Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Sinfonia Lahti on maakuntakiertueella – yksi teoksista soitettiin seisten

Sinfonia Lahti kiertää maakuntaa tällä viikolla. Keskiviikkona hiukan tavanomaista pienempi kokoonpano orkesterista soitti Sysmässä, torstaina on vuorossa Heinola ja perjantaina Orimattila.

Sinfonia Lahti soitti Vivaldin Vuodenajat seisten. Keskellä on konserttimestari Maaria Leino. Kuva: Sami Lettojärvi

Sysmän teatteritalon kristallikruunut loistavat kutsuvasti. Yleisöä saapuu pikkuhiljaa teatteritalolle Sinfonia Lahden konserttiin.

Orkesterin muusikoista koottu, sinfoniaorkesterikokoonpanoa pienempi soittajisto kiertää tällä viikolla esiintymässä pitkin Päijät-Hämettä. Keskiviikkona järjestetty konsertti Sysmän teatteritalossa oli maakuntakiertueen avaus. Torstaina muusikot soittavat WPK-talolla Heinolassa, ja perjantaina on vuorossa esiintyminen Orimattilan taidemuseossa.

Sinfonia Lahden muusikot ovat tottuneet reissaamaan, mutta orkesterin intendentti Teemu Kirjonen muistelee, että edellisestä maakuntakiertueesta on pitkä aika. Kiertueella olevaa noin 30 soittajaa ei kuitenkaan Suomessakaan liikutella ilman suunnitelmia. Sinfonia Lahden apulaisintendentti Maija Kylkilahti kertoo, että soittimet on kuljetettu Sysmään jo varhain konserttipäivänä. Soittajille järjestetty linja-autokuljetus lähti Lahdesta iltapäivällä.

– Tällä kiertueella on kivaa se, että voimme käydä soittamassa päiväseltään, Kylkilahti sanoo.

Apulaisintendentti kertoo, että ajatus maakuntakierroksesta oli muhinut orkesterin parissa jo pitkään.

Ison soittimen, kontrabasson, kotelokin on iso. Soittimet tuodaan konserttipaikalle omissa kuljetuksissaan. Kuva: Sami Lettojärvi

– Tavoitamme siellä yleisöä laajemmin kuin Sibeliustalossa. Samalla näemme, olisiko maakunnassa potentiaalisia konserttivieraita, jotka voisimme saada käymään konserteissa Lahdessa.

Konserttiin oli myynnissä 120 lippua, ja sali oli lopulta melko täysi.

Järjestyksenvalvoja ennakoi rauhallista iltaa

– Tästä sisään, penkillä on ohjelma, Eeva Huhtakallio ohjaa teatterisalin ovensuussa sisään pyrkijöitä.

Sysmäläinen Huhtakallio on kokenut järjestyksenvalvoja, mutta klassisen musiikin konsertissa hän valvoi ensimmäistä kertaa. Sisälle tulevaa yleisöä silmäillyt Huhtakallio ei epäillyt laisinkaan, että illan aikana olisi tiedossa harmia.

– Täällä on niin harrastunutta väkeä, Huhtakallio arvioi.

Huhtakallion oli houkutellut järjestyksenvalvojaksi toisella ovella seisova nainen. Merja Simola työskentelee Sysmän kunnan suunnittelupäällikkönä, mutta konsertti-iltana hänenkin työtehtäviinsä kuului lippujen tarkastaminen.

– Minulla on mielenkiintoinen työnkuva, Simola toteaa naurahtaen.

Simola on vastannut konserttijärjestelyistä Sysmän kunnan päässä. Yksi tehtävistä oli yhteistyökumppanin löytäminen väliaikakahvion pitäjäksi. Tällä kertaa kahviota piti paikallinen 4H-yhdistys.

Merja Simola tarkastaa Eija Vesalan ja Päivi Toivasen liput. Kuva: Sami Lettojärvi

Ohjelmistossa kaksi suosikkiteosta

Sinfonia Lahti soittaa kiertueen konserteissa kaksi klassisen musiikin korvakarkkia, Antonio Vivaldin Vuodenajat ja W. A. Mozartin Sinfonia nro 40.

Erityisesti Vuodenajat houkutteli paikalle hartolalaisia Päivi Toivasta ja Eija Vesalaa. Teos on täynnä tunnettuja teemoja: jos mielessä soi melodianpätkä, jota ei tunnista, niin se saattaa erittäin todennäköisesti olla peräisin juuri tästä teoksesta.

Sinfonia Lahti oli Toivaselle ja Vesalalle nimenä tuttu, mutta orkesterin konserteissa he eivät olleet käyneet.

– Sysmä on niin lähellä, Sibeliustaloon ei tule lähdettyä. Ajomatkaa on Hartolasta vain parisenkymmentä kilometriä, naiset laskevat.

Täällä on niin harrastunutta väkeä. Järjestyksenvalvoja Eeva Huhtakallio

Konsertin nuorimpia kuulijoita oli sysmäläinen Touko Toivonen. Peruskoulun yhdeksäsluokkalainen oli tullut konserttiin äitinsä kanssa.

– Olen käynyt joskus Sibeliustalossa kuuntelemassa Sinfonia Lahtea, ja se oli mukavaa. On kuitenkin paljon vaikuttavampaa seurata soittajia parin metrin päästä kuin Sibeliustalossa parvelta. Hyvin ne soittivat, Toivonen tuumasi.

Konserttimestari johtaa ja toimii solistina

Kiertueella konsertteja ei johda Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk, vaan konsertit johtaa omalta paikaltaan – orkesterin keskeltä – yksi sen soittajista, konserttimestari Maaria Leino. Ilmein ja elein Leino osoittaa kollegoilleen, milloin vaikkapa aloitetaan tai milloin lopetetaan. Leino soittaa myös Vivaldin Vuodenaikojen solistina.

Tällä kertaa orkesteri soitti Vuodenajat seisten. Se ei ole ihan tavallista, sillä yleensä soittajisto istuu tuoleillaan. Leinon mielestä ”jaloittelu” on välillä ihan virkistävää. Konserttimestarilla se on muutenkin tuttua, sillä hän seisoo silloin, kun soittaa solistina.

– Tuoli on sitovampi, seistessä soitto tulee jaloista asti, Leino kuvailee.

15-vuotiaaseen Touko Toivoseen soittajien taidot tekivät vaikutuksen. Kuva: Sami Lettojärvi

Kutsu Hartolaan

Konsertin väliajalla takana oli jo Vivaldin Vuodenajat. Päivi Toivaseen ja Eija Vesalaan heidän kovasti odottamansa teos oli tehnyt ison vaikutuksen.

– Se oli tosi upea, hieno!

Paikalla oli ilmeisesti muitakin hartolalaisia, jotka innostuivat kuulemastaan. Apulaisintendentti Maija Kylkilahti kertoo, että he olivat jo saaneet kutsun tulla esiintymään myös Hartolaan, jossa olisi kuulemma akustisesti hieno kirkko.

Kamarimusiikkia viikonloppuna Lahdessa

Sinfonia Lahtea pääsee kuuntelemaan viikonloppuna myös Lahdessa. Orkesterin muusikoista kootut kokoonpanot soittavat kamarimusiikkikonsertissa, joka järjestetään Felix Krohn -salissa Lahden konserttitalossa sunnuntaina 10. maaliskuuta kello 14. Ohjelmassa on W. A. Mozartin huilukvartetto nro 4 A-duuri, Sergei Prokofjevin sonaatti kahdelle viululle C-duuri op. 56 sekä Harri Ahmaksen Mosaic, musiikkia puupuhallinkvintetille.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi