Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahdessa nähdään tänään maailmanluokan burleskia – Bettie Blackheart hurmaa valkokankaalla ja Virastossa

Petra Innanen a.k.a. Bettie Blackheart on uuden suomalaisen burleskin pioneeri. Hänet on valittu kolmena vuonna peräkkäin Euroopan kymmenen vaikutusvaltaisimman burleskiesiintyjän joukkoon.

Ihanat naiset kankaalla. Petra Innanen eli Bettie Blackheart ja Pakomatka pakastimesta -elokuvan ohjaaja Iina Terho. Kuva: Timo Luomanen

Lahdessa nähdään perjantaina maailmanluokan burleskia, kun Petra Innanen a.k.a. Bettie Blackheart saapuu kaupunkiin.

Innanen on uuden suomalaisen burleskin pioneeri. Hän tuotti Helsinki Burlesque Festivalia 10 vuoden ajan, ja hänet on valittu kolmena vuonna peräkkäin Euroopan kymmenen vaikutusvaltaisimman burleskiesiintyjän joukkoon.

Innanen on ylpeä suomalaisesta burleskitaiteesta.

– Täällä on riehakas ja räyhäkkä skene. Meillä ole yhtä muottia, miten burleskia pitää tehdä. Suomessa burleskia tehdään aika villisti ja vapaasti, mutta kuitenkin pieteetillä. On tärkeä tuntea historiaa mutta myös tärkeä kokeilla uutta ja mokata. Meillä esityksissä uskalletaan esimerkiksi käsitellä erilaisia kauneuskäsityksiä, mikä muualla ei ole aina niin itsestään selvää, hän sanoo.

Perjantaina Kino Iiriksessä nähdään Full of Love – Pakomatka pakastimesta -elokuva. Innanen on keskushenkilö dokkarissa, jota kuvattiin kolme vuotta.

– Lähdin mukaan, koska elokuva tuntui tärkeältä. Burleskissa hullaannutaan usein pintaan. Totta kai se on hienoa, näyttävää ja kimaltavaa, mutta ajatus jää helposti ohueksi. Ohjaaja Iina Terho syventyi aiheeseen pintaa syvemmältä ja teki valtavasti taustatyötä. Kun elokuvaan limittyi vielä hänen oma tarinansa, siitä tuli raadollisen rehellinen.

Jo 1800-luvulla

Burleskia on nähty Suomessa jo ennen Bettie Blackheartin päiviä. 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla englantilaisen, maailmanlaajuisesti tunnetun, Lydia Thompsonin ryhmä kävi Pietarissa esiintymässä ja esiintyi myös Suomen suuriruhtinaskunnassa.

– Siitä ei ole tietoa, onko silloin ollut suomalaisia esiintyjiä. 1900-luvulla Suomessa ei puhuttu burleskista. Mainintoja löytyy lehdistä sieltä täältä, mutta sanaa ei yleisesti käytetty. Punaisen Myllyn teatteri oli hyvin lähellä burleskia, mutta esityksiä ei kutsuttu burleskiksi, vaan käytettiin sanaa nakubaletti tai Myllyn baletti. Miestenlehdissä yritettiin lanseerata sellaistakin termiä kuin rimpsuärsytys, joka oli suora käännös strip- teasesta.

Revyyteatteri Punainen Mylly toimi Helsingissä nykyisen Tavastia-klubin paikalla vuosina 1946–1965.

– Heillä oli kesäteatteri Alppilassa ja myös kiertävä teatteri. Tietysti heillä oli paljon muutakin kuin tanssiesityksiä.

Valoisa tulevaisuus

Petra Innanen näkee suomalaisen burleskin tulevaisuuden valoisana, vaikka menneinä aikoina viihdemuoto onkin unohdettu pitkiksikin ajoiksi.

– Melkein koko sen ajan, kun olemme burleskia tehneet, olen kuullut kysymyksiä, että eikö tämä ilmiö ole jo ohi. Näen, että burleski on jo juurruttanut itsensä viihde- ja taidemuodoksi muiden rinnalle.

Innasen mukaan Suomen burleski-skenessä on paljon mielenkiintoisia nuoria tyyppejä mutta myös vanhempia ihmisiä, jotka innostuvat mukaan.

– Meillä on suhteessa enemmän miesesiintyjiä kuin muualla Euroopassa. Kaikki sukupuolet ovat Suomessa mukana. Burleskin kautta voidaan käydä keskustelua monipuolisesti sukupuolisuudesta ja seksuaalisuudesta, mikä on aivan mahtava homma, Innanen sanoo.

Full of Love – Pakomatka pakastimesta Kino Iiriksessä pe 14.12. klo 19.30. Bettie Blackheart, Gigi Praline, Dick Tator ja Sebastian Fuchs ravintola Virastossa klo 22.

Janne Urpunen
janne.urpunen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi