Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Näyttelyarvio: Maailmankuulu nykytaiteilija Kiki Smith kantaa huolta linnuista ja muista siivekkäistä

Yhdysvaltalaisen Kiki Smithin teoksissa näkyy elämän runsaudensarven ihmettely.

Luonnon ja ihmisen ykseys on Kiki Smithin pääteemoja. Etualalla pronssiveistokset Rapture ja Born, taustalla etsaus Black Animal Drawing. Kuva: Kirsi Taivainen

Kiki Smith
Procession
Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella 12.5. saakka

Kun museon lattialla lojuu ketarat levällään kuolleita variksia, nykytaideteoksen sanomaa ei tarvitse arvailla. Amerikkalaisen Kiki Smithin pronssiteos Crows sai alkunsa varisparvesta, joka kirjaimellisesti putosi alas taivaalta tuholaismyrkyn tappamana New Jerseyssä vuonna 1995. Kuluneet vuodet ovat tehneet tummasta muistomerkistä aina vain ajankohtaisemman.

Smith kantaa huolta erityisesti linnuista ja muista siivekkäistä. Lintulajit vähenevät ja mehiläiset katoavat. Taiteilijan vitriiniin asettamat pienet siivekkäät muistuttavat, että mehiläinen kuuluu luontoon, ei lasin taakse sukupuuttoon kuolleena. Kun hyönteiset kuolevat, kuolee myös ihminen.

Ympäristötietoisuus yhä vahvempaa

Luonto ja ympäristötietoisuus ovat saaneet yhä vahvemman jalansijan Smithin tuotannossa 1990-luvulta lähtien. ”Kun vanhenee, ehtii jo katsoa ympärilleen ja tajuta, mitä ympäristölle on tapahtumassa”, taiteilija sanoo. Ihmisen vuoksi kaikki elävä on vaarassa.

Vuosikymmenet New Yorkissa asuneella Kiki Smithillä (s. 1954) on feministisen taiteilijan maine, joka syntyi 1980-luvulla taiteilijan ruumiillisista teoksista. Vuosikymmen oli Euroopankin vahvojen naistaiteilijoiden kautta. Smith osallistuu teoksillaan keskusteluun ruumiillisuudesta ja naisen oikeudesta omaan kehoonsa. Hän käyttää teoksissaan naisvartaloa ja ihmiskehon osia, elimiä ja eritteitä ja antaa kristinuskon naishahmoille oman tulkintansa. Varmuus tekemisessä ja aiheissa näkyy taiteilijalla jo hänen uransa alussa.

Smithin taide ei ole ideologista eikä hän julista vaan pikemmin hienovaraisesti tutkii ja ilmaisee ihmetyksensä siitä, mitä kaikkea elämä pitääkään sisällään, ja mikä ihmisen osa on. Tuolla linnut, tuolla maailmankaikkeus, tässä tunteva ja ajatteleva ihminen. Taiteilija katsoo ihmisruumista myötätunnolla: olemme yhtä kaikki samoista aineksista tehtyjä, aikamme eläviä ja vähitellen häviäviä.

Kiki Smithin Crows on muistomerkki myrkkypilveen lentäneille variksille. Kuva: Kirsi Taivainen

Onnistunut taiteilijavalinta

Uskonnolliset kuvat, veistokset, legendat ja sadut kiinnostavat Smithiä.

Taiteilijan lumoavissa pronssiveistoksissa nainen voi nousta suden vatsasta tai syntyä peurasta kuin osoittaakseen ihmisen ja eläimen yhteyden arvoituksellisuutta, mutta näyttelyn pysäyttävin hetki on, kun astuu isojen kuvakudosten verhoamaan saliin. Raamatun Ilmestyskirjasta ja keskiaikaisista gobeliineista inspiroitunut Smith sisällyttää huimiin, jacquard-tekniikalla toteutettuihin seinävaatteisiin loputtomasti kuva-aiheita, yksityiskohtia ja värisävyjä.

Kiki Smith luo oman tulkintansa maailmasta kookkaissa kuvakudoksissaan, jotka ovat saaneet inspiraatiota Ilmestyskirjasta ja keskiaikaisista gobeliineista. Kuva: Kirsi Taivainen

Smithin materiaalien kirjo on laaja hienosta paperista mehiläisvahaan, lasiin ja pronssiin. Silti taiteilija työskentelee samalla tavalla ja ammentaa samoista aiheista materiaalista riippumatta. Smithin taitavissa töissä näkyy kunnioitus edeltäviä taiteilijoita ja kädentaitoa kohtaan. Taiteilijoiden ketjussa edellisen sukupolven olisi taattava seuraavalle mahdollisuus mennä askeleen pidemmälle.

Näyttelyä kiertäessä voi jälleen kerran todeta, miten hyvin Tampereella sijaitseva Sara Hildénin taidemuseo onnistuu taiteilijavalinnoissaan. Näyttelyt viipyvät pitkään mielessä. Bonuksena vielä se, että teokset näyttävät kuin museon tiloihin tehdyiltä.

Sari Toivakka
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi