Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Lahtelaisseniorien räppikäsi puristui nyrkkiin – äänittivät kantaaottavan räpin Lotilan koulun nuorten kanssa

Laura Kaartinen johti Lahti Rapin äänityssessiota perjantaina Lotilan koululla. Seniorien Räpätit-kuoroa vahvistaa esityksessä Lotilan 6B. Kuva: Sami Lettojärvi

Kela, pankki, posti – HUHUU! Me halutaan henkilökohtaista palveluu!

Laulu yltyy iskulauseeksi, kädet tempaavat vaistomaisesti mukaan rytmiin. Tässä räppää Räpätit, seniori-ikäisten lahtelaisten ryhmä. Räppikäsiä ei tarvitse houkutella esiin, sillä kappaleen sanoma on vahvasti henkilökohtainen.

Ajatus ikäihmisten omasta räpistä heräsi Lahdessa viime kesänä, kun Cheek piti Valot sammuu -konserttejaan Lahden mäkimontussa.

– Haluttiin näyttää, että meidän valomme eivät sammu vielä, summaa idean äiti Eira Luonela-Ahonen.

Kyllä se pelottaa, että missä ja miten meitä hoidetaan siinä vaiheessa, kun kotona ei enää pärjää. Lahti Rapin idean äiti Eira Luonela-Ahonen

Lahden Lähimmäispalvelun Kiinni Elämässä -hankkeen projektikoordinaattori Jonna Piipponen-Karkulowski tarttui ajatukseen. Hän houkutteli mukaan Lotilan koulun 6B-luokan ja yhteisömuusikko Laura Kaartisen, joka sävelsi senioreilta kerätyt ajatukset räpin muotoon.

– Pohdimme yhdessä sitä, mikä ennen oli paremmin ja millaista elämä nyt on. Ensiesityksensä räppi sai Lahden Iloa arkeen -tapahtumassa syyskuussa, Piipponen-Karkulowski kertoo.

Räppikäsi puristuu nyrkkiin

Koska hyvä räppi iskee kuin tuhat näppisviestiä, kappale päätettiin ikuistaa musiikkivideoksi. Marraskuun ensimmäisenä perjantaiaamuna olemme kokoontuneet Lotilan koulun musiikkiluokkaan, joka palvelee tänään äänitysstudiona.

– Jos jollekin tulee energiavaje kesken kaiken, niin karjalanpiirakoita on, Piipponen-Karkulowski opastaa laumaansa.

Muistutus on tarpeellinen, sillä äänityksiin on varattu aikaa kaksi tuntia. Tarkoituksena on saada purkkiin ääniraita, joka ympätään myöhemmin videokuvan taustalle. Lopputuote lähetetään pääministeri Juha Sipilälle ja muillekin päättäjille.

Sitten aloitetaan. Laura Kaartinen nousee tuolille kapellimestariksi. Kaiuttimista jumputtava vahva biitti nostattaa taistelumielialan kuin itsestään.

– Nyt sellainen juhlameininki! kannustaa äänityssessiota johtava Salpauksen musiikkiteknologian lehtori Martti Salminen.

Lahti Rapin tekstissä käydään läpi sitä, millaista ikäihmisten elämä nykyisin on. Suoraan sanottuna: ei kovin mukavaa. Koska ihmiskontakteihin ei tahdo löytyä aikaa eli rahaa, vanhuksilta saatetaan kysellä kuulumiset ja lääkkeiden ottamiset läppärin välityksellä. Se on syvältä; seniorin räppikäsi puristuu nyrkkiin.

Senioreiden räppibiisi yhdistää lahtelaista osaamista eri puolilta. Äänitysteknologiaa viritteli Lotilan koululla paikoilleen Salpauksen kolmannen vuoden opiskelija Teppo Halonen. Kuva: Sami Lettojärvi

"On kunnia saada olla mukana"

Ensimmäinen juomatauko koittaa varttitunnin kuluttua. Siinä avautuu Lotilan 6B:lle ja Räpäteille tilaisuus ylisukupolvisen tiedon välittämiseen. Nuoret näyttävät opettavan senioreille tänään ainakin niin sanotun flossauksen (tanssiliike) jaloa taitoa.

– On kunnia saada olla tällaisessa mukana. Ja Lauran säveltämä kappale on aivan upea, sanoo kuudesluokkalainen Lotta Wessman.

Wessman uskoo, että räpillä viesti vanhustenhoidon surkeasta tilasta menee ehkä paremmin perille kuin muilla keinoilla. Kappaleen harjoituksissa on tullut itsellekin valaistumisen hetkiä.

– Omat isovanhempani ymmärtävät vielä uuden teknologian päälle, mutta heitä iäkkäämmät ehkä eivät, Wessman miettii.

Laura Kaartisen säveltämä biisi puuttuu vanhustenhuollon ongelmiin. Kuva: Sami Lettojärvi

Eira Luonela-Ahonen on samaa mieltä. Räpätit asuvat vielä toistaiseksi kukin kotonaan, mutta tulevaisuudessa saattaa olla toisin.

– Kyllä se pelottaa, että missä ja miten meitä hoidetaan siinä vaiheessa, kun kotona ei enää pärjää, myöntää Luonela-Ahonen, joka jäi itse eläkkeelle vanhustenhoidosta kuutisen vuotta sitten.

Lue myös: Ikäihmisiä hemmoteltiin kampauksin ja hoidoin - Vanhusten viikolla arvostetaan nuorten seuraa
 
Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi