Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Rumpalin yliannostus ja basistin sydänkohtaus eivät pysäyttäneet omaelämäkerran kirjoittanutta The Whon solistia

My Generation avaa Pete Townsendin matkaa köyhistä oloista rocklegendaksi

Roger Daltrey Englannin Glastonburyn keikalla vuonna 2015. Kuva: EPA / HANNAH MCKAY

Roger Daltrey
My Generation – Rocklegendan omaelämäkerta
Suom. Pasi Rakas Jääskeläinen. Bazar 2018. 400 s.

The Who -yhtyeen aivot on aina ollut älykkökitaristi ja laulunkirjoittaja Pete Townshend. Hänen taannoinen omaelämäkertansa oli rock-muistelmien joukossa vertaansa vailla. Omakohtaista pohdiskelua ja syväanalyysiä riitti keskiverto-minä-ite-muistelijoita huomattavasti enemmän.

Whon laulaja Roger Daltrey on siis kirjoineen kohtuuttomassa paikassa, mutta kyllä My Generationinkin mielikseen lukee, jos genre kiinnostaa. Pohdinnat laajenevat yhdestä yhtyeestä muotiin, mod-kulttuuriin, huume- ja lääkekuvioihin.

Kuva: Tuntematon

Daltrey syntyi 1944 ja eli sodanjälkeisen, puutteenkyllästämän lapsuuden, joka toimi monen tulevan rock-legendan unelmien ja uran kasvualustana.

Vanhempiensa sukupolvesta Daltrey puhuu nyt kauniisti, vaikka yhtyeessään joutuikin oman sukupolvensa, ”my generation”, äänitorveksi.

Isyys 19-vuotiaana olisi voinut taltuttaa Roger Daltreyn tarjolla olleeseen perinteiseen työläisrooliin. Lupaavan yhtyeen laulaja jätti nuoren perheensä ja hyvitti asian myöhemmin rock-tähden tulotasollaan.

Daltrey avaa Whon työyhteisöä, jossa rivisotamiehet eivät vain toteuttaneet komentajansa päähänpistoja. Varjoon jäänti ja julkisen tunnustuksen puute tuntuvat kaivertaneen. Elokuvatyöt antoivat omalle luovuudelle toisen foorumin.

The Whon rakastetun hulttiorumpalin Keith Moonin yliannostus ja basisti John Entwistlen sydänkohtaus eivät rokkikonetta pysäyttäneet. Talouden takia on täytynyt jatkaa.

Myötäelämisen taitoa Daltrey korostaa – kykyä tulkita Townshendin musiikkia, kykyä rakentaa esityksistä yleisölle mieleenpainuvia.

Suonna Kononen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi