Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Siviilipalvelusmies löysi aiemmin tuntemattoman Sibeliuksen teoksen varhaisversion Lahden konservatoriosta

Autrefois sai kantaesityksensä 1919. Nyt löytynyt varhaisversio on Jean Sibeliuksen itse signeeraama. Kuva: Janne Kivistö

Lahden konservatorion nuottiarkistosta on löytynyt Jean Sibeliuksen teoksen aiemmin tuntematon varhaisversio.

Löydön teki konservatoriossa parhaillaan siviilipalvelustaan suorittava Janne Kivistö. Kivistö päätti käydä omatoimisesti läpi konservarion museonuotistoa, jossa on tuhansia Viipurin musiikkiopistosta Lahteen tuotuja nuotteja.

– Sibeliuksen Autrefois-teoksen nuotti oli luetteloitu konservatorion järjestelmään. Kun katsoin sitä tarkemmin, huomasin, että se oli Sibeliuksen omakätisesti kirjoittama ja signeeraama versio. Olihan se jännittävää. Sitä oli vaikea uskoa todeksi, Kivistö kertaa.

"Erittäin merkittävä" löytö

Autrefois on vuonna 1919 valmistunut teos pienelle orkesterille ja kahdelle naisäänelle, jotka voidaan korvata klarineteilla. Kantaesitys oli Helsingissä 1.12.1919 Sibeliuksen itsensä johdolla.

– Partituurissa on noin 20 sivua. Nuotti on erittäin hyvässä kunnossa, Kivistö kertoo.

Jean Sibelius vieraili Viipurissa vuonna 1923. Kuva vuodelta 1913. Kuva: Daniel Nyblin / Wikimedia commons

Musiikinteoriaa opiskeleva Kivistö on perehtynyt lähdetutkimukseen osana opintojaan Helsingin yliopistossa. Autrefois'n löydettyään hän päätti ottaa yhteyttä Sibeliuksen koottujen teosten päätoimittajaan Timo Virtaseen, joka vahvisti, että kyseessä on aiemmin tuntematon varhaisversio. Virtanen pitää löytöä "erittäin merkittävänä".

– Se on rakenteeltaan samankaltainen kuin lopullinen versio, mutta väliosassa on erilainen säestysosuus, Kivistö kuvailee.

Nuotti skannattiin ja palautettiin konservatorion arkistoon.

– Se on siellä ihan hyvässä turvassa. Tutkimuskäyttöön siitä saa varmasti ainakin kopion, Kivistö tuumii.

Onko kahdeksas sinfonia samassa paikassa?

Konservatorion rehtori Eero Pulkkinen arvelee, että nuotti on kulkenut Sibeliuksen mukana Viipuriin vuonna 1923, kun säveltäjä vieraili kaupungissa johtamassa Viipurin musiikkiopiston orkesteria. Jostain syystä hän ei kuitenkaan tuonut nuottia mukanaan takaisin.

Lahteen nuotti päätyi, kun koko musiikkiopisto muutti pois Viipurista talvisodan sytyttyä. Nuotiston pelastamisessa näytteli merkittävää osaa opiston vahtimestari Hulda Puustell. Puustell toimitti osan nuotistosta potkukelkallaan Viipurin rautatieasemalle, josta ne lähetettiin junalla turvaan Haaparantaan. Maaliskuussa 1940 opisto sai täysosuman palopommista ja paloi maan tasalle.

Eero Pulkkisen mukaan konservatorio harkitsee Autrefois'n varhaisversion kantaesittämistä ensi maaliskuussa pidettävässä gaalakonsertissaan, joka jatkaa opinahjon satavuotisjuhlia.

– Voisin tietysti kuvitella, että sen esittäminen kiinnostaa myös Lahden kaupunginorkesteria, Pulkkinen mainitsee.

Janne Kivistön siviilipalvelus konservatoriossa jatkuu ensi heinäkuulle, joten nuotistosta voi vielä paljastua uusiakin yllätyksiä.

– Eihän sitä tiedä, vaikka sieltä löytyisi vielä se Sibeliuksen kahdeksas sinfoniakin, Pulkkinen murjaisee.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi