Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Jyri Vartiaisen kieli pyrkii kohti sanatonta

Jyri Vartiainen

Kirous

Lyyristä lyhytproosaa kirjoittava Jyri Vartiainen jatkaa tiiviin tekstin tiellä myös kolmannessa pienoisromaanissaan Kirous. Kahden ihmisen suhdetta käsittelevä teos on jaettu kahteen osaan. Suhteen molemmat osapuolet saavat äänen. Etäisyys ja luoksepääsemättömyys yhdistävät heidän kokemusmaailmaansa.

Ihmissuhde on kuitenkin vain romaanin raami. Kuten Vartiaisen aiempikin lyhytproosa, myös Kirous on pitkälti kielen ilmaisumahdollisuuksia tarkasteleva, havaintoja ohitse virtaavasta kokemuksesta musteeksi paperille poimiva lyyrinen kuva.

Omalakisessa kerronnassa sanat tavoittelevat hetkeä hiljaisena ajatuksena – sellaisena kuin se ihmisen sisällä on. Vartiaisen kieli karsii pois tavanomaisuuksia, virkkeiden välistä sidosteisuutta ja loogisia ilmaisumalleja.

Ei kerralla luettu

Teoksen sivuilla virtaa vapaa ajatus, tavaton näkemisen tapa: ”Puukko tippuu kassin pohjalle. Maisemaan ilmestyy rupisuutta. Lumi muodostaa lavuaareja joita pitkin liu’utettuna nämä vastaantulijat nämä miehet. Koivurivistöjä kuin kyniä vuoltuja kyniä rasiassa. Kulku pelkkä kulku on hurmio. Kävellä hänen jäljessään hän kulkee jälleen pitkin askelin hän kulkee jälleen irrallaan minusta.”

Teksti ei ole kerralla luettu. Silloin tällöin se tekee itsestään lähes luoksepääsemätöntä, vaikeaakin. Kielen normaali logiikka pettää, syntyy jotain odottamatonta. Syntyy runoa.

Lyyrisyys, liu’utetut leikkaukset ja hypyt muistoista nykyhetkeen rakentavat kuitenkin vahvaa kuvaa siitä, mikä jää usein ääneen sanotun ulottumattomiin. Vartiaisen kieli antaa muodon sanoittamattomalle havainnolle, tuntemattomalle tunteelle.

Haastava, vaikea, kokeellinen. Omalakinen, rehellinen, kaunis.

Sanna Jääskeläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi