Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Teatteriarvio: Teatteri Vanhan Jukon Seksimusikaali on piristävä tapaus

Jukon kantaesitys seksimusikaali puhuu tuoreesti kuluneesta aiheesta.

"Lahden mittakaavassa näyttävä pari" eli Minja Kosken ja Miiko Toiviaisen näyttelemä pariskunta Teatteri Vanhan Jukon Seksimusikaalissa. Kuva: Mitro Härkönen

Teatteri Vanha Juko
Seksimusikaali
Kantaesitys Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa 21.2.

Pidän oikein kovasti tällaisesta teatterin lähestymistavasta, jota Teatteri Vanhan Jukon kantaesitys Seksimusikaali edustaa.

Teatteria tehdään niin, että on oikein erityisesti mietitty vastaanottajaa. Seksimusikaali puhuu nykypäivän lahtelaiselle asioista, jotka voisivat heitä kiinnostaa, ja tekee sen hyvin – aikalaisnäytelmää parhaimmillaan. Ja vaikka teos tehdään hyvin, niin Seksimusikaalista puuttuvat kaikenlaiset – joskus ehkä vieraannuttavatkin – elementit elämää suurempien tekijöiden taiteesta.

Tällainen suhtautumistapa sopii teatteriin, jossa matka teatterin etuovelta saliinkin on vain muutaman harppauksen mittainen.

Hulvattomia lauluja

Seksimusikaali yhdistää nimessään rohkeasti kaksi melkoisen kulunutta asiaa.

Musikaalin aihe, parisuhde ja seksi, saavat kuitenkin Aino Pennasen käsikirjoituksessa ja Riikka Oksasen ohjauksessa yllättävän tuoreen, hauskan ja ajatuksia herättävän käsittelyn.

Näytelmän nuorten aikuisten pariskunta – "Lahden mittakaavassa näyttävä pari" – suorittaa seksiä samalla tavalla kuin he suorittavat kaikkia muitakin elämän alueita. Mutta vaikka pariskunta tekee kaiken sääntöjen mukaan, niin seksi ei vain luonnistu. Käsittelytapa on koominen, ja katsoja saa nauraa monille nykypäivän asioille ja käsityksille.

Lue myös: M eli lahtelainen Minja Koski tunnustautuu pikkukaupungin tytöksi, joka ei välitä skenettämisestä
 

Noin puolitoistatuntiseen musikaaliin tehdyt kuusi laulua toimivat oivallisesti tapahtumien kommentoijina. Minja Kosken ja Jussi-Pekka Parviaisen säveltämistä ja Aino Pennasen sanoittamista lauluista erityisen hulvattomia ovat Sinkkuna on kamalaa ja liturgisen laulun tyyliin esitetty kappale, jossa käsitellään 12 erilaista esileikkiasentoa.

Kahden näyttelijän teoksessa näyttelijöiden, Minja Kosken ja Miiko Toiviaisen yhteistyö on nautittavan hyvää.

Kantaesitys avaa teemavuoden

Entä se seksi sitten? Oliko sitä esityksessä?

Seksikohtaukset on toteutettu tyylikkäästi barbien avulla.

Entä onko musikaalissa kuvattu seksitön suhde sitten hyvä ratkaisu? Näytelmän loppu antaa kysymykseen yhden, esitykseen johdonmukaisesti sopivan vastauksen, mutta samalla se haastaa ajattelemaan, onko pariskunnan ratkaisu sittenkään se paras mahdollinen.

Teatteri Vanhan Jukon tämän vuoden teema on sukupuoli ja seksuaalisuus. Seksimusikaalin jälkeen on lupa odottaa kiinnostuneena, mitä teatteri jatkossa teemasta tuottaa.

Teksti: Aino Pennanen, ohjaus: Riikka Oksanen, rooleissa: Minja Koski ja Miiko Toiviainen.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi