arvo, se on myös visuaalisesti toimiva ratkaisu. Viisitoista ihmistä lavalla sukset jalassa tai kottikärryt sylissä on vaikuttava näky, uskokaa pois.

Kohtaukset ovat paikoin kutkuttavan monitulkintaisia. Rivin naisia pukemassa seisaaltaan sukkahousuja jalkaansa voi yhtä hyvin lukea kertovan suomalaisen naisen kuin Suomenkin sitkeydestä.

Sama tulkinnanvara säilyy kautta linjan, esimerkiksi hienossa kohtauksessa, jossa esiintyjät elvyttävät maahan levittelemiänsä päällystakkeja ja lopulta pukevat ne ylleen. Menneisyyttä kannetaan harteilla, joko painolastina tai lämmittämässä.

Visuaalisesti runsas

Vaikka esityksen lämmin nostalgia naurattaa, mukaan on valikoitunut myös tarinoita, jotka saavat monet kaivamaan nenäliinaa esiin. Kiusaajien pelko ja niin syvä yksinäisyys, että palotarkastajankin visiitti on juhla, ovat esimerkkejä teoksen koskettavimmista teemoista.

Paineeton ja tyyni näyttelijäntyö luo oivan kontrastin teoksen visuaaliselle runsaudelle. Kahdelle isolle kankaalle heijastetaan Suomi-kuvaa karhuvideoista vanhojen lehtimainosten kautta konkurssi-aiheiseen statistiikkaan.

Koska lavallakin tapahtuu koko ajan, silmä ei ehdi poimimaan kaikkea tarjolla olevaa. Luultavasti ei ole tarkoituskaan, ja tämäkin kääntyy positiiviseksi “ongelmaksi”; haluksi nähdä esitys uudestaan.

Ohjaus: Erik Söderblom. Koreografia: Hanna Brotherus. Rooleissa: Auli Laine, Elihu Galvan, Esko Laaksonen, Heikki Mahlamäki, Heikki Savolainen, Ilari Hannula, Juha Uutela, Kyllikki Joukama, Marja Parviala, Pertti Lehtonen, Petri Heimonen, Pirre Toikkanen, Ritva Kattelus, Satu Järvinen, Taina Saarikoski.

Anu Puska
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi