Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Ystävät järkyttyivät Olli Lindholmin kuolemasta

Liput laskettiin tiistaina puolitankoon Porin Raatihuoneella Olli Lindholmin muistoksi. Kuva: Juha Sinisalo

Yksi suomalaisen rockin ja popin keskeisistä henkilöistä, Olli Lindholm on poistunut keskuudestamme. Lindholm kuoli sairauskohtaukseen maanantain ja tiistain välisenä yönä. Lindholm oli syntynyt 19. maaliskuuta 1964 Porissa. Kuollessaan hän oli 54-vuotias.

Olli Lindholm ehti tehdä pitkän, ansiokkaan ja monipuolisen uran laulajana. Hän teki lastenlevyn, omaa soolomusiikkia ja joululevynkin. Hänet palkittiin myös Iskelmä-Finlandialla. Televisiossa hän on ollut näihin päiviin saakka The Voice of Finlandin tähtivalmentajana. Mutta se Olli Lindholmin musiikillinen tukipilari viimeiseen saakka oli Porissa vuonna 1981 perustettu Yö-yhtye.

Bändin ura käynnistyi lennokkaasti. Sen ensimmäinen albumi, vuonna 1983 ilmestynyt Varietee myi heti timanttilevyn arvoisesti. Alkuvuosien hitit kuten Likaiset legendat, Joutsenlaulu ja Särkynyt enkeli ovat edelleen suomalaisen popmusiikin klassikoita. Ja klassikoita, niin sanottuja ikivihreitä Yöltä tuli pitkällä taipaleella useita. Yksi suurimmista on tietenkin Rakkaus on lumivalkoinen.

Vain harvat yhtyeet ja artistit pystyvät kokoamaan keikkaohjelmistoonsa niin mittavan määrän tunnettuja kappaleita kuin Yö. Olli Lindholm jätti suomalaiseen kevyeen musiikkiin pysyvän jäljen, suuren määrän unohtumatonta musiikkia.

Yön loppu

Yötä ei ole enää ilman Olli Lindholmia. Vaikka Yön kokoonpano ehti liki 40 vuoden aikana useaan kertaan muuttua, Olli Lindholm pysyi yhtyeen keulakuvana vuodesta toiseen. Hän oli Yön todellinen johtaja. Päällikkö.

Sen päällikkyyden Olli Lindholm tajusi itsessään vuosituhannen vaihteessa, kun hän alkoi miettiä elämänarvoja uudelleen ja kiersi viinapullon korkin lopullisesti kiinni.

– Viinanjuonnin kun lopetin, ymmärsin pystyväni olemaan kunnollinen orkesterinjohtaja ja työkunnan esimies. Silloin tajusin myös sen, että meillä bändissä demokratia oli kulkenut tiensä päähän. Vanhassa Yössä ei muuta vikaa ollut kuin se liika demokratia, Olli Lindholm totesi yhdessä monista Karjalaisen haastatteluistaan.

Tämä päällikkyys tuli näyttävästi esiin joitakin vuosia myöhemmin, kun Lindholm antoi potkut basistilleen ja kitaristilleen. Basisti Jukka Lewis vei potkunsa oikeuteen saakka mutta hävisi oikeustaiston Lindholmille.

– Sellaisilla bändeillä, jotka vannovat kurittomuuden nimeen, tahtoo yleensä mennä vähän huonosti. Niin se vaan on, että ainoa asia, joka ohjautuu itsestään on epäjärjestys.

Tämänkin nuoruudessaan levyseppähitsaajaksi kouluttautunut Lindholm eräässä Karjalaisen haastattelussa sanoi.

Yöllä oli toki suvantohetkensä. Matkalle mahtuivat nousut ja laskut. Nousukausi on kuitenkin Yön kohdalla se mittavampi.

Yö on aina näihin päiviin saakka ollut yhtye, jolla keikkaa on riittänyt. Se on viimeiseen saakka kelvannut konserttiyleisölle, ravintoloihin, rockklubeihin ja tanssilavoille.

– Kai se on tämä meidän historiamme ja nämä kappaleemme. Tanssilavoilla käyvät sellaiset ihmiset, jotka ovat kasvaneet laulujemme mukana. Emme myöskään ole koskaan olleet ronkeleita esiintymispaikkojen suhteen, Olli Lindholm kertoi Karjalaisen haastattelussa.

Konsertit aikaisemmaksi

Konserttien käytännöllisyyden Lindholm huomasi myös yleisön kannalta.

– Yleisö vanhenee meidän tavoin. Moni haluaa kuunnella meitä mieluummin seitsemän aikaan illalla konserttisaleissa kuin keskellä yötä ravintoloissa ja tanssilavoilla.

Sekin oli yksi Yön monista konserteista, kun kontiolahtelainen Heikki Tietäväinen tapasi viimeisen kerran ystävänsä Olli Lindholmin. Konsertti oli Joensuun Carelia-salissa viime marraskuussa.

– Silloin Olli oli vielä innoissaan järjestämässä Poriin Yön 40-vuotiskonserttia. Se olisi ollut kahden vuoden päästä, Tietäväinen kertoo.

Tietäväiselle uutinen Lindholmin kuolemasta oli yllätys.

– Hän oli elämänmyönteinen, mukava, määrätietoinen ja harrasti liikuntaa päivittäin. Joensuuhunkin kun hän tuli talviaikaan keikalle, hän halusi välttämättä päästä avantoon uimaan, Tietäväinen sanoo.

Tieto kuolemasta oli yllätys

Tieto kuolemasta tuli suurena yllätyksenä myös Olli Lindholmin monivuotiselle ystävälle, rokkikirjailijalle ja Yön kiertuemanagerille Vesa Kontiaiselle.

– Tieto Ollin kuolemasta oli järkytys. Hän nyt oli viimeinen kaveri suomalaiselta rokkipuolelta, jolle odotin näin tapahtuvan. Hänen elämäntapansa olivat erittäin terveelliset. Terveellinen ruokavalio, avantouinnit, salitreenit ja lenkkeily, niin kyllä kaiken tämän jälkeen kuolema tuntuu käsittämättömältä.

Olli Lindholmia Kontiainen pitää parhaana mahdollisena työnantajana.

– Hän oli hyvä työnantaja koko organisaatiolle. Meillä oli hyvä olo töitä tehdessämme. Hän luotti meihin, oli sitten roudari, valomies tai soittaja. Olli oli mielestäni täyspäisin suomalainen poppari, jonka olen ikinä tavannut. Hänellä oli aina jalat maassa. Se minkä Olli lupasi, sen hän myös teki, Kontiainen sanoo.

Pori tärkeä paikkakunta

Vaikka Olli Lindholm asui Tampereella, Pori oli hänelle tärkeä paikkakunta jääkiekkoseura Ässiä myöten. Sinne Porin Kirjurinluodolle Lindholm halusi viedä Yön 40-vuotisjuhlakonsertinkin. Konsertti ainakin siinä muodossa, jollaisena Olli Lindholm sen kaavaili, jää pitämättä.

Lindholm ymmärsi myös musiikkibisneksen murroksen. Yökin kävi läpi äänilevyformaatit vinyyleistä suoratoistoon.

– Elämä jatkuu, ja minun täytyy selvitä kaikissa näissä muutoksissa. Täytyy hyväksyä tämä musiikin digitaalinenkin maailma. Ovat muutokset sitten mitä tahansa, niin kyllä se loppujen lopuksi esittäjästä riippumatta kaikkein yhdistävin asia on se musiikki.

Näin sanoi Olli Lindholm viimeiseksi jääneessä Karjalaisen haastattelussaan lokakuussa 2018.

”Ollista jäi hyvä mielikuva”

Joensuulaiset Niina Kokko ja Martti Orre pääsivät perjantai-iltana ensimmäisenä duona jatkoon The Voice of Finlandissa. He olivat kilpailussa Olli Lindholmin tallissa.

Kokko on järkyttynyt Lindholmin menehtymisestä. Hän kuvailee Lindholmia pitkän linjan ammattilaiseksi.

– Hän oli kokenut julkisuudessa varmasti kaikennäköistä. Ihan mukava rento kaveri, hommat hoidetaan asiallisesti. Ollista jäi hyvä mielikuva, Kokko kommentoi Karjalaiselle.

Hän ei pysty näin tuoreeltaan kommentoimaan, miten Lindholmin menehtyminen vaikuttaa kilpailun jatkoon.

– Kaikilla on varmasti konsepti tosi levällään.

Hannu Jarva
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi