Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Aikooko Lahti hakea kulttuuripääkaupungiksi?

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen näkee Euroopan ympäristöpääkaupunkihaun hyödyttävän Lahtea paremmin.

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sanoo, että Euroopan ympäristöpääkaupunki-nimityksen tuotos-panos-suhde näyttäisi olevan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi nimttämistä parempi. Kuva: Sami Kuusivirta

Yksi kaupunki Suomesta valitaan Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Kulttuuripääkaupunkihaku käynnistyy huhtikuussa ja päättyy vuoden kuluttua.

Aikooko Lahti hakea Euroopan kulttuuripääkaupungiksi, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen?

– Näillä näkymin ei.

Onko sitä edes mietitty?

– Siitä on käyty keskusteluja, mutta näillä näkymin ei. Meillä ei ole käynnissä valmisteluja.

Olisiko valmistelut pitänyt jo käynnistää, jos kulttuuripääkaupungiksi haettaisiin? Esimerkiksi Oulu ja Tampere ilmoittivat hakevansa kulttuuripääkaupungiksi noin vuosi sitten. Myös Savonlinna ja Mänttä-Vilppula ovat ilmoittaneet aikeistaan.

– Kyllä se näin olisi.

Jos keskusteluja on käyty, niin miksi on päädytty siihen, että ei haeta?

– Lahdella on kaikki pelissä haussa Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021. Se on meidän ykkösasiamme ja siihen tähtäämme tosissaan, olemme lähteneet siihen voittaakseen. Sen rinnalla kulttuuripääkaupunkihaku ei olisi oikein järkevää.

Vuosien välissä olisi kuitenkin viisi vuotta.

– Ympäristöpääkaupungin erityinen arvo on se, että se on ehdottomasti nouseva nimitys ja niitä on Euroopassa vain yksi. Ympäristöpääkaupunki on tämän hetkisessä arviossani meille lupaavampi. Kulttuuripääkaupunkiin pitäisi panostaa rajusta ja tehdä hurja työ, jotta siitä saisi hyödyt irti. Lahti on ympäristöasioissa Suomessa johtava kaupunki. Ympäristökaupunki istuu meille paremmin. Se ei tarkoita, etteikö Lahti olisi kulttuurikaupunki emmekä satsaisi kulttuuriin.

Mitä kulttuuripääkaupungiksi hakeminen maksaisi? (Timonen oli järjestämässä Helsingin kulttuuripääkaupunkivuotta ja ollut sen jälkeen valitsemassa muita kulttuuripääkaupunkeja.)

– Sanoisin, että alta miljoonan euron on vaikea lähteä kisaan mukaan. Säästöhaun voi tehdä puolella miljoonalla. Toteutus maksaisi parikymmentä miljoonaa kaupungille helposti.

Mitä ympäristöpääkaupunki maksaa?

– Hakukustannukset ovat joitakin kymmeniä tuhansia euroja, ja toteuttamiskustannuksissa kuntien yhteinen osuus voisi olla noin kolme miljoonaa. Ympäristöpääkaupungin tuotos-panos-suhde näyttäisi olevan paljon parempi.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi