Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kaupunginmuseo avaa Lahden keskustassa kioskin – "Välivaihe, kun valmistaudumme muuttamaan LADiin"

Lahden kaupunginmuseo avaa Museokioskiksi kutsutun pop up -tilan Lahden keskustassa. Siellä on esillä muun muassa taidemuseon näyttelyitä. Historiallinen museo avautuu, kun sen remontti valmistuu.

Lahden juliste- ja taidemuseo saa uudet tilat Malskilta. Kuva: Pirjo Kamppila

Lahden kaupunginmuseo avaa pop up -tilan Lahden keskustassa. Museokioskiksi kutsuttu tila avautuu Aleksanterinkatu 10:n katutasossa, ravintola Amarillon ja Wine Cafe Olavin välissä 6. helmikuuta.

Lahden museonjohtaja Timo Simanainen sanoo, että kyseessä on tilapäinen ratkaisu siksi aikaa, kunnes juliste- ja taidemuseo pääsee muuttamaan sille rakennettaviin tiloihin Malskille.

– Museokioski on välivaihe, kun valmistaudumme muuttamaan LADiin. Tilaa valmistellaan parhaillaan, ja sinne tulee paljon erilaista ohjelmaa, Simanainen kertoo.

Museokioskin maaliskuun näyttelysssä esitellään KOPin aulaaa eli sitä, miltä Aleksanterinkatu 10:ssä näytti aiemmin. Kuva on vuodelta 1964. Kuva: Lahden Kaupunginmuseon kuva-arkisto

Museon tutkija Sini Ojala kertoo, että Museokioskissa on esillä näyttelyitä ja lisäksi siellä on museokauppa. Kioskin ensimmäinen näyttely kertoo Salpausselän kisojen ruoka- ja juomakulttuurista, maaliskuussa esitellään historiallista KOPin aulaa, joka sijaitsi Aleksi 10:ssä. Lisäksi museot järjestävät kioskissa työpajoja.

– Markkinapäivät ovat tärkeitä, sillä silloin vaihtuvat näyttelyt, Ojala sanoo.

Museokioski sulkee ovensa kesällä 2020. Simanainen arvioi joulukuussa, että Lahden uusi taide-, juliste- ja muotoilumuseo LAD avaa ovensa viimeistään kesällä 2022. Näillä näkymin taidemuseolla ei siis ole käytössään väliaikaista tilaa koko sen ajan, kun sille rakennetaan uusia tiloja.

Vanhoissa, Vesijärvenkadulla sijainneissa tiloissa, näyttelytoiminta on jo päättynyt. Taidemuseo sulki ovensa, kun Tuoretta maalia -näyttely päättyi joulukuun alussa.

Historiallinen museokin kiinni

Lahden kaupungin museoista myös historiallinen museo on kiinni.

Historiallinen museo sulki ovensa jo aiemmin viime syksynä peruskorjauksen takia. Simanainen arvioi, että historiallisen museon remontti valmistuu tänä tai ensi vuonna.

Kaupungin museoista avoinna ovat Radio- ja tv-museo Mastola ja Hiihtomuseo, jonne on tulossa uusia sisältöjä.

Miten kansa saadaan jonottamaan LADiin?

Viime syksynä avattu Amos Rexin museo sai yleisömassat liikkeelle Helsingissä. Museovieraat jonottivat tunteja päästääkseen sisälle museoon. Amoksen innoittama nousee mieleen kysymys, olisiko Lahdessakin mahdollista saada aikaiseksi samanlaista innostusta, kun LAD avautuu?

– En vastaa siihen, olisiko se mahdollista. Näyttelytoimintahan se on, joka vetää ihmisiä museoon: näyttelyiden pitää olla kiinnostavia ja vetovoimaisia, Simanainen vastaa.

Lahden historiallinen museo on sulkenut ovensa remontin takia. Kuva: Mirja Hussain

Museovieraita kiinnostaa tällä hetkellä Simanaisen mukaan digitaalisuus, elämyksellisyys ja yllätyksellisyys: museon pitää tarjota jotain sellaista, mitä he eivät osaa odottaa.

Hyviä esimerkkejä yleisöä kiinnostaneista Lahden taidemuseon näyttelyistä ovat viime aikoina olleet esimerkiksi Meksiko- ja Nepali-näyttelyt. Näiden näyttelyiden suosiota selittää se, että maat ovat tuttuja kaikille, mutta harva on käynyt esimerkiksi Nepalissa. Meksiko- ja Nepali-näyttelyt painottuivat maan kulttuuriin, mutta taidemaailmastakin löytyy Simanaisen mukaan paljon kiinnostavia aiheita.

– Se maailma on valtavan rikas.

Paikalla on väliä

Mielenkiintoisten ja vetovoimaisten näyttelyiden lisäksi myös näyttelypaikalla on kävijälle väliä. Malskille rakentuva taide-, juliste- ja muotoilumuseo LAD mahdollistaa Simanaisen mukaan nykyaikaisen museon.

– Malskille on tulossa viihtyisä konsepti, jossa on museotilojen lisäksi kaavailtu ravintoloita ja pienpanimoa. Sinne jää museotilojen lisäksi vapaata oleskelutilaa, jonne on helppo tulla.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi