Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Arvio

Konserttiarvio: Santtu-Matias Rouvali sytytti orkesterin ja yleisön loppuunmyydyssä Sibeliustalossa

Santtu-Matias Rouvali nostatti hypnoottisella johtamisellaan tunnelman kattoon Sibeliustalossa torstaina. Kuva harjoituksista. Kuva: Katja Luoma

Sinfonia Lahti
Santtu-Matias Rouvali, kapellimestari
Päivi Nisula, sopraano
Sibeliustalo 15.11.

Tunnelma oli katossa, kun urkuparvea myöten loppuunmyyty Sibeliustalo vaati rytmikkäästi taputtaen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin yhä uudelleen lavalle.

Konsertissa oli erityistä nostetta, kun kaupungin oma poika, kansainvälistä huippu-uraa tekevä sympaattinen superlahjakkuus innosti Sinfonia Lahden säkenöivään vireeseen. Orkesteri soitti koko illan tarkasti ja vetävästi, hyvässä keskinäisessä tasapainossa ja loistokkaalla soinnilla.

Harva kapellimestari on johtajakorokkeella niin elementissään.

Tampere Filharmonian ja Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina toimivan Rouvalin johtamista on hypnoottista seurata, eikä ihmetytä, että poikamainen pörröpää vetää yleisöä konsertteihinsa. Harva kapellimestari on johtajakorokkeella niin elementissään: hyperaktiivisinakin Rouvalin liikkeet ovat kuin siroa tanssia, hallittuja ja luontevia. Ja orkesteri syttyi.

Ohjelmassa oli Rouvalin omia suosikkisäveltäjiä. Mottona tuntui olevan, että kepeänkin sävyinen musiikki ansaitsee yhtä intensiivisen käsittelyn kuin ”vakava”, etenkin kun asialla ovat Leonard Bernsteinin, George Gershwinin ja Dmitri Shostakovitshin kaltaiset säveltäjät.

Shostakovitshin runsas tuotanto sisältää paljon elokuva- ja spektaakkelimusiikkia, joiden osia hän on hyödyntänyt myös pitkään Jazz-sarjana nro 2 tunnetussa Sarjassa varieteeorkesterille. Tästä kuultiin nyt muutama osa, joista Rouvali kaivoi esiin vavisuttavaa hurmaa ja melankoliaa.

Ensin suuri orkesteri kuulosti pienimuotoisessa musiikissa tunkkaiselta, mutta sarja lähti nopeasti hillittömään lentoon. Ylellisen soinnin viimeisteli saksofoninelikko Olli-Pekka Tuomisalo, Kai Ruskeepää, Matti Rouvali ja Anna-Sofia Anttonen. Näin ollen kapellimestari johti tällä kertaa molempia vanhempiaan, saksofonisti-isäänsä sekä viulistiäitiään Marja Rouvalia.

Bernsteinin meneillään olevan satavuotisjuhlavuoden kunniaksi solistivieras, sopraano Päivi Nisula toi mukanaan katkelman Bernsteinin pienoisoopperasta Trouble in Tahiti (1952), jota hän on perustamansa Saaristo-oopperan kanssa esittänyt suomeksi otsikolla Tahitilla tuulee.

Nisulan komea sopraano on muhkeuteensa nähden erinomaisen ketterä, ja hän lauloi Bernsteinia sekä Gershwinin Porgy ja Bess -oopperan (1935) blueshenkisiä laulunumeroita letkeän tyylikkäästi.

Tahiti-numerossa suuri orkesteri ja keskialueella liikkuva laulustemma aiheuttivat sen, ettei suomenkielisistä sanoista Nisulan ponnisteluista huolimatta saanut oikein selvää, mutta täysillä eläytyvän laulajan lavapersoonaa oli riemukasta seurata. Porgy ja Bessin My Man’s Gone Now -laulussa hän hehkutti valtoimenaan vyöryvää ääntään herkullisesti.

Pääteoksena oli Shostakovitshin laaja sinfonia nro 12 (1961), joka kuvaa vuoden 1917 vallankumouksen tapahtumia montaasimaisena kuvasarjana.

Shostakovitshin uraa leimanneet ristiriidat omien taiteellisten tavoitteiden ja Neuvostoliiton kulttuurimaailmassa selviytymisen välillä kuuluvat sinfoniassa rutinoituneisuutena, mutta toisaalta musiikkia on ehkä helpompi lähestyä kuin Shostakovitshin henkilökohtaisempia teoksia.

Vallankumouksen sankarillinen melodia etenee halki rauhattomuuden, sumujen ja taisteluiden ylvääseen loppuun saakka. Rouvali tarttui teokseen sähköisesti, ja orkesterista irtosi valtavia tehoja sekä upean kiiltävää sointia, jonka intensiteetti säilyi hiljaisissakin kohdissa.

Auli Särkiö-Pitkänen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi