Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Somero-lehti: Rauli Badding Somerjoki kopioi suosikkikappaleensa Unkarista

Rauli Badding Somerjoki kuoli vuonna 1987. Kuva artistin Lahden-keikalta marraskuussa 1985. Kuva: Antti Saraja

Suomalaisen kevyen musiikin aarteistosta on paljastunut plagiointitapaus. Rauli Badding Somerjoen säveltämäksi ja hänen naisystävänsä Pirkko-Liisa Vakkurin sanoittamaksi tähän asti merkitty Kuihtuu kesäinen maa on alun perin unkarilainen iskelmä.

Asiasta kertoo 6. marraskuuta ilmestynyt Somero-paikallislehti. Lehti on julkaissut aiheesta kriitikkona ja Badding-tuntijana tunnetun Eija Komun artikkelin.

Alkuperäisesitys Minden ember boldog akar lenni löytyy helposti YouTube-palvelusta unkarilaisen laulajattaren Teri Harangozón esityksenä. Kappaleen ensilevytys on vuodelta 1966, ja Wikipedian mukaan Harangozó sai levytyksestä Unkarin ensimmäisen kultalevyn.

Somerjoki on lainannut Attila Dobosille ja Sandor Halmágyille single-etiketissä kreditoidun kappaleen melodian lähes täydellisesti.

Alkuperäisesitys Minden ember boldog akar lenni löytyy helposti YouTube-palvelusta.

Kaksi vierailua Unkariin

Unkarilaiskappaleen Somero-lehti suomentaa muotoon Kaikki haluavat olla onnellisia. Kuihtuu kesäisen maan lailla kappaleen teksti puhuu yksinäisyydestä ja syksyn surullisuudesta.

Somerjoki julkaisi Kuihtuu kesäinen maa -kappaleen ensin singellä vuonna 1981 ja Ikkunaprinsessa-albumilla 1982. Keikkaohjelmistossa se oli ollut jo aiemmin, sävellys on mahdollisesti jo 1960-luvulta. Koskettavaa ja herkkävireistä kappaletta on pidetty yhtenä Somerjoen taiteellisena huippuna.

Somero-lehti kertoo, että plagiointiasia alkoi selvitä, kun Rauli Badding Somerjoesta kirjan tehnyt Jukka Rajala sai lokakuussa yhteydenoton Oulusta. Unkarilaista popmusiikkia harrastava Jouko Heikkala oli törmännyt sattumalta Teri Harangozón kappaleeseen.

Badding kävi Unkarissa kahdesti, syyskesällä 1975 ja kesällä 1981, Jukka Rajala kertoo Somero-lehdelle.

– Mä teen jatkuvasti löytöretkiä vanhaan musiikkiin, Badding mainitsi Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa syksyllä 1985.

Suonna Kononen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi