Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Haluaisitko päästä tapaamaan taiteilijaa? Lahtelaisgalleria on aloittanut taiteilijatapaamiset, joiden luvataan olevan pönötysvapaita

Galleria Uudessa Kipinässä avautuu yleisölle neljä uutta näyttelyä keskiviikkona 27. helmikuuta. Uusissa näyttelyissä on esillä maalauksia ja valokuvia.

Kaisa Sirénin valokuva on hyvin maalauksellinen. Kuva: kaisa siren

Lahdessa sijaitseva Galleria Uusi Kipinä on aloittanut taiteilijatapaamisten järjestämisen. Galleriassa esillä olevien näyttelyiden taiteilijat ovat tavattavissa pääosin näyttelyiden viimeisenä aukiolopäivänä kello 14–16.

Galleria Uuden Kipinän näyttelysihteeri Veera Inkeri kertoo, että ensimmäiset taiteilijatapaamiset järjestettiin jo marraskuussa.

– Niissä on käynyt väkeä, joten ne ovat osoittautuneet tarpeellisiksi, Veera Inkeri toteaa.

Taiteilijatapaamisten luvataan olevan pönötysvapaita. Niissä saa esittää kysymyksiä, mutta halutessaan voi myös ainoastaan kuunnella kuvataiteilija Magdaleena Jakkilan emännöimää tilaisuutta.

Taiteilijatapaamiset ovat Kipinän näyttelyiden tavoin maksuttomia tapahtumia.

Janne Lehto on valokuvannut useita muusikoita, kuten lahtelaisen Ismo Haaviston. Kuva: Janne Lehto

Muistoja moottoripyörämatkalta

Uudet näyttelyt avautuvat Galleria Uudessa Kipinässä keskiviikkona 27. helmikuuta. Näiden näyttelyiden taiteilijoita pääsee tapaamaan 17. maaliskuuta, jolloin näyttelyt päättyvät. Neljässä uudessa näyttelyssä on esillä maalauksia ja valokuvia viideltä eri taiteilijalta.

Lahtelainen Janne Lehto kertoo näyttelynsä valokuvissa noin 15 vuoden takaisesta moottoripyörämatkastaan Eurooppaan. Toisen puolen näyttelystä muodostavat Lehdon ottamat henkilökuvat muun muassa muusikoista.

Maija Vanhatapion maalaus.

Lehdolla on hyviä muistoja matkalla kohtaamiensa ihmisten ystävällisyydestä, mutta matka päättyi ikävästi. Suomeen palattuaan Lehto sai tiedon enonsa, legendaarisen lahtelaisen levykeräilijän, Rokki-Maken kuolemasta. Eno oli Lehdolla läheinen, joten moottoripyörän ajaminen ei enää järkytyksestä johtuen onnistunut loppumatkaa satamasta kotiin. Rokki-Make on päässyt myös yhteen kuvista.

– Hän oli minulle hyvin tärkeä ihminen, Lehto sanoo.

Lehdon ottamista muusikkoja kuvaavista valokuvista voi tunnistaa muun muassa Remu Aaltosen, Billy Gibbonsin ja Ismo Haaviston.

Muistoja suosikkielokuvista ja -musiikista

Carla Lundell yhdistää maalauksissaan vastakohtapareja. Kuva: Jyri Laitinen

Merja Simberginkin muistelee menneitä maalauksissaan. Simberg on maalannut jo jonkin aikaa vanhojen suosikkielokuviensa ja -musiikkinsa pohjalta teoksia, joista vain pieni osa on mahtunut esille Kipinään.

– On ollut kiva käydä lävitse lapsuuden muistoja elokuvista ja kuunnella musiikkia, Simberg kertoo.

Maalaukset ovat täysin abstrakteja väri-ilotteluita, joissa ei kuvata muiston aiheuttajaa vaan sen synnyttämää tunnetta. Teosten nimet – kuten Marilyn ja Revolutionary Road – vinkkaavat katsojaa muiston aiheuttajasta.

Yhdessä valokuvia ja maalauksia

Maija Vanhatapion ja Kaisa Sirénin yhteisessä näyttelyssä on valokuvia ja maalauksia. Sirén toteaa, että hänen maalaukselliset valokuvansa ja Vanhatapion abstraktit maalaukset sopivat yhteen niin hyvin, että nopeasti vilkaistuina teoksia voi olla vaikea erottaa toisistaan.

Taiteilijoita yhdistää aihe – Lapin luonto – mutta myös taiteen tekemiseen motiivi. Sirén on lehtikuvaaja, joka halusi kuvata jotain muutakin kuin monin tavoin tiukasti raamitettua lehtikuvaa.

– Tätä voi tehdä silloin kun inspiraatio iskee, kuvissa ei ole onnistumisen pakkoa tai aikatauluja. Vapaa kuvaaminen tuonut energiaa elämääni, Sirén suitsuttaa.

Merja Simberg näyttää maalauksissaan, millaisia tunteita vanhat elokuvat ja musiikki hänessä synnyttävät. Eräänlaista maalauksellista nostalgiaa siis.

Vanhatapio taas kutsuu teoksiaan sitku-maalauksiksi. Hän haaveili niiden maalaamisesta vielä kun työskenteli mainosgraafikkona.

– Näissä töissä ei tarvitse olla mitään tarkoitusta kuten asiakaslähtöisessä piirtämisessä mainostoimistossa, Vanhatapio sanoo.

Vastakohtapareja

Carla Lundell esittelee näyttelyssään maalauksia, joissa hän yhdistää vastakohtapareja. Mielessä ovat olleet muun muassa leikkisyys ja vakavamielisyys sekä hengitys ja kosketus.

– Välillä olen pohdiskellut aika syvällisestikin vastakohtiin liittyviä asioita. Tärkeää kuitenkin on, että katsojalle jää tilaa omiin tulkintoihinsa.

Galleria Uudessa Kipinässä 17.3. asti: Maija Vanhatapio ja Kaisa Sirén, Carla Lundell, Janne Lehto sekä Merja Simberg.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi