Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Cosplay-asuiset ilahduttavat jälleen Lahden katukuvassa – odotettavissa erityisen hienoja pukuja

Lahdessa järjestetään viikonloppuna animea ja mangaa esittelevä Desucon Frostbite -tapahtuma. Osa tapahtuman osallistujista on pukeutunut myös erilaisiksi hahmoiksi.

Mira ja Aki Rauhalan upeita asuja saatiin ihailla Desucon Frostbitessa kolme vuotta sitten. Kuva: Sami Kuusivirta

1. Japanilainen anime eli animaatio ja manga eli sarjakuva on suunnattu myös aikuisyleisölle.

Lahden Sibeliustalossa järjestetään viikonloppuna (15.–17.2.) animea ja mangaa esittelevä Desucon Frostbite -tapahtuma.

Tapahtuman tiedottaja Santtu Pajukanta kertoo, että toisin kuin Euroopassa, Japanissa animea ja mangaa tehdään myös aikuisyleisölle. Japanilaisia animaatioita voi nähdä niin tv-sarjoina kuin elokuvina.

– Länsimaissa niitä pidetään lasten ja nuorten viihteenä. Japanissa näillä lajeilla on pitkä traditio myös aikuisten keskuudessa.

Tunnetuimpia japanilaisia anime-elokuvia ovat muun muassa Henkien kätkemä ja Tuulen laakson Nausicaä.

Anime- ja manga-tapahtuman osallistujat ilahduttavat viikonloppuna jälleen Lahden katukuvassa. Heli Paasovaara osallistui Desucon Frostbite -tapahtumaan kolme vuotta sitten. Tuolloin pakkasta oli yli 20 astetta. Kuva: Sami Kuusivirta

2. Desucon Frostbiten osallistujat ovat täysi-ikäisiä, jotka harrastavat yleensä animea ja mangaa syvällisesti.

Desucon Frostbite -tapahtuman ikäraja on 18 vuotta. Pajukanta perustelee ikärajaa sillä, että ikärajan avulla Lahden tapahtuma erottautuu muista Suomessa järjestettävistä anime- ja manga-tapahtumista.

Tiedottajan mukaan ikärajaa selittää lisäksi se, että järjestäjät haluavat suunnata Frostbiten nimenomaan intohimoisille alan harrastajille.

Harrastuneisuus näkyy myös tapahtuman ohjelmassa, jota kuvaillaan tiedotteessa muun muassa analyyttiseksi ja syväluotaavaksi.

3. Tapahtuman ulospäin näkyvin osa ovat osallistujien upeat fantasiapuvut.

Desucon Frostbiten – kuten sen kesällä Lahdessa järjestettävän sisartapahtuman Desuconin – ulospäin näkyvin osa ovat ehdottomasti upeat ja mielikuvituksekkaat asut, joihin cosplayn harrastajat pukeutuvat.

Pajukanta kertoo, että tänä viikonloppuna tapahtumaan on odotettavissa erityisen näyttäviä asuja, sillä Frostbitessa järjestetään kansainvälisen cosplay-kisan karsinta.

Tiedottajan mukaan monet animea ja mangaa harrastavat ovat kiinnostuneita myös cossaamisesta eli esimerkiksi manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi pukeutumisesta. Hän arvioi, että noin puolet Frostbiten osallistujista ilmestyy tapahtumaan cosplay-asussa.

Velimatti Ylitalon viiltävää eleganssia Frostbitesta kolmen vuoden takaa. Kuva: Sami Kuusivirta

4. Desucon Frostbiteen saa vielä lippuja.

Desucon Frostbite on ollut useana aiempana vuonna loppuunmyyty jo ennakkoon, mutta tänä vuonna tapahtumaan on jäljellä vielä lippuja. Pajukanta kertoo, että tapahtuman aattona lippuja oli myyty noin 2 200. Lippumyynti kuitenkin tyydyttää tiedottajaa.

– Se on kestävällä tasolla eli se mahdollistaa tapahtuman järjestämisen jatkossakin. Toisaalta on hyvä, että lippuja on, sillä nyt mukaan pääsevät kaikki, jotka haluavat.

Aina näin ei ole ollut. Desucon-tapahtumien lipunmyyntiennätys tehtiin vuonna 2014, jolloin kesätapahtuman kaikki 2 700 lippua menivät kaupaksi kuudessa minuutissa.

Pajukanta kertoo, että eniten lipunmyyntiin vaikuttaa se, ketkä ovat tapahtuman kunniavieraita. Tällä kertoo Frostbite on saanut kunniavieraakseen japanilaisen käsikirjoittajan Dai Saton. Pajukannan mukaan hänellä on Suomessa kestävä suosio, mutta aivan kaikki eivät häntä välttämättä tunne yhtä hyvin kuin aikaisempien vuosien supertähtiä.

5. Järjestäjä on voittoa tavoittelematon yhdistys.

Desucon Frostbitea järjestää Kehittyvien conien Suomi ry, joka ei Pajukannan mukaan tavoittele tapahtumien järjestämiselle suurinta mahdollista tiliä.

– Tavoitteemme on, että pystymme rahoittamaan tapahtuman. Lipputulot käytämme tapahtuman kehittämiseen.

Pajukannan mukaan tapahtumaa järjestää ympäri vuoden noin 30 hengen ydinryhmä palkatta. Tapahtumaa tekemässä on noin 300 vapaaehtoista.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi