Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lamk avaa kolme galleriaa tiloissaan – ensimmäisessä näyttelyssä esillä seuraava koulusta valmistuva maailmanluokan tähti

Lahden ammattikorkeakoulun gallerioista ensimmäisenä avattiin tällä viikolla tila, joka sai nimekseen Luja. Kaksi muuta näyttelytilaa avataan luultavasti kevään aikana.

Opiskelija Jan Jämsénin fraktaalitaideteoksia on esillä ensimmäisenä avatussa näyttelyssä. Kuva: Anne Honkanen

Niemessä toimiva Lahden ammattikorkeakoulu (Lamk) avaa tiloissaan kolme galleriaa. Galleriatiloista ensimmäinen, Luja-galleria, on saatu käyttökuntoon, ja siellä vietettiin ensimmäisen näyttelyn avajaisia tällä viikolla. Lamkin lehtori ja valokuvauksen vastuuopettaja Anu Akkanen kertoo, että kaksi muuta – Tahto- ja Tila-galleriat – avataan, kun ne valmistuvat. Tavoitteena on saada ne kuntoon kevään aikana.

Akkanen sanoo, että ammattikorkeakoulussa on tarvetta kolmelle eri näyttelytilalle.

– Meillä on 5 000 opiskelijaa, ja koulussa tehdään ja syntyy koko ajan sellaista, jota voi esitellä.

Lahden ammattikorkeakoulussa toimii Muotoiluinstituutti, joka tunnetaan yhtenä Suomen arvostetuimmista muotoilun ja media-alan koulutusyksiköistä. Sen opiskelijat tekevät perinteisesti paljon sellaista, jota voi esitellä näyttelyissä, mutta Akkanen korostaa, että näyttelytilat eivät ole pelkästään Muotoiluinstituutin opiskelijoita varten.

– Esimerkiksi tekniikan opiskelijat voivat esitellä siellä projektejaan. Ulkopuolisten toimijoiden kanssa toteutettavien hankkeiden määrä kasvaa meillä koko ajan.

Yleisöllä vapaa pääsy

Näyttelyitä galleritiloissa voivat järjestää koulun oppilaat, opettajat ja koulusta valmistuneet. Muut eivät voi hakea gallerioista näyttelyaikoja.

Näyttelyitä katsomaan pääsevät sen sijaan kaikki. Yleisöllä on gallerioihin maksuton sisäänpääsy.

Ensimmäisenä avattu Luja-galleria, jonka Akkanen kertoo olevan päägalleria, sijaitsee aivan Lamkin pääsisäänkäynnin yhteydessä Mukkulankadulla. Toinenkin gallerioista sijaitsee pääsisäänkäynnin läheisyydessä, ja kolmas galleria avataan oppilaitoksen ravintolan yhteyteen.

Näyttelyt vaihtuvat gallerioissa kuukausittain. Akkanen sanoo galleriatoiminnan tavoitteena olevan, että näyttelyitä olisi koko ajan.

– Kaikissa näyttelytiloissa niin ei välttämättä ole, mutta nyt avatussa päägalleriassa esillä on koko ajan näyttely, Akkanen lupaa.

Lasia ja fraktaalitaidetta

Luja-gallerian ensimmäisessä näyttelyssä on esillä Muotoiluinstituutin opiskelijoiden teoksia, lasimuotoilua ja fraktaalitaidetta.

Kalustemuotoilun opiskelija Turkka Taipale esittelee lasia ja puuta yhdisteleviä valaisimia, joiden juju on siinä, että niiden valonlähde ei ole näkyvissä.

– Valaisinten koko lasiosa valaistuu ja luo tunnelmaa, Taipale kertoo.

Turkka Taipaleen valaisimissa valonlähde ei ole näkyvissä. Kuva: Anne Honkanen

Gallerian seinillä on Jan Jämsénin suurikokoisia digiprinttejä. Niissä on kuvioita, fraktaaleja, jotka toistuvat teoksissa loputtomiin eri kokoisina ja värisinä. Jämsénin opettaja Oona Casalegno on syystä innoissaan oppilaansa taidoista ja vakuuttaa hänen olevan seuraava koulusta valmistuva maailmanluokan tähti.

Jämsén kertoo opiskelevansa Lamkissa pakkaus- ja brändimuotoilua, mutta fraktaalitaide on vienyt mennessään. Viime kesänä hänen videoanimaatioitaan oli esillä Purnun maineikkaassa kesänäyttelyssä, ja tulevana kesänä Jämsénin teoksia voi ihailla Wiurilan kartanon kesänäyttelyssä Salossa.

Luja-gallerian – kuten myös myöhemmin avattavien gallerioiden – nimi, logo ja graafinen ilme ovat graafisen suunnittelun opiskelijoiden käsialaa.

Galleria-tilat ovat avoinna maanantaista perjantaihin kello 8–17.30 ja lauantaisin kello 9–12. Heinäkuussa galleriat ovat suljettuja.

Huhtikuussa esillä on valokuvia, ja toukokuussa esitellään Lamkista valmistuvien opiskelijoiden teoksia.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi