Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Näyttelyarvio: Maria Laineen kosmiset maalaukset ovat eteerisyyden voitto materiasta

Maria Laine: All this space Kuva: Sami Kuusivirta

Maria Laine: Aerial
Galleria Nuovo
Avoinna 9.12. asti

Maria Laineen näyttely on harkitun pieni kokonaisuus, vaikka jäinkin kaipaamaan, että maalauksia olisi ollut enemmän. Ne ovat niin kiehtovia.

Laineen maalaukset saavat hiljaiseksi, ja niitä on vaikea kontekstualisoida taiteen historiaan. Hänen taidettaan voi sijoittaa vain osin muotokuvagenreen.

Näyttelyssä olevat kasvokuvat ovat intensiivisiä ja herkkiä kuten Float/between-maalaus, joka houkuttelee pehmeydellään ja lempeydellään. Kaukaiset mielikuvat liittyvät Ellen Thesleffin maalaukseen Thyra Elisabeth. Laineen maalaus vain on eteerisempi ja herkempi, mutta samaa on mallin sulkeutuneisuus omaan itseensä.

Connection ja Virtaava Katse -maalausten naiset ovat eteerisiä, kuin tyhjästä ilmaantuvia ja tyhjään meneviä. Magnus Enckellin Ylösnousemus-freskoon on kaukaista sukulaisuutta, vaikka Laineen maalauksissa henki voittaa materian.

Laine on omalaatuinen tekijä, joka sanoo pienesti mutta painavasti. Vermeerin maalausten kaltaisten hiljaisten hetkien kuvaajana Laine on omaa luokkaansa.

Kaikesta ulkoisesta lempeydestä huolimatta ei voi olla pohtimatta eksistentialismia teosten edessä: kaikki ovat maalauksissa yksin. All this Space -maalauksessa tyttö on konkreettisesti heittäytynyt tyhjyyteen.

Näyttelyn vanhin teos on vuodelta 2013, joten kokonaisuus valottaa hieman sitä, miten Laineen maalaukset ovat muuttuneet. Näennäiset melkein romantisoivat viitteet maalauksissa sisältävät myös uhkaavia sävyjä ja kohtalonomaisuutta.

Päivi Ruutiainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi