Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kriitikoiden ja yleisön suosikki Pasi Was Here tulee ensi-iltaan Lahden kaupunginteatterissa – vie katsojansa nostalgiselle kasarille ja ysärille

Lahden kaupunginteatterin kevätkauden ensi-illat käynnistää Pasi Was Here -näytelmä. Näytelmän ensi-esitys on Lahdessa kaupunginteatterin Eero-näyttämöllä 16. tammikuuta.

Pasi Was Here kohosi heti sekä yleisön että kriitikoiden suosikiksi, kun se kantaesitettiin Kom-teatterissa Helsingissä 2016. Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen kertoo, että näytelmä on valittu myös parhaaksi suomalaiseksi näytelmäksi kolme vuotta sitten. Se sai tuolloin Lea-palkinnon, joka jaetaan vuosittain parhaalle suomalaiselle näytelmätekstille. Näytelmän kirjoittaja Veikko Nuutinen vastaanotti tunnustuksen tuolla kertaa Lahdessa järjestetyssä palkintogaalassa.

Pasi Was Here -näytelmän yleisölle avointa infoa oli Lahden kaupunginteatterissa seuraamassa runsaasti väkeä. Kuva: Sami Lettojärvi

Kiinnostusta etukäteen

Menestysnäytelmä näyttää herättävän etukäteen kiinnostusta myös Lahdessa. Näytelmästä järjestettyyn, yleisölle avoimeen tiedotustilaisuuteen osallistui kaupunginteatterissa tällä viikolla yli 30 kiinnostunutta.

Mukana ollut lahtelainen teatterinystävä Marjatta Vallius kertoo, ettei ole nähnyt näytelmää aiemmin eikä tiedä vielä, aikooko käydä katsomassa sen kaupunginteatterissa.

– Olen yleensä houkutuksille altis, jos ei verottaja vie eläkeläisen pussista kaikkea.

Vallius sanoo käyneensä teatterin järjestämissä yleisöinfoissa aina silloin tällöin. Tällä kertaa hän innostui lähtemään teatterille, koska se tuntui osuvan sopivasti hänen päiväohjelmaansa – lumitöiden jälkeen.

Pasi Was Here -näytelmän on ohjannut Satu Linnapuomi. Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen sanoo, että näytelmässä on traagisuutta nostalgian rinnalla. Kuva: Sami Lettojärvi

Millaisesta näytelmästä kyse?

Pasi Was Here kertoo tarinan lapsuus- ja nuoruusvuosien kaveruksista Hemmosta ja Pasista, joista Pasi päätyy aikuisena tekemään itsemurhan. Helsinkiin asettunut Hemmo palaa takaisin vanhaan kotikaupunkiinsa Savonlinnaan etsimään vastausta siihen, miksi kotikonnuille jäänyt vanha ystävä teki traagisen ratkaisunsa.

Näytelmän ohjaaja Satu Linnapuomi sanoo, että keskeistä näytelmässä on kahden erilaisen maailman kohtaaminen: Helsingin urbaanin Punavuoren ja savonlinnalaisen lähiön.

– Teemana on, miten vaikeaa on ymmärtää toisiaan, kun tullaan eri elämänpiireistä.

Katsojaa voi kiinnostaa myös tieto siitä, miksi Pasi päätyi surulliseen ratkaisuunsa. Pasia näyttelevän Jarkko Miettisen mukaan näytelmä ei kuitenkaan suoraan vastaa tähän kysymykseen.

– Tilanne on varmaan samanlainen muissakin itsemurhatapauksissa, Miettinen pohtii.

Näytelmän suositusikäraja on 14 vuotta.

Vakavaa ja nostalgista

Pasi Was Here -näytelmällä on maine tekstinä, joka yhdistää vakavaa ja kevyttä. Näytelmä sijoittuu pääosin 1980- ja 1990-luvuille ja moni asia muistuttaa siinä tuosta ajasta. Infossa esitetyssä kohtauksessa soi hevi, takatukka on muotia ja varhaisteini-ikäiset pojat selailevat jokaiseen postiluukkuun jaettavaa tarjousvihkoa.

Näyttelijä Liisa Vuori toteaa, että on mukava näytellä vaihteeksi teoksessa, jonka kuvaamaa aikakautta on elänyt.

– On itse asiantuntija, ja tietää täsmälleen, miten asiat silloin olivat.

Vuorella on näytelmässä useita rooleja, mutta vielä useampaa roolia näyttelee Tapani Kalliomäki, joka esittää näytelmässä seitsemää hahmoa.

Hemmon hahmoa näyttelee Teemu Palosaari.

Liput harkinnassa

Tiedotustilaisuuteen osallistuneet Maija Lehikoinen ja Airi Rauhanlaakso vaikuttivat infon jälkeen mietteliäiltä. Lehikoinen totesi, että Pasi Was Here vaikuttaa syvälliseltä ja mielenkiintoiselta näytelmältä. Naiset harkitsevat kuitenkin vielä lippujen ostamista.

– Se vaikuttaa, miten sopii aikatauluihin. Eläkeläisillä on niin paljon tekemistä, naiset totesivat.

Lahden kaupunginteatterin muita kevään ensi-iltoja ovat Ikitie (ensi-ilta 23.1.), Kannaksen lukion opiskelijoiden esittämä näytelmä Adalmiinan helmi (ensi-ilta 31.1.) ja yhteistuotantona syntyvä Alkutuotanto (ensi-ilta 15.2.). Niiden lisäksi omasta ohjelmistossa jatkavat The Sound of Music, Puhallus ja Tuhkimo.

Oman ohjelmiston lisäksi teatterin keväässä on paljon vierailuja.

Anne Honkanen
anne.honkanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi