Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Humaani ydin säilyy Lahden Harrastajateatterin Kaurismäki-näytelmässä

Kauas pilvet karkaavat sijoittuu ravintolamaailmaan. Lahden Harrastajateatterin näytelmäversiossa on mukana kymmenkunta näyttelijää. Kuva: Lahden Harrastajateatteri

Lahden Harrastajateatteri
Kauas pilvet karkaavat
Ensi-ilta Pikkuteatterissa 4.3.

Yhteiskunta on kylmä ja paha, ihminen on lämmin ja hyvä. Tähän ristiriitaan kiteytyy suuri osa Aki Kaurismäen elokuvista.

Lahden Harrastajateatterin versio Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat -elokuvasta (1996) ei aivan tavoita satumaisen alkuperäisteoksen outoa lumoa, joka rakentui ennen kaikkea tarkkaan harkitusta visuaalisesta ilmeestä. Humaani ydin kuitenkin säilyy: näemme pienen moraalitutkielman, jonka keskiössä on työttömäksi jäävä pariskunta ja heidän tragikoomiselta vaikuttava pyristelynsä kohti parempaa huomista.

Jorma Kakon ohjaus koostuu lyhyistä kohtauksista, joiden ansiosta näytelmän yleisilme säilyy keveänä. Tilanteesta toiseen mennään toisinaan hieman töksähdellen, mutta Kaurismäen tapauksessa se ei varsinaisesti haittaa.

Jarno Kuosan sovitus on lisännyt tekstiin kertojahahmon (Siiri Kakko), jonka tarpeellisuudesta en oikein vakuuttunut. Tavallaan ratkaisu korostaa teoksen sadunomaisuutta, mutta samalla se tuo esitykseen epäkaurismäkeläistä selittelyn tuntua.

Kaurismäen koruttoman henkilökuvauksen tavoitteena voi pitää geneerisen ihmisen tavoittamista: hän pyrkii poistamaan muuttuvat ainesosat. Siksi esimerkiksi tunteita ei juurikaan näytetä, vaikka maailma kaatuisi päälle.

Harrastajateatterin näyttelijät ovat omaksuneet lakonisen ilmaisun melko hyvin. Päärooleissa tarinan duunaripariskuntana nähdään Susanna Weckström ja Jari Kallio. Weckströmin tulkinta yritteliäästä Ilonasta on elämänmakuinen yhdistelmä haurautta ja päättäväisyyttä. Kallion Lauri taas on pässinpää, jonka ”periaatteet” eivät perustu oikein mihinkään.

Hienon karhean roolityön tekee myös ovimies Melartinia näyttelevä Petri Ryytty.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi