Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Balettiarvio: Tuhkimo etsii onneaan taikamaailman tanssiaisissa Kansallisbaletissa

Tuhkimon roolia tulkitsi herkkäeleisesti Abigail Sheppard.

Abigail Sheppard ja Michal Krcmár tanssivat Kansallisbaletin Tuhkimon ensi-illassa. Kuva: Mirka Kleemola

Suomen Kansallisbaletti

Tuhkimo

Ensi-ilta Helsingissä 23.11.

Baletin jouluun kuuluu satu koko perheelle. Perinteisin kaikista on Pähkinänsärkijä. Viime vuosina Kansallisbaletissa on esitetty edellisen baletinjohtajan Kenneth Greven luomaa Lumikuningatarta. Tänä vuonna valinta on osunut brittikoreografi David Bintleyn alun perin vuonna 2010 Birminghamin kuninkaalliselle baletille luomaan Tuhkimoon. Bintley on uudistanut niin baletin tarinaa kuin koreografiaa, vielä jopa tähän Suomen ensi-iltaan.

Myös lavastuksen ja puvustuksen on suunnittelija Emma Ryott luonut Suomen esityksiä varten. Tanssijoita säestää Sergei Prokofjevin 1940-luvulla säveltämä musiikki.

Naistanssijat sisarpuolina

Nykypäivää ovat Tuhkimon sisarpuolet, joiden rooleissa nähdään nyt naistanssijat. Tunnetuimmassa Tuhkimon versiossa brittikoreografi Frederick Ashton halusi nostaa esiin pantomiimia, ja antoi miestanssijoiden esittää sisarpuolia. Perinne jatkui pitkään, mutta maailma on muuttunut, ja Bintley on vaihtanut esiintyjät naisiin. Yksi sisar on korostetun laiha ja luinen, toinen toppauksin lihavaksi muokattu. Yhä heidät on kuvattu liioittelevan kömpelöiksi ja keskenään hössöttäviksi.

Tuhkimo elää näiden itsensä ylentävien sisarpuolten ja ilkeän äitipuolen kanssa. Hän siivoaa ja palvelee muita perheenjäseniä, mutta yksin ollessaan haaveilee paremmasta. Parempaa olisi rakastavan ihmisen läheisyys, ja lupa tanssia. Hän ruokkii nälkäisen kerjäläisen ja antaa tälle aarteensa, äidiltään perimänsä tanssikengät.

Pyyteetön ele palkitaan. Resuinen vieras osoittautuu haltiaksi, joka lähettää Tuhkimon tanssiaisiin. Kurpitsavaunuja vetävät hauskat sammakot, joiden apureina hääräävät pienet hiiret balettioppilaitoksesta.

Tanssiaiset ovat tummanvioletin sävyiset, taikamaailmaan kuuluvat juhlat. Poissa ovat kimaltelevat kristallikruunut ja juhlijoiden näyttävät asut. Tummat sävyt piilottavat tanssivat parit ympäristöönsä ja tekevät harmillisesti tanssijoista taustamassaa. Vain Tuhkimo ja prinssi loistavat valkoisissaan. Tuhkimon on toki tarkoitus erottua, silti satuun kuulumattomalta tuntuu, kun hän ilmestyy juhliin näyttävin poseerauksin.

Ilmavan kevyttä, vaikkakin vaativaa

Naistanssijat tähdittävät tätä Tuhkimoa, ja tanssi onkin ilmavan kevyttä, liikkuvaa liikettä. Nopeat pikkuhypyt näyttävät huolettomilta, vaikka tosiasiassa ovat vaikeita ja vaativia.

Tuhkimon ja sisarten lisäksi sooloja tanssivat hyvän haltian vanavedessä kulkevat vuodenaikojen haltiat, joiden rooli jää tällä kertaa epäselväksi. He tanssivat vuorollaan Tuhkimon arkimaailman ja taikamaailman välimaastossa, hetkellisesti oudon paljaalla, hämärällä näyttämöllä. Myöhemmin he ilmestyvät tanssiaisiin tummanvioletteihin tutuihin pukeutuneena, kuin osana juhlaväkeä.

Perjantain ensi-illassa Tuhkimon roolia tulkitsi herkkäeleisesti kanadalaissyntyinen Abigail Sheppard, jonka sukujuuret ovat Suomesta. Hänen prinssinään nähtiin vakuuttavasti tanssiva Michal Krčmář.

Toisena pääroolin tanssii hollolalaislähtöinen ensitanssija Linda Haakana ja kolmantena tähtitanssija Eun-Ji Ha.

Lue myös: Ilkka Laasonen: Musikaalin valmistaminen ja esittäminen on paljon kalliimpaa kuin puheteatteriesitysten
 
Sara Nyberg
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi