Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Folk-muusikot Hannu Kella ja Timo Alakotila yhdistivät voimansa levyllä

Hollolalainen muusikko Hannu Kella on monessa mukana. Syksyllä hän julkaisi levyn perustamansa Tsuumi Sound Systemin kanssa. Kuva: Aku Isotalo

Folk-muusikot Hannu Kella ja Timo Alakotila juhlivat lauantaina ensimmäisen yhteisen levynsä julkaisua. Mingled Years -albumi näkee päivänvalon kansanmuusikoiden perinteikkäällä Folklandia-risteilyllä.

Miten keksitte ryhtyä tekemään levyä yhdessä, Hannu Kella?

Ajatus syntyi jo vuonna 2005, kun olimme Oriveden kursseilla opettamassa. Alettiin jammailla siinä ja todettiin, että molemmat ovat tehneet valtavasti sävellyksiä, jotka ovat jääneet vähälle esittämiselle. Ensimmäiset demoraidat taltioitiin jo 2006, mutta sitten väliin tuli muita töitä. Suurin osa äänityksistä tehtiin 2013 ja 2014.

Miten tutustuitte Timon kanssa?

Timo oli sävellyksen opettajani ja suuri idolini sekä Kokkolan konservatoriossa että Sibelius-Akatemiassa, joten tutustuimme jo 1990-luvun alussa. Levyllä on tasavahvasti molempien sävellyksiä. Kaksi kappaletta teimme jopa niin, että toinen teki alut ja toinen jatkoi siitä. Meillä on niin samankaltainen sävelkieli, että se tuntui täysin luontevalta. Kaikkien kanssa sellainen symbioosi ei toimisi.

Timo Alakotilan ja Hannu Kellan ensimmäinen yhteinen levy syntyi syntyi 12 vuoden kypsyttelyn tuloksena.

Millaista musiikkia levyllä on?

Se on modern folk -tyyppistä nykykansanmusiikkia, jolle ei ole oikein suomenkielistä termiä. Välillä mukana on aika massiivisiakin orkestrointeja ja parikymmentä esiintyjää, joten en sanoisi sitä ainakaan ihan kamarimusiikiksi.

Voisiko Mingled Years olla suomeksi Tilkkutäkki?

Se on ihan hyvä käännös, sillä prosessi venähti lopulta aika pitkäksi ja mukaan tuli kaikenlaista. Nimi viittaa levyn Minglewaltz-biisiin, jonka sävelsin erään ystäväni 40-vuotisjuhliin. Sorrow Marchin tein oman isoäitini hautajaisiin, ja Lobo de Oro on tango, joka kantaesitettiin Lahden MM-hiihtojen avajaisissa.

Miltä alkanut kevätkausi näyttää töiden puolesta?

Teen noin 30 koulukeikkaa Tuubakimalaisen Harri Lidslen kanssa. Tarkoituksena on saada aikaan myös pari nuottikirjaa, sillä niitä kysellään paljon. Jengi haluaisi soittaa tuotantoani, mutta niistä ei ole ollut oikein nuotteja olemassa.

Mingled Years julkaistaan Sibelius-Akatemian kansanmusiikkisarjassa.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi