Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Aukusti-ehdokkaat 4/5: Heinolalainen Virtapiiri-kuoro kehtaa yhdessä mitä vain – kuoro ryhtyi rakkauden tekoihin HeinolaLovessa

Virtapiiri tekee vuosittain erilaisia konsertteja ja show-henkisiä esityksiä. Vakka kantensa valitsee -revyy nähtiin vuonna 2015.

Aika moni on joskus törmännyt Ylen palkittuun SuomiLove-tv-ohjelmaan. Siinä suomalaiset yllättävät läheisiään ammattimuusikoiden esittämillä lauluilla ja jakavat jonkin tarinan omasta elämästään.

Heinolassa syttyi ohjelman suosion myötä idea: ihmisten yllättäminen toivelauluilla sopisi täydellisesti Heinolan pikkukaupunkiin. 60 naisen Virtapiiri-kuoro ryhtyi keräämään heinolalaisilta koskettavia ja riemastuttavia tarinoita ja toivelauluja.

Keväällä kuoro kiersi pitkin pitäjää toteuttamassa yllätyksiä. Mukaan mahtui 12 toivelaulua iskelmäklassikoista Apulantaan ja Tuure Kilpeläisestä Juiceen. Toiveita tuli enemmän kuin voitiin toteuttaa.

Syyskuussa tempaus huipentui HeinolaLove-konserttiin Heinolan kesäteatterilla.

Virtapiirille kokemus oli merkittävä.

– Se ylitti odotukset. Aikamoisia tunneskaaloja käytiin läpi monta kertaa. Se rakkaudellinen henki oli uskomaton, sanoo Satu Nipuli, kuoron ilmaisuohjaaja, koreografi ja tuottaja.

"Tämä taitaa olla muutakin kuin kuoro"

Virtapiiri-kuoro on laulanut yhdessä vuodesta 2010. Kahdeksassa vuodessa kuoro on luonut itselleen energisen esiintyjän maineen. Musiikillinen ohjaaja Ulla Renko muistuttaa, että Virtapiiri ei ole ihan normaali naiskuoro. Sen tavaramerkiksi ovat muodostuneet show-esitykset, joissa tunnelma syntyy laulusta, koreografiasta, draamallisista aineksista, puvuista ja valoista – ja huumorista.

Satu Nipulin mukaan kuoro kehtaa yhdessä mitä vain. Virtapiirin revyy-esityksissä lavalla on nähty kissanaisia ja merirosvoja, ja hyväntekeväisyyskalenterissa naisista kuoriutui hulvattomia urheilijoita.

– Kun kuorolle on ehdottanut vaikka jotakin asua tai koreografiaa, kaikki ideat ovat menneet läpi. Ihailen tämän kuoron pokkaa, Nipuli sanoo.

Satu Nipuli ja Ulla Renko luotsaavat Virtapiiri-kuoroa. Ensi vuonna tulossa on ainakin konsertti Irinan kanssa ja lisää HeinolaLovea. Kuva: Millamari Uotila

Laulavan Virtapiirin on saattanut löytää myös jääkiekko-ottelusta tai bikinit päällä uimahallin altaasta.

– Kun kuoro perustettiin, huomasimme, että tämä taitaa olla muutakin kuin kuoro. Että tässä on energiaa tehdä muutakin, Renko sanoo.

– Moni kuorolainen sanoi, että tällaista he ovat odottaneet. Emme tienneet Sadun kanssa, että täällä kaduilla kulkee tällaista potentiaalia.

Kuoron taustavoimana on Heinolan Kuoroyhdistys. Virtapiiriä perustettaessa mukaan pääsi kuka vain laulamisesta innostunut, koska kaikille haluttiin antaa mahdollisuus.

70 vuotta naimisissa ollut pari sykähdytti HeinolaLovessa

HeinolaLove on tuorein esimerkki siitä, miten kuoro voi ottaa laulamista isomman roolin omassa yhteisössään. Ulla Rengon mukaan Virtapiiriin on kuulunut alusta asti hyvän mielen tuottaminen muille.

– Kun kuorolaiset huomasivat, miten hyvää tämä tekee meille, aloimme miettiä, mitä kaikkea voimme tehdä muille, Renko sanoo.

Virtapiiri tekee yhteistyötä eri artistien kanssa. Viime vuonna kuoron vieraana oli Danny. Kuva: Virtapiiri

HeinolaLovessa kuoro pääsi kurkistamaan heinolalaisten perhejuhliin ja työpaikoille. Satu Nipulia sykähdytti erityisesti yhdeksänkymppinen pariskunta, jolle tyttäret järjestivät keväällä yllätyksen. Kuoro esiintyi pariskunnan kotona syntymäpäivillä ja lauloi heille Romanssin. Eskon ja Vuokon rakkaus oli kestänyt jo 70 vuotta.

– Uskallan varmasti sanoa kuorolaistenkin äänellä, että se oli yksi sykähdyttävimmistä kokemuksista. Siihen sisältyi niin suuri tunnelataus, Nipuli kuvaa.

– Minut hämmästytti se, kuinka avoimia ihmiset ovat nykyään kertomaan elämästään. Ehkä laulu on se, joka saa väylät auki, Renko sanoo.

Kuoro tekee vuosittain myös hyväntekeväisyyskonsertteja. Ensi helmikuussa kuoron vieraana on heinolalainen artisti Irina. Myös HeinolaLove tulee taas ensi vuonna. Sitä varten kuoro kerää ihmisiltä jo uusia tarinoita ja toivelauluja.

Yleisöäänestys

Kenelle kuuluu Aukusti?

Vuoden Aukusti-ehdokkaat ovat: 1. Lemmenlatu-elokuva, 2. Painovoima-yhdistys, 3. ohjaaja Timo Taulo, 4. Virtapiiri-kuoro, 5. Cheekin Valot sammuu -konsertit.

Yleisöäänestykseen voi osallistua joko netissä tai tekstiviestillä. Äänestys jatkuu vuoden loppuun.

Tekstiviestiäänestys: lähetä viesti AUKUSTI ja ehdokkaan numero tekstiviestillä numeroon 13300. (esimerkiksi AUKUSTI 1).

Viestin hinta on 0,70 €. Palvelu toimii kaikilla kotimaisilla liittymillä.

Nettiäänestyslomake löytyy ESS.fi -sivuilta.

Aukustin voittaja ratkeaa 4. tammikuuta. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan erikseen.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi