Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahdessa valmistui musikaali, joka toteutti ainakin yhden ihmisen unelman – "Tämä on tosi iso juttu minulle"

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä syntyi teos, jossa hyödynnettiin yhtymän asiakkaiden vahvuuksia. Tekijät ovat pääasiassa vammaispalveluiden asiakkaita.

Minja Vuorentausta näyttelee kuningatarta Esirippu Lippumme -työryhmän musikaalissa. Kuninkaana nähdään taiteilijanimeä Romulus käyttävä näyttelijä. Kuva: Sami Lettojärvi

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on valmistunut musikaali, jonka tekijät ovat pääasiassa vammaispalveluiden asiakkaita. Rakkaudelle-musikaalin ohjaaja, yhteisötaiteilija Sipriina Kauranen kertoo, että musikaali on toteutettu siten, että asiakkaat ovat tehneet kaiken mahdollisen, mitä musikaalin valmistaminen on edellyttänyt.

– Ajatuksena oli, että mentäisiin tekijöiden taitojen mukaan mahdollisimman pitkälle, ja minulle jäisi ohjaajana sitten tekemistä mahdollisimman vähän, Kauranen kertoo.

Kaurasen mukaan ajatus toimi hyvin. Päivätoiminnan asiakkaat ovat mukana melkein kaikessa, mitä esityksen tekemisessä vaaditaan. He näyttelevät, laulavat kuorossa, soittavat bändissä ja osallistuvat musikaaliin kuuluvien animaatioiden ja projisointien tekemiseen.

Iso urakka

Kaikista isoimmasta urakasta musikaalissa vastannee Minja Vuorentausta. Hän on käsikirjoittanut teoksen sekä säveltänyt ja sanoittanut musikaalissa kuultavat seitsemän laulua. Lisäksi Vuorentausta näyttelee yhtä musikaalin keskeisistä hahmoista ja laulaa esityksen kuorossa.

Ensi-illan alla Vuorentausta kertoo, että hänellä oli musikaalin valmistumisesta vielä aika epätodellinen olo.

– Tämä on tosi iso juttu minulle. Olen lievästi kehitysvammainen, ja olen unelmoinut musikaalista.

Ajatus musikaalista syntyi hänen tekemästään Rakkaudelle-laulusta. Keväälle-laulun hän on säveltänyt isoäitinsä päiväkirjasta löytämäänsä tekstiin.

Vuorentausta on valmistunut muusikoksi Lahdessa sijaitsevasta Kaarisillan taide- ja toimintakeskuksesta. Kaarisilta antaa musiikin ja kuvallisen ilmaisun ammatillista koulutusta erityisopetuksena.

Rakkaudelle-musikaali kertoo kuninkaallisen kolmiodraaman, jossa vakiintuneen kuningasparin elämään tunkeutuu eräiden juhlien seurauksena kolmas henkilö. Vuorentausta sanoo, että musikaalissa on yksi selvä viesti.

– Olemme kaikki erilaisia, erilaisuus pitäisi vain hyväksyä.

Esirippu Lippumme -työryhmän kuoroa, johon kuuluvat: Jasse Vaalajoki, Aaro Sorvali, Noora Peltonen, Rafael Smolander, Ismo Mäkinen, Minja Vuorentausta, Emma Kinnunen, Niklas Velama, ja Jenni Carlén. Kuva: Sami Lettojärvi

Useita taideprojekteja

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päiväaikaisen toiminnan esimies Anne Sarmanne kertoo, että yhtymän päivätoiminnassa on mukana paljon asiakkaita, jotka ovat valmistuneet muusikoiksi tai kuvataiteilijoiksi Kaarisillasta.

– Meillä heräsi ajatus, että mikseivät he voisi tehdä sellaista, mihin heitä on koulutettu ja mihin heiltä löytyy osaamista, Sarmanne kysyy.

Musikaali ei ole ensimmäinen taideprojekti, jossa asiakkaiden osaamista on hyödynnetty. Viime vuonna päivätoiminnassa mukana olleet toteuttivat Sarmanteen mukaan muun muassa elokuvia. Musikaaliin animaatioita tehneen Studio Viis -kollektiivin taiteilijat puolestaan järjestävät näyttelyn Galleria Uudessa Kipinässä 6.–24.2.

Rakkaudelle-musikaalin rahoitus on tullut hyvinvointiyhtymän Vuoksi-hankkeesta, joka päättyi vuoden vaihteessa. Hanke edisti taiteen yhdenvertaisen saavutettavuuden ohella outsider-lahjakkuuksien mahdollisuuksia työskennellä luovilla aloilla ja tuottaa itse kulttuurihyvinvointia erilaisille yleisöille.

Sarmanne toivoo, että jatkossa taideprojektit eivät olisi hankkeiden varassa eläviä erikoisuuksia vaan niistä tehtäisiin osa normaalia toimintaa.

– Ne tukevat hyvin asiakkaiden osallistamista ja edistävät heidän työllistämistään.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on päivä- ja työtoimintaa kaikkiaan yhdeksässä toimipisteessä. Niissä on mukana kaikkiaan yli 300 henkilöä.

Osa Lahden lasten talvikarnevaaleja

Rakkaudelle-musikaali on osa käynnissä olevaa Lahden lasten talvikarnevaaleja. Se esitetään vain kerran Kansantalon Vaahterasalissa keskiviikkona 30. tammikuuta kello 19, jonka jälkeen se on vapaasti tilattavissa.

– Menemme sinne, minne meidät pyydetään, Sarmanne lupaa.

Hänen mukaansa musikaali sopisi esitettäväksi vaikkapa palvelutaloissa tai kouluissa.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi