Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Uusi ehdotus evakkoveistoksesta järjestettävästä kilpailusta saa täystyrmäyksen - "Pysymme kannassamme"

Lahden julkisen taiteen työryhmä haluaisi yhä, että Lahteen suunnitellusta evakko-aiheisesta veistoksesta järjestettäisiin kilpailu. Veistosta puuhaava patsastoimikunta tyrmää ehdotuksen jo toistamiseen.

Evakkoja Iitissä jatkosodan aikaan. Lahden julkisen taiteen työryhmä ehdottaa evakkoveistoksesta kilpailua, mutta patsastoimikunta ei lämpene ajatukselle edelleenkään. Kuva: SA-kuva

Lahteen on kaavailtu evakko-aiheista veistosta. Veistoksen toteutustapa on herättänyt paljon julkista keskustelua.

Lahden julkisen taiteen työryhmä kirjoitti tällä viikolla julkaistussa kannanotossaan, että patsaan toteutustapa ja yksityiskohdat ovat normaaliin tapaan jatkoselvittelyn varassa.

Miten evakkopatsas-hanke etenee tästä eteenpäin, julkisen taiteen työryhmän puheenjohtaja ja Lahden museonjohtaja Timo Simanainen?

– Käsittelemme asiaa seuraavassa julkisen taiteen työryhmän kokouksessa, joka järjestetään tämän kuun loppupuolella. En voi sanoa, miten siellä edetään. Näin Raimo Koukosen (Evakkopatsastoimikunnan puheenjohtaja) ja hän kertoi heidän alkaneen kerätä rahaa. Siitä päätellen he ovat vaiheessa. Katsotaan, miten he vievät asiaa eteenpäin, ja mitä näkökohtia työryhmän kokouksessa tulee esille.

Työryhmä on ehdottanut, että veistosta varten kerättävällä summalla (jopa 200 000 euroa) järjestettäisiin patsaasta taidekilpailu. Onko taidekilpailun järjestäminen kaupungin vaatimus, jotta veistoshanke toteutuu?

– Aiemmissa kannoissamme ei ole ollut ehdottomuutta, mutta me päätämme, miten tämä asia heille ilmaistaan seuraavassa kokouksessa. Olemme esittäneet kilpailun järjestämistä, jotta saataisiin sen näköinen teos, joka olisi järkevä ratkaisu.

Nämä henkilöt, jotka ovat julkisen taiteen työryhmässä vastaavat tavallaan alueesta – puistosta, infrasta ja muusta. Kovinpa vaikea sitä sitten on toteuttaa, mikäli tämä ryhmä ei lähde asiaa viemään eteenpäin. Koetamme viestiä patsastoimikunnalle, että he järjestäisivät kilpailun, jotta saataisiin karjalaisten, lahtelaisten ja suomalaisten toivomaa taiteellista esitystä. Patsastoimikunta haluaa, että veistos on realistinen, ja se ihan hyvin voisi ollakin sellainen.

Kilpailu olisi helpoin ratkaisu, eikä se kasvattaisi kovin paljon kuluja. Tuomarit kävisivät lävitse ehdotukset, ja todennäköisesti löytyisi realistinen teos, joka olisi hyväksyttävä.

Onko patsastoimikunta vielä vastannut ehdotukseenne?

–Ei, tuossa oli niin pikainen tapaaminen, että siinä asia ei tullut esille. He varmaan hauduttavat asiaa.

Millaista vastaanottoa toivotte ehdotuksellenne?

– Veistos ei voi olla vain pienen ryhmän juttu. Lahdessa on 120 000 asukasta, ja veistoksen pitää miellyttää aika isoa joukkoa ihmisiä, vaikka veistos olisikin realistinen. Puisto on julkinen paikka.

Kun tällaiseen hankkeeseen lähtee, niin rahaa kuluu, mutta se ei saisi olla päällimmäinen ongelma. Rahaa pitää olla sen verran, että pystyy pronssiveistoksen toteuttamaan oikealla tavalla.

Miten suhtauduttu uuteen ehdotukseen kilpailusta, patsastoimikunnan puheenjohtaja Raimo Koukonen?

– Olemme tyrmänneet sen jo ensimmäisessä esityksessä. Ei ole järkeä lähteä teettämään ja vielä maksamaan vieraalle, kun meillä oli jo omat taiteilijat ja oma ehdotus. He halusivat kilpailuttaa, me joudumme maksamaan. Tässä on se hulluus. Enhän minäkään, jos jotain hankintaa tee, kilpailuta kolmella ja maksa kaikille, mutta yhdeltä vain ostan, ostan sitten pesukonetta tai mitä tahansa. Me pysymme tässä kannassa yksoikoseen.

Missä vaiheessa rahankeräyksenne on?

– Ei vielä isommissa yrityksissä olla vierailtu, mutta alustavia neuvotteluja on käyty. Olemme tehneet monella taholla työtä, haettu kummeja, viimeksi Aira Samulin. Kyllä tässä tosissaan ollaan. Täällä on vain yksi henkilö, läänintaiteilija, joka ajaa asiaa pyssyn piippuun. Onko vaalihommaa sitten tulossa?

Koukonen soittaa vielä takaisinpäin.

– Jäi mainitsematta, että loka kaatuu meidän niskaamme, kun he ovat jääneet ulkopuolelle mäkihyppy- ja jääkiekkoilijapatsaassa, jotka ovat menneet virkamiespäätöksellä. Nyt ollaan menetelty aivan samoin kuin näissä tilanteissa, mutta patoutuneet syytökset kaatuvat meidän niskaamme. Voitaisiko mennä samoilla ehdoilla kuin muissa? Muuttakaa sääntöjä tämän jälkeen. Emme lähde lyömään pakkeja päälle ja kilpailuttamaan uudestaan. Emme halua reikäkiveä, joka esittää karjalaisia evakkoja. Lähtökohta on, että haluamme esittää, ettemme ole ryysyläiskansaa, siinä valossa meidät on esitelty niin paljon.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi