Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Näyttelijä Mikko Nousiainen ja Niila-poika tekivät elokuvaa yhdessä – "Pieniä suuria valheita" kertoo kiusaamisesta ja vanhemmuudesta

Mikko Nousiainen ja Niila Nousiainen näyttelevät isää ja poikaa elokuvassa Pieniä suuria valheita. Matti Kinnusen ohjaama elokuva sijoittuu kainuulaisiin maisemiin ja kuvaa jotain kaikille tuttua suomalaisuudesta. Kuva: Vegetarian Films

Lunta, ja sitten vielä lisää lunta. Se jää mieleen Pieniä suuria valheita -elokuvan kuvista, jotka on kuvattu Kainuussa.

– Paikka tuli tavallaan annettuna, koska Koirasen Juha oli kirjoittanut tämän jutun kertaalleen ennen kuin minä hyppäsin kyytiin vuonna 2015, mutta aiheen ja tematiikan kannalta pohjoinen ja kylmä luminen maisema ovat tämän elokuvan sielunmaisemaa, ohjaaja Matti Kinnunen selittää.

– Tähtäämme siihen, että meille aukeaisi ovet myös Suomen ulkopuolella, ja kuvasto on ajateltu niin, että siinä olisi jotain suomalaisuudesta kiteytettynä.

Kajaaniin matkustaminen ei ollut aivan helppoa lapsipääosaa esittävälle Niila Nousiaiselle, joka joutui hankkiutumaan kuvauksiin Tampereelta. Kun kuvauspäiviä oli noin kaksikymmentä ja päälle tulivat matkustuspäivät, tuli poissaoloja koulusta melko paljon.

Elokuvassa ollaan moraalisten valintojen ja perimmäisten kysymysten äärellä. Ohjaaja Matti Kinnunen

– Oli ne kuvausmatkat välillä aika raskaita. Tuli rästiläksyjä, ja sitten kun pääsi kotiin, niin viikonloput piti tehdä läksyjä, ja vapaa-aika meni siihen.

Koulu suhtautui Niilan mukaan kuitenkin ymmärtäväisesti poissaoloihin.

– Niila oli hoitanut koulun sitä ennen hyvin. Jos olisi huonosti hoitanut, niin ei välttämättä olisikaan saanut vapaata. Mutta kyllä poika oli aika väsynyt kuvausten jälkeen. Hyvän todistuksen hän sai kuitenkin, ja olen ylpeä, isä Mikko Nousiainen kertoo.

Raskainta oli odottelu

Yhteistyö ohjaajan kanssa sujui Niilan mukaan hyvin ja luontevasti. Kuvauksissa oli mukava tunnelma, eikä nuorta näyttelijää jännittänyt. Enimmäkseen kuvauksissa olikin kivaa, mutta yksi päivä on jäänyt raskaana mieleen, ja se oli päivä, jolloin kuvattiin jäähallikohtausta. Kylmyyden lisäksi päivä oli pitkä ja hidas.

– Meidän lasten piti herätä kuudelta aamulta ja mennä jääkentälle. Muut luistelivat siellä, mutta minun ei tarvinnut. Sieltä siirryttiin jäähallille ja siellä oltiin todella monta tuntia, Niila kertoo.

– Siellä oli paljon odottelua, eikä päässyt näyttelemään. Minäkin odottelin paljon, ja se on aina raskainta, jos vain odotellaan ja odotellaan, Mikko jatkaa.

– Mutta kivoja päiviä oli paljon. Kuvauksissa oli hyvä porukka ja paljon opiskelijoita oppimassa avainasemassa olevien avustajina. Se loi varmasti myös tunnelmaa hyvällä tavalla. Kuvauksissa oli oikeasti kivaa, ja kun on kivaa, niin kaikki on helpompaa.

"Kiusaamista katsottiin vierestä"

Mikko Nousiaisen esittämä isä joutuu pohtimaan rooliaan vanhempana lapsen joutuessa kiusatuksi koulussa. Kuva: Sinikka Moilanen / Vegetarian Films

Elokuva käsittelee kiusaamista. Se on molempien Nousiaisten mielestä tärkeä aihe.

– Minua ei ole ikinä kiusattu enkä ole ikinä kiusannut ketään, mutta se on tärkeä ja vakava aihe, Niila toteaa.

– Olen ehdottomasti samaa mieltä. En tiedä, onko se muuttunut tässä vuosien varrella, mutta muistan omasta lapsuudestani sen, että ihmiset aika usein – myös minä – katsoivat kiusaamista vierestä, eikä siihen puututtu. Se, ettei ole rohkeutta mennä väliin, on minusta ihan yhtä paha asia kuin itse kiusaaminen. Kun olen katsonut Niilan koulua nyt Tampereella, siellä hoidetaan kyllä hyvin asiat, ja minusta lapset nykypäivänä uskaltavat enemmän nostaa asioita pöydälle, jos kiusaamista tapahtuu, Mikko sanoo.

– Tätähän tapahtuu aikuistenkin keskuudessa, ja se voi olla vielä raaempaa kuin lapsilla.

Ohjaajalle tärkeää myös vanhemmuuden käsittely

Matti Kinnusta puhutteli käsikirjoituksessa kiusaamisteeman lisäksi erityisesti vanhemmuuden käsittely. Kuva: Matias Honkamaa

Ohjaaja Matti Kinnuselle kiusaamisteema oli yksi tärkeä syy siihen, että hän halusi ohjata juuri tämän elokuvan. Aihetta ei ole juuri käsitelty suomalaisessa elokuvassa.

– Se on minulle ikävä kyllä tärkeä ja tuttu asia ihan omasta elämästä lähinnä isän ominaisuudessa. Minulla on kolme lasta ja on tullut koettua mitä se on, kun lapsi joutuu sellaiselle tielle.

Toinen asia, joka käsikirjoituksessa erityisesti puhutteli Kinnusta, on isyyden ja laajemmin vanhemmuuden käsittely vastuun näkökulmasta.

– Monesti unohtaa, kuinka tärkeitä ovat valinnat ja päätökset, joita itse aikuisena tekee suhteessa lapsiin ja kuinka hankala paikka on määritellä se, mikä lapselle on hyväksi. Millä lailla kasvattaa lasta, millä lailla reagoida silloin, kun tulee vastaan tällaisia tilanteita kuin esimerkiksi tässä elokuvassa, missä joutuu valitsemaan tavallaan kahden huonon vaihtoehdon väliltä? Jos pikkuisen antaa sormea valheelle, se on lapselle hyväksi, mutta toisaalta lasta haluaa opettaa rehellisyyteen, mistä voi joutua isompiin ongelmiin. Nämä ovat kysymyksiä, joiden luulen tavalla tai toisella koskettavan monia ihmisiä.

Tarina sijoittuu kirkon piiriin

Paitsi Kainuun maisemat, elokuvaa leimaa myös sen sijoittuminen kirkon piiriin, sillä Mikko Nousiaisen esittämä Harry on pappi. Kinnunen kertoo keskustelleensa asiasta paljon käsikirjoittajan kanssa.

– Kyseenalaistimme jossain vaiheessa täysin sen, että miksi ihmeessä me edes olemme seurakunnan kanssa tekemisissä, koska kyseessä voisi olla mikä tahansa työpaikka. Intuitiivisesti tuntui kuitenkin, että siinä on jotain oikeaa. Elokuvassa ollaan moraalisten valintojen ja perimmäisten kysymysten äärellä. Uskonto on yksi tekijä, joka tietyllä lailla haluaa tai voi joidenkin mielestä määritellä sen, mikä on oikeaa. Sitä vasten monet elokuvan teemat saivat mielenkiintoista heijastuspintaa.

Kinnunen toteaa, ettei hän pysty täysin määrittelemään sitä, mitkä kaikki syyt tekevät seurakunnasta oikean taustan elokuvalle.

– Tuntui, että näin tämän piti mennä. Lähdimme hakemaan hyvin ajatonta tarinaa, ja tässä ollaan arkkityyppisessä yksinkertaisessa maailmassa, missä on vain koulu, kirkko ja kauppa – ihan vain ne peruselementit, joiden välillä ihmiset ovat kulkeneet.

Ohjaaja

Matti Kinnunen

Matti Kinnunen on Oulusta kotoisin oleva ohjaaja ja käsikirjoittaja.

Hänen uusin elokuvansa Pieniä suuria valheita saa ensi-iltansa perjantaina. Päärooleissa nähdään Mikko Nousiainen ja hänen poikansa Niila Nousiainen.

Kinnusen aiempiin ohjauksiin kuuluu muun muassa elokuva Miss Farkku-Suomi, joka perustui Kauko Röyhkän kirjaan. Elokuvassa näyttelee artistina tutuksi tullut Sanni Kurkisuo.

Television puolella Kinnunen on työskennellyt muun muassa Uusi päivä-sarjan ja Elämää suurempaa -minisarjan parissa.

Tänä vuonna Ylellä nähtiin Tarinanmetsästäjät-minisarja, jossa Kinnunen oli yhtenä ohjaaja-käsikirjoittajana Ryhmäteatterin näyttelijöille.

Veera Jääskeläinen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 7,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
7,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi