Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Punk-yhtye Klamydiasta tuli kolmekymppinen – "Ota nyt pikkusen rauhallisemmin", neuvoisi Vesku Jokinen 18-vuotiasta itseään

Pohjalainen punk-yhtye Klamydia on kutsunut Lahden-keikalle kaikki entiset jäsenet. Laulaja Vesku Jokinen kertoo, että luvassa on kunnon historiapläjäys. Kuva: Jaakko Manninen

Pohjalainen punk-yhtye Klamydia on tahkonnut Suomen maata jo 30 vuotta. Takana on 20 pitkäsoittoa ja toinen mokoma lyhyempiä julkaisuja.

Klamydia juhlii syntymäpäiväänsä Lahdessa perjantaina. Karkeloihin on kutsuttu myös kaikki bändin vanhat jäsenet. Keikan alkupuoliskolla vanhat kokoonpanot soittavat Klamydia-historiaa ja valistavat kuulijoita bändin vaiheista. Jälkipuolisko on omistettu yhtyeen uudelle musiikille.

Pyysimme Klamydian laulajaa, lauluntekijää ja alkuperäisjäsentä Vesku Jokista täydentämään viisi virkettä. Tällaisia muistoja tehtävä nosti pintaan.

1 Klamydian paras albumi on...

uusin julkaisu (Aikuisilta kielletty 2018). Olisihan se hölmöä, jos siitä en eniten pitäisi. Siinä biisit onnistuivat kyllä todella kohdillensa. Niitä tuli loppu viimein aika vaivattomasti. Oli hyvä hype päällä. Joskus on sellaisia kausia, että ei tule yhtään biisiä, ja yhtäkkiä tulee kolme päivässä. Myös raakileita oli kertynyt pöytälaatikkoon aika iso määrä ja niistä tuli jalostettua monta biisiä. Tällä kokoonpanolla on veivattu 18 vuotta, eli biisien treenaaminen ja kokoon karsiminen ei ole tuottanut vaikeuksia. Meillä on sama näkemys siitä, miltä halutaan touhun kuulostavan.

2 Vaikuttavin keikkamuisto on...

sanotaan nyt viimeisimmältä rundilta. Se on ollut helvetin mahtava. Saatiin kaikki jätkät (entiset jäsenet) mukaan juhlakeikoille. Kaikki ovat olleet hyvillä fiiliksillä ja hyvissä väleissä, vaikka aikoinaan vähän myrskysikin. Pisteenä i:n päälle kaikki ovat vielä hengissä, vaikka tälläkin porukalla on ollut vähän virtaviivaiset elämäntavat.

Fanikohtaamisista viimeisimpänä on jäänyt mieleen, kun syliin lyötiin vastasyntynyt lapsi. Isällä ja äidillä täytyi olla aika hyvä luottamus, kun meikäläiselle antoivat lapsensa. Se teki vaikutuksen. Onneksi osasin pidellä lasta oikein. Itsekin olen isä, mutta siitä on jo hyvän aikaa, kun jälkikasvu oli tuon kokoista. Yleensä keikoilla otetaan yhteiskuvia ja jaetaan nimmareita, mutta nyt oli aikas pieni fani.

3 Kummallisin tilanne, johon muusikon ammatti on vienyt...

Kummallinen on tämä ammatinvalinta kokonaisuudessaan. Kun muut lähtevät vapaalle, minä lähden töihin. Normaaleista viikonlopuista ja monesta hauskasta tapahtumasta on joutunut luopumaan, koska olen aina keikalla. Kaikella on hintansa, mutta kuitenkaan en päivääkään keikkailusta vaihtaisi pois.

4 Raskain vaihe uralla oli...

1990-luvulla, kun kaikki tuntui vähän tahmaiselta ja alkoi oikeasti miettiä, onko mitään muuta vaihtoehtoa kuin tehdä tätä. Mutta jotenkin sitä nosti päänsä pystyyn ja rupesi painamaan täysillä, ja siinä murheet unohtuivat.

5 Terveiset 18-vuotiaalle Veskulle:

Ota nyt pikkusen rauhallisemmin! Alkuaikoina meni todella lujaa. On ihan siunattua, että 48-vuotiaana on terve ja hengissä. Se oli aika vilkasta aikaa silloin. Ei se nytkään mitään muniin puhaltelua ole, mutta vähän rauhallisemmin osaa ottaa.

Musiikkibisneksessä perusasetelma ei ole meidän kohdalla muuttunut. Ihmiset käy keikoilla ja diggaa bändiä, ja bändi rokkaa täysillä. Mutta digitalisoituminen on tuonut paljon haastetta. Niiden kanssa on pärjätty ja luovittu. Jos minä saisin päättää, tässä maailmassa myytäisiin vain vinyylejä.

XXL Mössö: Klamydia, Popeda, The Comedians 9.11. Möysän Musaklubilla.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi