Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Kirja-arvio: Heikki Kännön Sömnö on pökerryttävän omaperäinen taiteilijaromaani, joka noussee suoraan kulttisuosioon

Heikki Kännö vakuutti esikoisromaanillaan Mehiläistie, ja uutuusteos Sömnö jatkaa kirjailijan omaperäistä linjaa. Kuva: Sammakko

Heikki Kännö
Sömnö
Sammakko 2018. 550 s.

Hyviä uutisia wagneriaaneille.

Richard Wagnerin oopperateossarjaan Nibelungin sormus perustuva Siegfried-trilogia saatiin tänä vuonna kokonaisuudessaan suomeksi. Ranskalainen sarjakuvantekijä Alex Alice on onnistunut siirtämään alkuperäisteosten jylhyyden nuorekkaaseen muotoon.

Taidemaalariksi kouluttautunut turkulainen kirjailija Heikki Kännö (s. 1968) hämmästytti viime vuonna esikoisromaanillaan Mehiläistie ja hämmästyttää nyt uudemman kerran romaanillaan Sömnö, jota rohkenee kutsua Suomen ensimmäiseksi wagnerilaiseksi romaaniksi.

Sömnön aiheena ei ole Wagner vaan fiktiivinen ruotsalainen kuvataiteilija Werner H. Berger, mutta Nibelungin sormuksella on romaanissa vahva rooli etenkin loppuhuipennuksessa. Sömnön monitahoisten teemojen ylenpalttinen vyörytys suuressa mittakaavassa sekä viehtymys mystiikkaan ja myytteihin ilmentää wagnerilaisuutta parhaimmillaan – tai pahimmillaan. Myös Wagnerin täysjööttiydet, egomania ja antisemitismi, tuodaan julki.

Hämärää tekstiä kieli poskessa

Hyviä uutisia salatieteilijöille.

Werner H. Berger tapaa astraalitasolla oppi-isänsä G. I. Gurdjieffin, armenialais-kreikkalaisen esoteerikon, jonka levittämää okkulttista enneagrammisymbolia passaa kurkata graafikko Riikka Majasen laatimasta oivallisesta kannesta.

Sömnön sivuhenkilöt ovat niin sanottuja persoonallisuuksia. Yhdellä ”Pariisin yöelämän tuttavuudella” on ”silkkipaidan alle keskelle rintakehää tatuoituna unikursaalinen heksagrammi”, maagi Aleister Crowleyn perustaman pakanallisen OTO-salaseuran tunnusmerkki.

Tekstin hämäryydestä johtuen salatieteisiin perehtymätön lukija ei kunnolla erota, kuinka syvällä poskessa kerronnan kieli on. Sömnön suhde okkultismiin on ainakin jossain määrin koominen – onneksi.

Vähintäänkin omaperäistä

Hyviä uutisia suku- ja taiteilijaromaanien ystäville.

Sömnön kertojana toimiva kirjailija Isak Severin haluaa täydentää teostaan ”Werner H. Berger – Taide ja elämä”. Bergerin sukuhistoria perataan alkaen Itävalta-Unkarista mytologioiden ja kaivosyhtiöiden Kongoon matkanneesta isoisästä.

Myöhemmin Bergerit pakenevat natseja Wienistä Tukholmaan, jonka saaristossa rikollisen naimishistorian omaavan suvun kesäpaikka Sömnö sijaitsee. 2000-luvun alussa tarina palaa Kongoon, kun ooppera ”Werner H. Bergerin enneagrammi” esitetään Kinshasassa, jonka nimi on romaanin alkupuolella Belgian siirtomaavallan aikaan Léopoldville.

Suku- ja taiteilijaromaanien ystäville on helppo sanoa, että vastaavaa ette ole aiemmin lukeneet.

Kuinka taiteilla helvetillinen avioliitto -oppaita tehtailleet August Strindberg ja Ingmar Bergman ovat tietenkin mukana, kun Tukholman saaristossa riidellään. Varsinaisen luomistyön kantamakua haarukoidaan muun muassa Thomas Mannin Tohtori Faustuksen kautta.

Viittaukset ovat kuitenkin turhia: Sömnö lentelee omaperäisissä syvyyksissään. Suku- ja taiteilijaromaanien ystäville on helppo sanoa, että vastaavaa ette ole aiemmin lukeneet.

Mehiläistie oli parempi

Ja sitten huono uutinen. Rönsyilevän Sömnön intellektuaalinen anti jää jälkeen Mehiläistiestä, joka konkretisoi Joseph Beyusin (1921–1986) mullistavaa taidefilosofiaa paavalimaisen intohimoisesti.

Ei tuo kovin huono uutinen ole. Mehiläistie on kansainvälisen tason romaani maailman metropolien taidefriikeille, kunhan se käännetään...

Vaikka Sömnö vaikuttaa edeltäjäänsä hötömmältä, Kännön romaanit voi parittaa kummallisen kerronnan bakkanaaliksi, joka ei laajoja lukijakuntia houkuttele, mutta jonka kulttisuosio on taattu.

Pekka Jäntti
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista FC Lahden tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 2 vk
0 €

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi