Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Lastenkirja-arviot: Paikallisen lastenkirjallisuuden syksystä löytyy huumoria ja jännitystä

Helmeri Hessunpoika satuttaa polvensa jalkapallotreeneissä Terhi Kankaan ja Anna Aallon lastenkirjassa. Kuva: Anna Aalto

Marja Aho

Täältä tullaan, keskiaika

Myllylahti 2018. 101 s.

Terhi Kangas & Anna Aalto

Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa

Merkityskirjat 2018. 33 s.

Mila Teräs

Hotelli Hämärä ja kummituspurkki

Karisto 2018. 61 s.

Kalle Veirto

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka sotapoluilla

Karisto 2018. 162 s.

Syksyn lastenkirjoihin tutustuessa voi taas ilolla huomata, miten paljon laadukkaita lastenkirjoja on tarjolla. Toinen ilonaihe on se, että Lahdessa ja lähiympäristössä lastenkirjailijat ovat olleet ahkerina, ja lopputuloksena on mukava kattaus monipuolista lastenkirjallisuutta, josta löytyy niin huumoria, jännitystä kuin tiedonjyväsiäkin.

Marja Ahon kirjassa linnaan on kätketty aarre. Kuva: Myllylahti

Kiehtova keskiaika johdattaa aarrejahtiin

Marja Ahon Täältä tullaan, keskiaika on riemastuttava kirja. Se on viides osa Allusta ja Rikusta kertovasta kirjasarjasta. Tällä kertaa tutun kaksikon lisäksi tapahtumiin osallistuvat Allun äiti ja chilikasvattaja-isä sekä lemmikkilintu Pedro.

Kirjassa vietetään keskiaikajuhlaa. Allu ja Riku ovat nähneet antiikkikaupassa upean shakkipelin, mutta heillä ei ole siihen varaa. Käy ilmi, että shakkipeli on keskiaikakarnevaaleilla käytävän kilpailun palkinto. Karnevaaleilla pojat huomaavat, että shakkipeliä himoitsevat muutkin, muun muassa konkkanokkainen mies, jolla ei selvästikään ole hyvät mielessä. He lähtevät seuraamaan omituista miestä, mutta keskiaikaisissa tamineissa on vaikea juosta – varsinkin Rikun, jonka kengistä tulee mieleen karjalanpiirakat.

Mutta miksi kaikki ovat kiinnostuneita shakkipelistä? Olisiko nappuloissa jokin salainen viesti? Kuulopuheet kertovat, että joskus vuosisatoja sitten linnanuumenin olisi kätketty aarre.

Kirja on vetävä, se kulkee kuin juna sujuvan kielensä ansiosta. Siinä on selkeä juoni, jonka ympärille Aho on rakentanut värikkään tarinavyyhden: juuri jotain näin jännittävää voisi vanhassa linnassa tapahtuakin.

Ahon hauskat ja humoristiset kuvat tuovat esiin hänen kuvittajantaitonsa.

Perhe etsii lapsille urheilulajia

Lahtelaisten Terhi Kankaan ja Anna Aallon kirja Helmeri Hessunpoika löytää lajinsa kuuluu Merkityskirjasarjaan, jolla tuetaan Pelastakaa Lapset ry:n Eväitä Elämälle -ohjelmaa. Kirjassa Lehmusvirran perhe päättää löytää yhteisen harrastuksen liikunnan parista. Helgaa liikunta ei kiinnosta puhumattakaan Helmeristä, joka on uppoutunut omaan galaksimaailmaansa.

Pian lapset huomaavat istuvansa auton takapenkillä matkalla kohti ensimmäistä urheilulajia. Mutta Helmeriä ei kiinnosta, ei juoksu, ei jääkiekko, ei uinti, ei mikään urheilulaji. Helga-siskon innostuskaan ei tartu Helmeriin. Sitten keväällä taloyhtiön talkoissa Helmerille tulee ajatus. Hän voisi pyöräillä isän vierellä, kun isä lähtee juoksemaan.

Kirja on helppolukuinen, ja värikäs kuvitus on rikasta ja paljon kertovaa. Itse tarina on pikkuisen liian tekopirteä, mutta uppoaa varmasti alakouluikäisille. Tarinassa usein käytettyä isämies-sanaa vierastan. En tiedä, mistä se on tullut, mutta tuntuu hyvin teennäiseltä.

Helmeri Hessunpoika löytää lajina sisältää myös Lahden Runomaratonin lastenkirjapajassa riimiteltyjä tsemppirunoja sekä monenlaista pikkutietoa hyödynnettäväksi.

Mila Teräs vie aavemaisten äänten jäljille. Kuva: Karisto

Vanhassa hotellissa kummittelee – vai kummitteleeko?

Orimattilalaisen kirjailijan Mila Teräksen lastenkirja Hotelli Hämärä ja kummituspurkki on sadunomainen lastenkirja, vaikka kummitustarinasta onkin kysymys. Se on hillitty ja lempeä tarina, jossa on Teräkselle ominaista herkkää ja hienovaraista kerrontaa.

Teo-pojan vanhemmat ovat ostaneet vanhan hotellin, joka on kolkko paikka asua. Ei mene kauan, kun Teo alkaa yöllä kuulla käytäviltä pelottavia ääniä. Kukaan ei tahdo uskoa Teoa, kunnes vastaanottotiskille ilmestyy naapurissa asuva Leila, joka on usein nähnyt liikettä tyhjillään olleen hotellin ikkunoiden takana.

Teo, isoveli Tuukka ja Leila lähtevät nuuskimaan hotellia ja löytävät monta yllättävää asiaa.

Teräs käsittelee kummitustarinaa lämpimällä tavalla. Tarinassa on mukavaa lennokkuutta, jota täydentää Silja-Maria Vihersaaren paljon kertova kuvitus.

Henkka ja Kivimutka seikkailevat Hennalassa. Kuva: Karisto

Henkka ja Kivimutka ponnistaa vuodesta 1918

Kalle Veirto päästää kaverukset Henkan ja Kivimutkan vauhtiin uusimmassa Etsivätoimisto-kirjassaan. Lahden Hennalassa kuvataan elokuvaa vuoden 1918 tapahtumista. Henkan perhe on päässyt kuvauksiin mukaan pieniin sivuosiin. Mukana on myös Kivimutka. Kuvaukset ovat hitaita ja luppoaikaa paljon. Kivimutka suhtautuu elokuvantekoon nihkeästi, ja toiminnan miehenä hän ehdottaa Henkalle, että he lähtisivät Hennalan markettiin ostamaan ruokaa. Poistuminen piikkilanka-alueelta ei ole sallittua, mutta se ei poikia haittaa.

Istuessaan kaupan lastauslaiturilla he eivät osaa kuvitella, minkälaisten tapahtumien keskelle he joutuvat. Paikalle porhaltaa pahiksena tunnettu Keskisormi-Naukkurinen kavereineen, ja pian värikuulaluodit lentelevät.

Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka sotapoluilla on taattua Veirtoa, jossa vauhdista ei ole puutetta. Se on huikea tarina, jossa kuljetaan pitkin Etelä-Lahden maastoa. Veirto laittaa kaksikkonsa moneen liemeen, mutta odotetusti pahiksetkin saavat osansa.

Kirja on hengästyttävä, jännitystä riittää ihan loppumetreille saakka. Veirron konstailematon, selkeä tyyli, kiinnostava juoni ja räväkkä henkilökaarti pitävät varmasti, ainakin poikalukijan, otteessaan.

Lue myös: Kun ruotsalaispariskunta kirjoittaa rikosromaania, he kuvittelevat olevansa mies nimeltä Lars Kepler
 
Marja Welin
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi