Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Näkökulma: Kellopelin porukkahan on sulaa kultaa

Täydellisessä maailmassa lahtelainen kulttuuriosuuskunta ratkaisisi kaupunginteatterin musikaalihuolet kerta heitolla.

Anni Kajos, Sami Ulmanen, Elina Ruti ja Panu Kangas sukeltavat läpi Lahden kaupunginteatterin musikaalihistorian.

Pihiseepä vielä henki lahtelaisessa musiikkiteatterissa!

Näin on hyvä syy hihkaista, kun on nautiskellut parin viikon sisään kaksi lahtelaisen Kellopeli-osuuskunnan tuottamaa konserttia.

Kellopeli on yksi niistä näyttelijöiden ja muusikoiden yhteenliittymistä, joita jo vuosia sitten kuopattu Lahden ammattikorkeakoulun musiikin laitos on tähän kaupunkiin on tuottanut.

Valitettavasti tällaiset vapaat ryhmät ovat usein pelkkä välivaihe musiikkiteatterin ammattilaisten juurtumisessa alalle. Sanon valitettavasti, koska katsojien kannalta enemmän on aina enemmän.

Ilta Oscareiden tapaan -konsertti esittelee Oscar-pystin voittaneiden säveltäjien elokuvamusiikkia 1930-luvulta tähän päivään. Kuva: Jani Saarenpää

Toivomme Kellopelille pitkää tulevaisuutta, sillä kykyjä tällä porukalla totisesti on. Puuttuu vain tukku rahaa – löytyisikö joltakulta syvätaskuiselta mesenaatilta ylimääräistä miljoonaa lahtelaisen musiikkiteatterin kehitystyöhön?

Jos kaikki menisi niin kuin La La Landissa, Lahden kaupunginteatteri tietysti kiinnittäisi tästä porukasta itselleen välittömästi ensemblen, jonka voimin Lahdessa tehtäisiin isoja musikaaleja isoilla miehityksillä. Se vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä, sillä nykyisessä talousraamissa teatterinjohtaja Ilkka Laasonen saa käyttää kaiken kekseliäisyytensä, jotta koko genre saadaan ylipäänsä pidettyä teatterin ohjelmistossa.

Esimerkiksi ensi syksyn Nunnia ja konnia -musikaalin pelastaa Lahden Gospelkuoro. Harrastajakuoro on varmasti edullisempi vaihtoehto kuin ammattilaisten työllistäminen.

Nyt nähdyistä Kellopelin kahdesta makasiinikonsertista Ilta musikaalien parissa on mielestäni vielä hivenen Ilta Oscareiden tapaan -konserttia vaikuttavampi. Konserttia katsoessaan saattaa hetkittäin ajatella katselevansa ihan oikeaa musiikkinäytelmää, jonka mosaiikkimaisen juonen on kirjoittanut Lahden kaupunginteatterin musikaalihistoria.

Näyttelijät Panu Kangas, Sami Ulmanen, Anni Kajos ja Elina Ruti vaihtavat asusta toiseen sellaisella vauhdilla, että moni ovifarssikin jää toiseksi. He eivät vain laula vaan tekevät minikokoisia rooleja pukuineen, tansseineen, ilmeineen.

Moni musikaalikohtaus herätti lämpiä muistoja vuosien varrelta. Muistatteko, kuinka pirullisesti Jorma Uotinen kähisi Cabaret-musikaalin seremoniamestarina? Tai sitä kuinka Sinikka Sokka nousi uljaasti kohti kuuta Cats-musikaalin Memory-hitin jälkeen?

Yksittäisistä kohtauksista ehkä kaikkein parhaiten toimi kuitenkin Marriage Tango, joka kuuluu I love you, you’re perfect, now change -musikaaliin. Ruuhkavuosiaan elävän, seksiä janoavan avioparin hillitön arki-illan kuvaus osoitti myös, että kun suomentaja (tässä Tiina Puumalainen) osaa hommansa, käännös voi olla jopa parempi kuin alkuperäinen.

Oscar-konsertissa fokus on enemmänkin Kellopelin jäsentenvälisissä kilpalaulannoissa. Muille jää tässä mittelössä jaettavaksi käytännössä vain kakkossijoja, sillä vaikuttavinta osaamista esittää jälleen upeaääninen Annamaria Karhulahti tulkinnoillaan uudehkojen Bond-leffojen hiteistä.

Toisaalta moni kakkoseksi sijoittuneistakin on sulaa kultaa. Matti Hussin johtama bändi soittaa kuin unelma, Lumos-jousikvartetin huipentumana kimmeltää Annukka Nevalainen-Liuksen äärimmäisen liikuttava viulusoolo Schindlerin lista -elokuvasta, ja My Heart Will Go On -balladissa nähdään jopa debyytti, sillä Elina Rutin tulkitsemaan kappaleeseen on koskettavan tanssikoreografian luonut alan ensikertalainen Ville Mäkinen. Menkääpä katsomaan, kohta voi olla jo liian myöhäistä.

Ilta musikaalien parissa Lahden kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 16.2. klo 13 ja 28.3. klo 19. Ilta Oscareiden tapaan Juhanilla 20.2. klo 19.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi