Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Kirja-arvio: Mikael Niemen Karhun keitto on sietämättömän jännittävä kirja

Mikael Niemi onnistuu luomaan kiehtovan kuvan paitsi pohjoisesta Lapista myös Laestadiuksen herätysliikkeestä. Karhun keitto toimii myös erinomaisena jännärinä. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Mikael Niemi
Karhun keitto

Kerrassaan hykerryttävä alkuasetelma! Mikael Niemi on tehnyt herätysjohtaja Lars Levi Laestadiuksesta (1800–1861) amatööririkostutkijan. Omintakeinen teos pitää lukijan kynsissään kuin intensiivinen dekkari, ja tarinankuljetuksen ohessa Niemi kertoo vaivihkaa lestadiolaisuuden syntyajoista, ristiriidoista ja vihollisista.

Tapahtumat sijoittuvat kesään ja syksyyn 1852. Pajalassa kasvaneen Niemen suhtautuminen Laestadiukseen, joka mainitaan kirjassa vain nimellä rovasti, on äärimmäisen kunnioittavaa. Romaanin saamelaissyntyisen kasvattilapsen Jussi Sieppisen silmin nähtynä rovasti on viisain mies kaikista.

Kun pienessä Könkään kyläyhteisössä tapahtuu hirvittävä rikos, rovasti on ainoa, joka ei niele purematta ensiksi tarjottua selitystä.

Pakko lukea yhdeltä istumalta

Paimenessa ollut piika Hilda Fredrikintytär katoaa. Rovasti löytää Hildan katoamispaikalta todistusaineistoa, joka on jäänyt muilta huomaamatta. Survoisiko karhu ruumiin heinäseipäällä suonsilmään? Väitetyt karhun raatelujäljet näyttävät puukon viilloilta. Nimismies Brahe ei ota kuuleviin korviin rovastin perusteluja, vaan julistaa karhunkaatajalle palkkion.

Laestadius oli ansioitunut kasvitieteilijä, ja sen puolen herätysjohtajasta Niemi on nivonut taitavasti rikostutkimukseen. Kasvien tuntemus ihastuttaa, samoin tarkka ja tunnelmallinen Lapin luonnon kuvaus. Kirjailija ei kuitenkaan sorru romantisointiin, vaan välillä lehmänpaska läjähtää navetan lattiaan kuten kuuluu.

Mikael Niemi kuvaa kiehtovasti, kuinka rovasti opettaa Jussin lukemaan. Lukutaidon ihme vaihtuu haluksi kirjoittaa kokonainen kirja, jättää merkki maailmaan. Mutta maailma on julma ja epäoikeudenmukainen, päällekarkauksista ei tule Könkään kylässä loppua. Rikostutkimuksen alkeellisuus herättää turhautumista niin lukijassa kuin rovastissakin.

Jossain vaiheessa mieleen hiipii pelko: tämä ei voi päättyä hyvin. Viimeiset kaksi kolmannesta jouduin lukemaan yhdeltä istumalta, kynsiä purren. Kirja on sietämättömän jännittävä ja tavattoman taidokas.

Ahneus on nykyajan piru

Mikael Niemi on keittänyt kokoon mainion keitoksen vaarallista himoa, kyläyhteisön ahdasmielisyyttä ja uskonnollisen kansanliikkeen synnyttämää jälkijäristystä.

Rovasti pelkää, että kaikki kärsimys on herätyksen voimien aiheuttamaa, ja syvällä luolassaan piileskelevä peto on heräämässä.

Karhun keitto saarnaa suuren pajalalaisen herätysjohtajan äänenpainolla turhamaisuutta, kunnianhimoa ja epärehellisyyttä vastaan. Pahin käärme ei kuitenkaan ole enää alkoholi, vaan ihmisen ahneus ja sokeus. Ne turmelevat ja tuhoavat paratiisimme.

Päivi Alasalmi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi