Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Paula Koivuniemi laulaa tällä viikolla Sinfonia Lahden solistina – itsekriittinen artisti kertoo tulleensa iän myötä tekemisissään aremmaksi

Suosikkiartisti on ollut monessa mukana. Yksi musiikin laji on kuitenkin sellainen, jota Paula Koivuniemi haluaisi treenailla lisää.

Paula Koivuniemi laulaa Sinfonia Lahden konserteissa torstaina. Konsertit ovat kiinnostaneet kuulijoita todella hyvin. Kuva: Janne Aaltonen

Sinfonia Lahden solistiksi saapuu torstaina Paula Koivuniemi. Koivuniemen edellisestä esiintymisestä Sinfonia Lahden kanssa on jo ehtinyt vierähtää tovi. Tavoitimme konserttiin valmistautuvan artistin puhelimitse kotikaupungistaan Helsingistä.

Millä mielellä saavutte Lahteen, Paula Koivuniemi?

– On aina suuri kunnia olla sinfoniaorkesterin solistina, se on juhlava tapahtuma taiteilijalle. Olen viime vuosina esiintynyt enimmäkseen kuudesta kahdeksaan muusikon kanssa, joten se on itsellenikin isoa asia. Kun taustalla on iso orkesteri niin tututkin laulut kuulostavat erilaisilta kuin pienen orkesterin kanssa, vaikka melodia ja muoto ovat samoja, johon ihmiset ovat tottuneet. Musiikki avautuu myös aivan uudella tavalla kuulijoille, ja on varmaan hieno elämys. Jos ei muuten käy sinfoniaorkestereiden konserteissa, niin suosittelen lämpimästi! (Toimitus huomioi: torstain iltakonsertti on loppuunmyyty, päiväkonserttiin oli tiistaina muutama hajapaikka.)

Kuinka tuttuja Sinfonia Lahti ja Sibeliustalo ovat teille?

– Olen esiintynyt Sibeliustalossa useasti, ja totta kai tiedän orkesterin. Olen esiintynyt sen kanssa joskus aiemminkin (vuonna 1977). Olen tehnyt pitkään konsertteja monien kaupunginorkestereiden kanssa.

Käyn myös kuuntelemassa aika paljon Helsingin orkestereita, silloin kun minulla on vapaa-aikaa. Musiikkiin saa toisenlaisen tuntuman, kun on itsekin yleisön joukossa.

Mitä on konsertin ohjelmistossa?

– Odatas kun muistelen... Olen nimittäin kadottanut kalenterini, ja olen sen armoilla ihan täysin... mutta totta kai isot hitit, kuten Tummat silmät, ruskea tukka, Sata kesää, tuhat yötä, Aikuinen nainen, Hei buona notte ja Balladi elokuvasta Klaani, joka on ihan suosikkini. Laulujen sovitukset ovat Markku Johanssonin ja Antti Rissasen, joka johtaa tällä kertaa esitystä.

Mitä muistoja on jäänyt mieleenne vierailuiltanne Lahdessa?

– Jazztapahtumat (ainakin Lahden Jazztori 2014) ovat olleet hienoja ja itsellenikin tosi iso haaste. Koen olleeni niissä vähäsen vierailla vesillä, mutta niin vain niistäkin on selvitty! Haluaisin treenailla jazzjuttuja lisää tulevaisuudessa, kun minulla on aikaa.

Onko jazz alue, josta löytyy vielä uutta valloitettavaa?

– Kyllä. Pitää vaan uskaltaa lähteä mukaan, ja olen kyllä saanutkin paljon kannustusta, kun olen tehnyt muutamia. Haluan kuitenkin aina onnistua kaikessa, mitä teen. Nuorena on rohkea, eikä pelkää mitään. Sitten kun takana on pitkä ura – on tietoja ja taitoa – olen tullut aremmaksi ja haluan tehdä juttuja, joissa olen tosi varma. Nuoret menevät ja tekevät mitä haluavat eivätkä välitä muista – ja niin sen pitääkin olla nuorena. Kannattaa olla kuitenkin kriittinen myös itsensä suhteen, ettei mene mukaan ihan mihin tahansa, ja tekee vain sellaisia asioita, mitkä hallitsee todella.

Kannattaisiko nuorten olla kriittisempiä?

– Minun mielestäni kyllä. Jos on lahjakas nuori, niin on hyvä tulevaisuus, joten kannattaa ottaa rauhallisesti ja tehdä hyvin ja tunnollisesti, ettei myöhemmin tarvitse katua. Artistin työ on kuitenkin sellaista, että aina on arvostelun alla. Onhan sitä kaikenlaista kritiikkiä tullut näiden vuosikymmenten aikana, mutta suuremmasta osasta ei kannata välittää mitään. Tiedän omat vahvuuteni ihan tarkalleen, ja menen niiden mukana. Korostan aina, että minulla on hyvä manageri, joka pitää huolta jaksamisestani, sillä innostun aina kaikesta.

Kiitos haastattel....

– Ai tässä on vielä tämä: "Oletteko suunnitelleet siirtymistä eläkkeelle?" (Olemme lähettäneet Koivuniemelle etukäteen kysymyksiä, joista yksi koskee mahdollista eläkkeelle jäämistä.) En ole, en todellakaan (naurua).

En ajatellut kysyä sitä, sillä haastattelun aikana tuli selväksi, että ette ole jäämässä eläkkeelle.

– Haluaisin vielä mainita kahdesta asiasta, joista saan iloa elämääni. Kissani Oliver, joka on kahdeksanvuotias, sekä managerini Laura Vuorisen Siru-koira, joka on pelastettu Viipurin kadulta. Lenkkeilen paljon Sirun kanssa.

Paula Koivuniemi Sinfonia Lahden solistina Sibeliustalossa torstaina kello 14 ja 19 (lm).

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi