Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Konserttiarvio: Evgeni Bozhanov taituroi valoa pimeyteen Sinfonia Lahden konsertin solistina

Sinfonia Lahden hienossa konsertissa ei ollut paljon kuulijoita, mutta tunnetta sitäkin enemmän.

Evgeni Bozhanov teki vaikutuksen Chopinin pianokonserton parissa. Kuva: Marco Borggreve

Sinfonia Lahti
Victor Aviat, kapellimestari
Evgeni Bozhanov, piano
Sibeliustalo 29.11.

Marraskuun pimeyteen sopi Sinfonia Lahden aurinkoinen ja romanttinen konsertti torstaina. Siinä kuultiin 1800-luvun alkupuolen teoksia.

Felix Mendelssohn-Bartholdyn Hebridit-alkusoitto (1829–1834) sai inspiraationsa säveltäjän Skotlannin-matkalla. Karun meriluonnon ihannoiva kuvaus on toteutettu tyylikautensa viehkein keinoin.

Ranskalainen kapellimestari Victor Aviat (s. 1982) antoi vähäeleisesti orkesterin tehdä työnsä. Pääosaan nousi Sinfonia Lahden sointi, lämmin, pehmeä ja pörröinen. Kosteasta viimasta ei ollut tietoakaan, ja hyvä niin.

Bozhanov ei ole mikään kilpailubroileri vaan täysiverinen taiteilija.

Bozhanov teki vaikutuksen

Frédéric Chopinin pianokonsertossa nro 1 (1830) oli solistina Evgeni Bozhanov (s. 1984). Bulgarialaislähtöinen pianovirtuoosi on saavuttanut menestystä maailman merkittävimmissä kilpailuissa, eikä syyttä. Käsiohjelman tiedosta poiketen hän esiintyi Lahdessa ensimmäisen kerran jo vuonna 2012.

Bozhanov asettui istumaan poikkeuksellisen matalalle mutta suoraselkäisesti. Sieltä hän pitkän orkesterijohdannon jälkeen otti kiistatta paikkansa konsertin tähtenä.

Pianistin rytminkäsittely oli todella jäntevää, huipputäsmällistä siellä missä piti sekä kahleettoman lennokasta improvisaationomaisissa jaksoissa. Bozhanov sai soittimesta esiin myös laajan sävykirjon, kirkkaasta kipinöinnistä mitä hellimpään pianissimoon.

Vaikka Chopinia usein pidetään kauniiden melodioiden ja yksinkertaisten säestyskuvioiden mestarina, hänen tekstuurissaan on myös kerroksellisuutta joka vähäisemmiltä tulkitsijoilta saattaa jäädä huomaamatta. Bozhanov oli oivaltanut, mikä on tärkeää ja toi selvästi esiin eri äänten vuoropuhelun.

Konserton viimeinen osa huipentui solistin suvereenin tekniikan ansiosta säihkyvästi. Kaikkine mainioine ominaisuuksineen Evgeni Bozhanov ei ole mikään kilpailubroileri vaan täysiverinen taiteilija.

En tiedä, olivatko jotkut jääneet kotiin siksi, että konserttiohjelma sisälsi usein kuultuja teoksia, vai eivätkö tuntemattomat nimet houkutelleet. Vai liekö kaupunkimme jo täynnä niin onnellisia ja sydämeltään sivistyneitä ihmisiä, etteivät he enää tarvitse lisää kauneutta eivätkä tunteen kosketusta elämäänsä?

Ei ole selviö, että Lahden kokoisessa kaupungissa missään päin maailmaa on mahdollisuus kuulla näin laadukkaita live-esityksiä, aina sata kertaa vaikuttavampia kuin tallenne. Orkesterimme ohjelmasuunnitteluun ja solistikiinnityksiin voi luottaa, vaikkei esiintyjänimiä tuntisikaan. Sekin on tullut nähdyksi, etteivät tunnetut nimet ole aina laadun tae.

Aviat johti rennosti ulkomuistista

Sinfonia Lahti jatkoi Beethoven-sarjaansa neljännellä sinfonialla (1806). Konserton aikana ensiviulut olivat paikoin jääneet jalkoihin luultavasti tietämättään. Beethovenissa viulut lämpenivät, ja varsinkin virtuoottinen viimeinen osa toteutui mallikkaasti.

Vain esityksen kokemisen perusteella on vaikea tietää, missä määrin onnistuminen on kapellimestarin ja missä määrin orkesterin ansiota. Rennonoloinen Aviat ei ainakaan tuntunut haittaavan soittajiston työskentelyä.

Neljäs sinfonia on säilynyt tuoreempana kuin monet muut säveltäjänsä teokset. Siinä kikkaillaan rytmillä ja sillä, miten erilaisilla tavoilla teoksen osan voi lopettaa.

Aviat johti sinfonian ulkoa. Rytmiikka toteutui rapeasti, ja kolmannen osan tempovaihdokset yksimielisesti. Viimeisen osan tempo oli todella vilkas, mutta kaikki pysyivät hienosti tehtävänsä tasalla vaativia puhallinsooloja myöten.

Outi Leppänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi