Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Tellus-kuoro laulaa "susinarttujen" tekstit eläväksi Lahden Jukossa lauantaina

Sisällissodan naisvankien tarinoista koostettu kuoroteos oli puhdistava kokemus toiselle säveltäjistään.

Naiskuoro Tellus eläytyy teoksessa naisvankien asemaan. Kuva: Heikki Gröhn

Osana sisällissodan satavuotismuisteloita Suomessa on kaivettu esiin naisten kohtalot sodassa.

Naiskaartilaisten taisteluita on seurattu esimerkiksi Helsingin Kom-teatterissa ja Tampereen Työväen Teatterissa. Kumpikin teatteri teki dramatisoinnin Anneli Kannon Veriruusut-romaanista. Lahdessa naisnäkökulmaa on pitänyt esillä Marjo Liukkonen, jonka keväällä julkaistu väitöskirja käsitteli Hennalan vankileirillä tapettujen naisten kohtaloita.

Lauantaina Lahdessa saadaan naisnäkökulmaan jälleen uusi kosketus, kun tamperelainen naiskuoro Tellus saapuu vierailulle Susinartut-esityksellään.

Vanha trauma laukesi

Noin tunnin mittainen kuoroteos perustuu sisällissodassa mukana olleiden naisvankien autenttisiin teksteihin, jotka produktion tuottaja Anne Koski on kaivanut esiin eri arkistoista. Mukana on myös Lahdessa Hennalan leirillä viruneiden naisten kirjoittamia värssyjä.

Esityksen musiikin ovat säveltäneet Tellus-kuoron perustaja Tellu Turkka ja nykyinen johtaja Petra Poutanen-Hurme. Teos pyrkii myös uudistamaan kuoroilmaisua, sillä laulajat eivät pönötä paikoillaan kansio kädessä vaan ovat jatkuvassa liikkeessä. Näyttämökoreografian on suunnitellut alan konkareihin lukeutuva Päivi Järvinen.

– Naisten tekstit ovat todella henkilökohtaisia ja raadollisen koskettavia. Niissä korostuu hetken arvokkuus, Järvinen kuvailee.

Tellu Turkan mukaan koko tuotanto sai alkunsa Anne Kosken aloitteesta. Esitykseen pyrittiin valitsemaan erityisen omaperäisiä tekstejä. Suuri apu oli esimerkiksi työläiskirjailija Ida Maria Saarisen laulukirjasta, joka löytyi arkistoista.

Jotkut teksteistä ovat todella rankkoja, mutta niiden käsittelemisestä tuli puhdistunut olo. Säveltäjä Tellu Turkka

– Katsoimme Annen poimimia tekstejä yhdessä Petran kanssa vähän sillä silmällä, että mikä kummallekin tuntuisi luontevalta. Petra päätyi säveltämään vankileirien tekstejä ja minä tein niille vastapainoksi pappien sanomisia. Papin tytär kun olen, Turkka kertoo.

Turkka sanoo usein ihmetelleensä sitä, miksi papisto asettui sodassa lähes täysin valkoisten puolelle. Hänen lapsuudenkodissaan asiaa ei käsitelty, mutta sävellystyö auttoi osaltaan purkamaan traumaa.

– Se oli suorastaan katarttinen kokemus. Jotkut teksteistä ovat todella rankkoja, mutta niiden käsittelemisestä tuli puhdistunut olo. Nyt pystyn suhtautumaan luterilaiseen kirkkoon taas jokseenkin ongelmattomasti, Turkka kuvaa.

Avaa kaikki aistit

Susinartuissa on mukana 36 Telluksen laulajaa. Esitys kuullaan kuudella paikkakunnalla. Päivi Järvinen uskoo, että liikkuvan kuoron esitys avaa yleisön kaikki aistit.

– Toivoisin, että teoksemme voisi kokonaisvaltaisuudellaan synnyttää yleisössä uskalluksen kunnioittaa omaa historiaansa ja samalla arvostaa jokaista elävää olentoa, Järvinen linjaa.

Susinartut Teatteri Vanhassa Jukossa la 24.11. klo 15 ja klo 19.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi