Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tässä ovat vuoden 2018 kohokohdat – ESS:n kulttuuritoimitus ja kriitikot poimivat parhaat palat vuoden kulttuuritarjonnasta

Cheek lopetti uransa näyttävästi Lahden mäkimontussa. Kuva: Aku Isotalo

1. Marilyn – nainen roolien takana Museokeskus Vapriikissa Tampereella

Näyttely sai Marilyn-fanissa aikaan valtavan liikutuksen ja hurmioitumisen tilan. Herkän, rikkinäisen ja blondiksi leimatun, terävän naisen tarina kolahtaa. Alkuperäisten käsikirjoitusten, kirjeiden, kuvien ja asujen äärellä oli jotakin maagista.

2. Johanna Kurkela ja Johanna Iivanainen – Gemini Möysän Musaklubilla

Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen Gemini-keikka Lahden Mössöllä oli täynnä tunteita. Kahden upean laulajan äänet soivat yhteen kauniisti. Ohjelmisto oli monipuolinen ja sovitukset ilahduttivat.

3. Cheekin Valot Sammuu Lahden mäkimontussa

Cheekin viimeinen keikka Lahdessa oli kotimaan mittakaavassa spektaakkeli, joka hakee vertaistaan ja kiinnosti suurta yleisöä vauvasta vaariin. Koko konserttitapahtuman järjestelyt toimivat hienosti. Vaatimaton kansa tarvitsee yhden Cheekin.

Milja Kungas, teematuottaja

 

Tiirismaan lukiolaiset versioivat onnistuneesti Viulunsoittajan katolla. Kuva: Katja Luoma

1. Viulunsoittaja katolla, Tiirismaan lukio

Tiirismaan lukio teki klassikkomusikaalista upean nuorekkaan toteutuksen Lahden kaupunginteatteriin. Olen pettynyt jos pääosaa Tevjeä esittänyt Sakari Bister ei vielä joskus päädy alalle ammattilaiseksi.

2. Carmina Burana Tampere-talossa

Ihmisen pitää kuulla vähintään kerran vuodessa elämänmakuisista keskiaikaisista runoista ammentava Carl Orffin hittiteos. Itse kuulin Buranan tänä vuonna kahdesti. Santtu-Matias Rouvalin johtama Tampere Filharmonian vavahduttava esitys hakkasi berliiniläisen variantin 6–0.

3. Salvat 1701 Lahden Ristinkirkossa

Dominante-kuoro sai koko Ristinkirkon soimaan Jaakko Mäntyjärven säveltämässä kuorodraamassa. Ruton leviämistä kuvaava esitys jätti kuulijalleen karmeasta aiheestaan huolimatta kirkastetun olon.

Ilkka Kuosmanen, kulttuuritoimittaja

 

Dominante-kuoron esitys Salvat 1701 jätti kirkastetun olon. Kuva: Paavo Kekkonen

1. Mamma Mia: Here We Go Again! -elokuva

Mamma Mia -elokuvan jatko-osa on elokuva äideistä ja tyttäristä. Koskettaa kaikkia, joiden äiti-suhde on ollut ongelmallinen tai joiden äidit ovat jo siirtyneet ison virran toiselle puolelle. Ihanaa musiikkia – tietenkin – ja silmiä hiveleviä maisemia.

2. Päätös taide-, juliste- ja muotoilumuseon rakentamisesta Malskille

Tätä päätöstä ei voi kuin tervehtiä ilolla – vaikka sopimuksen allekirjoittaminen venyikin ihan loppumetreille. Kun vääntö seinistä on nyt takana, toivottavasti keskuksen toteuttamiseen päästään paneutumaan täysipainoisesti, ja seinien sisälle saadaan mielenkiintoista sisältöä.

3. Joulusirkus Lahden kaupunginteatterissa

Salpauksen sirkusopiskelijoiden esitys yllätti myönteisesti. Tästä voisi toivoa uutta, hienoa joulun ajan lahtelaista perinnettä Sinfonia Lahden joulukonserttien ja Ainopuiston teatterin joulunäytelmän lisäksi.

Anne Honkanen, toimittaja

 

Malskin omistajavaihdos ja vuokrasopimuksen allekirjoittaminen venyivät loppuvuoteen asti. Uusi muotoilukeskus avautuu vuonna 2020. Kuva: Pirjo Kamppila

1. Amos Rex ja TeamLabin näyttely

Helsinkiläisen Amos Rex -taidemuseon ensimmäinen näyttely oli huikaiseva kokemus. Japanilaisen TeamLabin upeat digitaaliset teokset saivat haukkomaan henkeä ihmetyksestä ja tempaisivat tunteet pintaan. Myös museon leikkisä, rohkea ja tyylikäs arkkitehtuuri ylitti kaikki odotukset.

2. Ystäväni Viiru Lahden kaupunginteatterissa

Viiru ja Pesonen -kirjoista dramatisoitu Ystäväni Viiru on yksi parhaista lastennäytelmistä, joita kohdalle on sattunut. Toteutus oli kaikin puolin viimeistelty. Jori Halttunen ja Laura Huhtamaa tekivät hienot roolit, ja visuaalisesti esitys oli kutkuttavan kekseliäs.

3. Väristyksiä-festivaali Nastolassa

Heinäkuussa Nastolan vanhalla kunnantalolla vietetty Väristyksiä-festivaali on yksi osoitus siitä, millaista eloa tyhjillään ammottaviin tiloihin voi tuoda, kun asialla ovat aktiiviset ja innokkaat taiteentekijät. Monitaiteellisen tapahtuman kruunasivat Jukka Nousiaisen ja M:n keikat kuumassa ja hikisessä valtuustosalissa.

Millamari Uotila, toimittaja

 

Laura Huhtamaa ja Jori Halttunen ryhtyivät Viiruksi ja Pesoseksi. Kuva: Sami Kuusivirta

1. Talossa Ismo Alanko, Tampere-talon festivaali Ismo Alangolle

Perjantain filharmoniakonsertin kautta lauantain yksin-keikalta sunnuntai-illan rokin räimeeseen osoitti, miten Ismo Alangon muuntautumiskyky, heittäytyminen ja musiikille omistautuminen ovat säilyneet halki vuosikymmenten. Alanko on kuitenkin omimmillaan yhtyeen kanssa, ja soittamisen ilo ja innostus tarttuivat täyteen saliin. Monenkaan artistin taito tai ohjelmisto ei omaan festivaaliin riittäisi, mutta Ismo Alankoon ei kyllästy koskaan.

2. Billy Elliot -musikaali Tampereen työväen teatterissa

Tunnelmasta toiseen vievät tanssinumerot ja niiden taitavat esittäjät jäivät mieleen. Myös aikuiset, kuten Petra Karjalainen Billyn tanssinopettaja rouva Wilkinsonina, pääsevät loistamaan. Raskaasta aiheestaan huolimatta hyvän mielen musikaali on kasvutarina, joka antaa iloa ja toivoa kaikille.

3. Marilyn – nainen roolien takana Museokeskus Vapriikissa Tampereella

Marilyn Monroen legendaa valottava näyttely toi uusia näkökulmia kauniin, avuttomanakin pidetyn näyttelijättären hahmoon. Mystiikka säilyy tähden ympärillä, vaikka arkiset esineet kertovat, että elämä ei pelkkää glamouria ollutkaan. Kuka Marilyn oikeastaan oli -kysymykseen ei varmaankaan milloinkaan saada vastausta.

Maarit Cederberg, kriitikko

 

Vapriikin museokeskus etsi vastausta siihen, kuka oli Marilyn Monroe. Kuva: Saana Säilynoja

1. Maija Sirkjärven novellikokoelma Barbara ja muita hurrikaaneja

Ihanan nyrjähtäneitä ja puraisevan kamalia kertomuksia epätavallisen tavallisista ihmisistä, joiden arki horjahtaa. Napakka, teeskentelemätön outouden kieli hykerryttää.

2. Amos Rex, TeamLabin Massless-näyttely

Upea uusi museo osoitti avajaisnäyttelyllään, että nykytaide voi olla kutsuvaa, leikkisää ja tajunnanräjäyttävän kaunista. Monisatapäisen japanilaiskollektiivin immersiivinen multimediataide avasi ylipäätään ajattelemaan taiteen mahdollisuuksia nykymaailmassa.

3. Monteverdin Maria-vesper tanssittuna

Helsingin Barokkiorkesteri, cembalisti Marianna Henriksson ja koreografi Anna Mustonen yhdistivät varhaisbarokkimusiikin ja nykytanssin. Henkeäsalpaava kokemus puhtaaksi liikkeeksi ja läsnäoloksi muuttuneesta taivaallisesta musiikista.

Auli Särkiö-Pitkänen, kriitikko

 

Uudistunut Amos Rex -museo ja TeamLabin digitaalisen taiteen näyttely keräsivät 100 000 kävijää vajaassa kahdessa kuukaudessa. Näyttely on avoinna loppiaiseen asti. Kuva: Sami Kuusivirta

1. The Sound of Music

Lahden kaupunginteatterin musikaali oli yllättävän raikas toteutus vanhasta klassikosta. Se oli visuaalinen ja raikkaasti toteutettu, jossa kaikki elementit olivat kohdallaan.

2. Kinky Boots

Helsingin kaupunginteatterin musikaali löi jalat alta. Räiskyvä ilottelu, jota seuratessa tuntui, että siirtyi mukavalla tavalla ajasta ja paikasta toiseen. Upea, rajoja rikkova esitys.

3. Tyyni Kalervo, Manhattanin valtiatar

Tyyni Kalervon teos oli paitsi elämänkerta myös pintaa syvempi katsaus New Yorkin historiaan. Lennokas ja mukaansa tempaava kirja rohkeasta suomalaisesta naisesta, jonka elämästä ei dramatiikkaa puuttunut.

Marja Welin, kriitikko

 

Kinky Boots -musikaalin pääosassa nähtiin Lauri Mikkola. Kuva: Mirka Kleemola

1. Rakastajat-teatteri, Viettelyksen asuntovaunu

Leea Klemolan ja Miko Kivisen päällekirjoittama Tennessee Williamsin Viettelyksen vaunu sotki sukupuolirooleja hauskasti ja koskettavasti.

2. Susanna Leinonen Company, Nasty

Naisen keho, siihen kohdistuvat aggressiot ja toisaalta sen voima ja vapaus vuorottelivat vaikuttavassa ja taitavasti esitetyssä tanssiteoksessa.

3. Jenni-Elina von Bagh, Posthuman Days

Nykykoreografin filosofinen teos ihmiskeskeisyydestä luopumisesta sekoitti tanssia ja kehollisuutta uudella tavalla.

Sara Nyberg, kriitikko

1. Kom-teatterin Veriruusut

Lauri Maijala on dramatisoinut ja ohjannut Anneli Kannon ansiokkaan kirjan kaikkiin aisteihin vaikuttavaksi kuvaukseksi sisällissodan nuorista naiskaartilaisista. Tehokkain teatterissa mutta toimii myös Yle Areenassa (esitysaikaa vielä 16.11.2021 asti).

2. Sysmän taiteiden yö

Taiteiden yössä nähtiin esitys, jossa oli kaksi näkökulmaa Volter Kilpeen: Juha Hurme esitti Kilven novellikokoelmasta Pitäjän pienimpiä dramatisoidun Kaaskerin Lundström -monologin, kirjallisessa konsertissa Essi Luttinen, Petri Haapasalo ja Laura Kokko tulkitsivat Volterin ja Hilja Vanhakartanon kirjeenvaihtoa. Hieno yhdistelmä!

3. Äinään kirjapäivät

Kirjailija Seija Helander keräsi syyskuussa Asikkalan Iso-Äiniölle 16 kirjailijaa retriittiin, jonka yhteydessä tarjottiin myös ohjelmaa yleisölle. Kirjailijatapaaminen Pellilän kyläkirjastolla ja paneeli Niemimäen juhlatilalla keräsivät tuvan täyteen, Iso-Äiniön seurantalon iltamissa oli tunnelmaa.

Ina Ruokolainen, kriitikko

1. Wienin filharmonikot Tampere-talossa

Eliittiorkesteri tarjosi mahtavan sointikylvyn, ja Mahlerin viides sinfonia oli wieniläisen sielun koskettava analyysi.

2. Maria-vesper Zodiakissa

Musiikin ja tanssin kunnianhimoinen keskustelu, jossa rajat taidelajien välillä katoavat.

3. Tosca Kansallisoopperassa

Olipa virkistävää nähdä näinkin tutusta klassikosta versio, jossa alkuperäinen verevyys oli kaivettu uudella tavalla esiin.

Harri Kuusisaari, kriitikko

1. Jukka Nousiainen, Ei enää kylmää eikä pimeää

Lauluntekijän kolmannen soololevyn kantaaottavissa, kauniissa lauluissa on suurta sydäntä ja puhuttelevaa mielenmaisemaa.

2. Bartók, Viulukonsertot 1 & 2. Christian Tetzlaff, RSO, Hannu Lintu

Ahkeran vuoden viettänyt Hannu Lintu johtaa konsertot niin näkemyksellisellä energialla, että aikaisemmat levytykset ihan kalpenevat.

3. Linkopii, Nahkaa

Lyhyt ja ytimekäs rock-räjähdys on piristävää vaihtelua digitaaliähkyyn. Räiskyviä riffejä, hurjaa meininkiä.

Petri Poutiainen, kriitikko

 

Jukka Nousiainen nähtiin kesällä entisessä kotikunnassaan Nastolassa. Kuva: Sini Mäenpää

1. Helsingin kaupunginteatterin Kinky Boots

Paras musikaali sitten The Rocky Horror Show’n! Musiikillista, tanssillista ja visuaalista tykitystä itsensä ja kanssaihmisten hyväksymisen ilosanomalla höystettynä.

2. Saara Turusen romaani Sivuhenkilö

Edeltäjänsä Rakkaudenhirviön tavoin koukuttava ja tarkkanäköinen kuvaus elämästä, ajelehtimisesta ja taiteilijuudesta.

3. Kansallisteatterin esitys Homoäiti

Käsikirjoittaja-ohjaaja Heini Junkkaalan dokumentaarinen monologi äitiydestä valovoimaisen Katja Küttnerin tulkitsemana. Kaikki vanhemmat pitäisi ohjata suoraan synnytyslaitokselta katsomaan tätä esitystä!

Anu Puska, kriitikko

 

Saara Turusen romaani Sivuhenkilö on tarkkanäköinen kuvaus elämästä ja taiteilijuudesta. Kuva: Carl Bergman

1. Sinfonia Lahden kamarikonsertit

Lahdessa on ollut huutava pula kamari- ja resitaalikonserteista. Nyt Sinfonia Lahti osaltaan on paikannut tätä tasokkailla konserteilla. Toivottavasti tämä jatkuu ja ehkä hieman laajeneekin.

2. Michal Nesterowicz ja August Hadelich Sibeliustalossa

Kapellimestari Michal Nesterowiczin ja viulisti Augustin Hadelichin helmikuinen vierailu painui mieleen erittäin tasokkaan ja mielenkiintoisen ohjelman perusteella. Bernsteinin Serenade ja Tshaikovskin viides sinfonia saivat harvinaisen syvät esitykset.

3. Sibelius-festivaali

Taso oli korkea esityksissä sekä esittäjissä. Festivaali on hienosti säilyttänyt myös kansainvälisen kiinnostuksensa.

Jari Pitkänen, kriitikko

1. Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt

Suonna Konosen kirja on ensimmäinen kattava kirjallinen esitys suomalaisesta kantrista. Halveksuttua musatyyliä puolustaessa 600-sivuinen möhkäle käy lyömäaseesta.

2. Teemu Pukin maali

Suomi voitti Viron Tallinnassa Teemu Pukin lisäaikamaalilla ennätyssuuren vieraskatsomon edessä. Suomalaisen futiksen ystävästä pienenkin voittaminen voi tuntua suurelta.

3. Juha Hurme, Niemi

Viime vuoden Finlandia-voittaja asettaa Suomen ja suomalaisuuden historian mittasuhteisiin tänään ja tulevaisuudessa. Huutia naurun kera saavat nationalistit ja uskonnolliset fundamentalistit.

Janne Urpunen, toimittaja

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi