Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

"Tämä on sähkökitaran kostoa", sanoo Pelle Miljoona – pitkän linjan rokkareissa kiinnostaa muun muassa nostalgia

Keikkailusta on tullut artistien pääelinkeino. Viikonloppuna Lahdessa esiintyy kolme artistia tai bändiä, jotka aloittivat jo 1970-luvulla.

Pelle Miljoona Oy esiintyy Lahdessa lauantaina. Kokoonpano on sama, joka levytti Moottoritie on kuuma -kappaleen vuonna 1980. Kuva: Pentti Hokkanen

Mikä yhdistää heavy metal -bändi Twisted Sisterin solistia Dee Snideria, hard rock -bändi Peer Güntia ja punk- ja rock-muusikko Pelle Miljoonaa?

Komeiden hiuskuontaloiden lisäksi yhdistäviä tekijöitä on ainakin kaksi. Ensinnäkin kaikki kolme esiintyvät lauantaina Lahdessa. Lisäksi jokaisen musiikkitausta yltää 1970-luvulle saakka.

Twisted Sister perustettiin 1972, Peer Günt 1976. Pelle Miljoona taas on keskellä 40-vuotisjuhlakiertuetta Pelle Miljoona Oy:n läpimurtokokoonpanon kanssa, johon kuuluvat Andy McCoy, Sami Yaffa, Tumppi Varonen ja Ari Taskinen. Samalla porukalla levytettiin vuonna 1980 Moottoritie on kuuma.

Kiertueen alku on Pelle Miljoonan mukaan mennyt "helvetin hyvin".

– Keikat ovat menneet tosi hyvin. Monet paikat ovat olleet loppuunmyytyjä. Pakollinen keikkabussin hajoaminenkin tapahtui jo Köyliössä Lallin talon pihalla.

Peer Güntin juuret ovat vuoden 1976 Kouvolassa. Kuva: Kalle Ahti

Keikkailu on elämäntapa

Rockin Lahti -tapahtumaan kerääntyy siis suuri määrä kokemusta ja asennetta. Mutta mikä saa pitkän linjan artistit jatkamaan keikkailua vuosikymmenestä toiseen?

Populaarimusiikin tutkija, dosentti Kimi Kärki Turun yliopistosta mainitsee yhdeksi syyksi elämäntavan. Keikkailusta on tullut artistien pääelinkeino, kun levymyynti on vähentynyt.

Lisäksi kansainvälisiä bändejä pyöritetään kuin liikeyrityksiä. Suuret bändit satsaavat kiertueillaan komeisiin kulisseihin ja draaman kaareen. Oheistuotteiden myyntikin on tärkeää.

Liikeyritysajattelua edustaa esimerkiksi Rolling Stones, joka lähtee uudelle kiertueelle ensi keväänä – 57 vuotta perustamisensa jälkeen.

Mick Jagger ja Keith Richards eivät välttämättä tulleet kovin hyvin toimeen, mutta he tietävät sen arvon. He jatkavat varmaan niin pitkään että kupsahtavat.

Dee Snider oli Twisted Sisterin solisti. Bändi perustettiin vuonna 1972. Kuva: Stephanie Cabral

"Nyt ovat viimeiset hetket"

Vanhoissa bändeissä myy osittain nostalgia ja retroilu. Toisaalta yleisö on kasvanut bändien mukana, mutta mukaan on tullut myös uusi sukupolvi nuorempia faneja. Kärki antaa toki arvoa myös hyvin tehdylle musiikille.

– 1960- ja 70-luvuilla ajateltiin, että kunnon rokkia ei ole enää, kun ei ole parikymppinen. Ne jotka jäivät henkiin, huomasivat, että pystyvät jatkamaan vanhempanakin.

Katsojan kannalta kiertueissa saattaa olla mukana myös ajatus, että artistin ehtii vielä nähdä. Esimerkiksi moni klassisen rokin tähti on jo menehtynyt.

– Nyt ovat viimeiset hetket. (Motörheadin) Lemmy ja David Bowiekin menivät. Aika kovia tyyppejä on kadonnut kuvasta viime vuosina, Kärki sanoo.

– Toisaalta Ozzy (Osbourne) täytti 70, mutta keikkailee yhä. Nyt on menossa toinen jäähyväiskiertue, ja nytkin hän on todennut, että voi jatkossa heittää irtokeikkaa.

Pitkää kokemusta on toki muissakin genreissä. 1970 perustettu Kraftwerk keikkailee yhä.

– Kraftwerkin on sanottu olevan nykyään merkittävämpi kuin The Beatles. Nimenomaan nyt muodikkaassa elektronisessa valtavirtamusiikissa sen vaikutus on selvä.

Muutakin kuin nostalgiakiertue

Pelle Miljoona kertoo, että idea 40-vuotiskiertueeseen tuli levy-yhtiöltä. Muusikkojen aikataulut natsasivat, ja bändi päätti tehdä yhdessä myös uutta musiikkia. Seurauksena oli viiden biisin ep-levy, ja samalla kiertueestakin tuli muutakin kuin nostalgiakiertue.

– On nastempaa lähteä turneelle, kun on uutta matskua. Tämä on kuitenkin klassinen kokoonpano, ja bändin yllä on hyvä tarina.

Itähaitari on keikoilla ollut laaja.

– Konserttisaleissa on etupäässä ikätovereita, mutta nuorempaakin jengiä. Klubikeikoilla on etupäässä nuorempaa porukkaa. Enemmistö on sitä, jotka kuuntelivat Moottoritietä nuoruudessaan, muusikko kertoo.

"Tämä on sähkökitaran kostoa"

Pelle Miljoona laskeskelee, että on tehnyt vuosien varrella eri kokoonpanojen kanssa 35–40 albumia. Keikkojakin on riittänyt.

– Olen kiitollinen siitä, että keikkoja on ollut kaikki nämä vuodet, ja olen saanut sitä pitkää laihaa leipää. En tarvitse mitään sen enempää. Kiertäminen ja keikkailu on mennyt veriin, se ei tunnu duunilta, hän pohdiskelee.

Keikkaelämän jaksamiseen auttaa hänen mukaansa hyvä parisuhde, terveellinen elämä sekä se, että viikolla on yleensä aikaa rentoutua.

– Kun kilometrejä on näin paljon takana, keho ja mieli vaativat rauhaa ja liikkumista.

Mikä sitten saa bändit jatkamaan vuosien ajan ja yleisön palaamaan yhä uudestaan?

– Se on vähän mysteeri. On toitotettu, että rock'n'roll on kuollut. Tämä on sähkökitaran kostoa. Ainahan musiikissa on tietynlaisia syklejä. Rap on dominoinut aika kauan, mutta varmasti tulee taas uusi juttu ja uusi sukupolvi, joka tsiigaa taaksepäin ja saa sieltä fiiliksiä, että se kertoo nykyajasta.

Rock-historiaa

Hekin ovat keikkailleet täällä

Uriah Heep (perustettu 1969) esiintyi Lahdessa viime kesänä.

The Velvet Undergroundissa (perustettu 1964) vaikuttanut Lou Reed esiintyi Lahdessa vuonna 2005. Reed kuoli vuonna 2013.

Sex Pistols (perustettu 1975) esiintyi Messilän juhannuksessa 1996. Kyseessä oli yhtyeen paluukiertue. Bändi esiintyi myös Helsingissä vuonna 2008.

Pink Floyd (perustettu 1965) esiintyi Lahdessa 1989. Bändissä vaikuttanut Roger Waters esiintyi Helsingissä viime vuonna.

Muualla Suomessa esiintyneitä:

AC/DC (perustettu 1973) esiintyi viimeksi Suomessa 2015 Hämeenlinnassa.

Kiss (perustettu 1973) esiintyi viimeksi Helsingissä vuonna 2017. Yhtyeen seuraava Helsingin-keikka on ensi vuonna.

Lähteitä: Lahen Elmu, Wikipedia
Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi