Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Orimattilalaisen Mila Teräksen fantasiaseikkailu Kadonnut kaupunki ottaa kantaa merten tilaan

Mila Teräs on orimattilalainen kirjailija. Kuva: Juha Peurala

Mila Teräs
Kadonnut kaupunki
Otava 2019. 207 s.

Fantasiamaailma imaisee lukijan täydellisesti mukaansa orimattilalaisen Mila Teräksen lastenromaanissa Kadonnut kaupunki, joka on samalla Salainen kirjasto -sarjan toinen osa.

On harmi, että monista lähikirjastoista on tullut kioskikirjastoja.

Maailma on muuttunut Pakurissa. Vanhat, vähemmän kysytyt kirjat on viety Pakurin vanhaan pääkirjastoon metsän keskelle. Uuden kioskikirjaston teosvalikoima on suppeampi, ja pääpainon saavat muut toiminnot kuten karaoke.

Salaperäinen kirja

Kadonneen kaupungin tapahtumat lähtevät liikkeelle, kun 11-vuotiaat Hugo ja Lydia löytävät kirjakioskiin palautetun vanhan ja huonokuntoisen kirjan. Hugosta kirjassa on jotain outoa, kihelmöivää.

Salaperäinen kirja mukanaan lapset jatkavat Pakurin vanhaan kirjastoon, jonka pimeät käytävät tuntuvat kätkevän salaisuuksia. Kirjastonhoitaja Leopold kertoo, että lasten tuoma kirja näyttää hyvinkin tutulta ja kuuluu kirjaston kokoelmiin. Ihan tavallisesta kirjasta ei ole kysymys. Sen sisältä paljastuu kartta, joka johdattaa Hugon ja Lydian tarujen kadonneen kaupungin Marepoliin jäljille.

Mystisen Marepolin kohtalo on pakko selvittää, ja matkan varrella lapset kohtaavat mitä oudoimpia merenasukkaita kuten merinkäisiä, meriraukkoja, sumuhevosia ja muita merten taruolentoja.

Paljon taustatyötä

Napakassa lastenkirjassa tapahtuu paljon, mutta paketti pysyy hyvin kasassa. Useat sivujuonet nivoutuvat terävästi jännittävään pääjuoneen.

Mila Teräs on tehnyt kirjaansa varten paljon taustatyötä, sillä mielikuvittelun lisäksi teos sisältää suuren määrän tutkittua tietoa. Ajankohtaiset teemat ottavat kantaa muun muassa ilmastonmuutokseen, merten saastumiseen ja erilaisuuden hyväksymiseen.

Kirjan alussa sivutaan myös kioskikirjastojen ilmiötä. On harmi, että monista lähikirjastoista on tullut kioskikirjastoja. Ne eivät koskaan korvaa kunnon kirjastoa.

Marja Welin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi