Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Piia Leinon kirjassa lamaantuneet suomalaiset pakenevat ahdistavaa arkea virtuaalitaivaaseen

Helsinkiläiskirjailija teki puolivahingossa dystopian, joka voitti kustantamon kirjoituskilpailun. Synkät aiheet ovat rikostoimittajalle tuttuja mutta eivät mikään pakkomielle.

Piia Leinon Taivas-romaani on saanut positiivista palautetta niin lukijoilta kuin kriitikoiltakin. Kuva: Photographer: Kai Sinervo

– Kännykkääni kilahti viimeksi tänään uutinen siitä, kuinka syntyvyys Suomessa on ennätysalhaalla. Nykyinen elämäntyyli ja ihmissuhteet ovat monille rankkoja. Muiden kestäminen tuntuu olevan vaikeaa, kirjailija Piia Leino aloitti teoksensa taustoittamisen Helsingin kirjamessuilla torstaina.

Rikostoimittajanakin työskennellyt Leino on työssään tottunut käsittelemään rankkoja ja synkkiä aiheita. Kaunokirjallisessa työssä hän haluaa tutkia maailmaa vielä laajemmin myös sen synkiltä puolilta. Kirjailijan mieli halusi Taivasta tehdessä selvittää, mihin voimme päätyä, jos nykyinen kehityskulku etenee väärään suuntaan.

Piia Leino signeerasi kirjaansa Helsingin kirjamessuilla. Kuva: Photographer: Kai Sinervo

Rankka aihe, kevyt kieli

Viime keväänä ilmestynyt Taivas on dystopia eli kauhukuva tulevaisuuden yhteiskunnasta, jossa moni pelkäämämme asia on toteutunut. Ilmastonmuutos ja diktatuuri ovat saaneet ihmiset linnoittautumaan koteihinsa ja heidän elämänhalunsa näyttää sammuneen. Töissä käydään innottomasti, ainoana motivaattorina pakoreitti arjesta Taivas-nimiseen virtuaalimaailmaan, jonka Valo on alamaisilleen luonut. Taivaassa vanha Helsinki elää kauneinta kukoistustaan.

Lähtökohdat kuulostavat siltä, että luvassa on ahdistava lukukokemus. Pian lukija saa kuitenkin huomatta, että rankoista aiheista huolimatta niin ei olekaan. Leinon kieli on kaunista, kevyttä ja toiveikasta.

Vuoteen 2016 osui sattumalta Leinon kirjailijan uran kannalta kaksi isoa merkkipaalua. Hänen esikoisteoksensa Ruma kassa julkaistiin ja Taivas voitti Maailman laita -romaanikilpailun. Kun huomioi 41-vuotiaan Leinon elämäntilanteen – kaksi kouluikäistä lasta ja päivätyö – on pakko esittää kysymys: miten ihmeessä?

Taivas sai alkunsa jo vuonna 2012. Aloitin kirjan monta kertaa uudestaan, mutta vasta viidennellä kerralla löytyi oikea tyyli ja tunnelma. Esikoiseksi päätynyt Ruma kassa syntyi noiden versioiden väleissä. Omalle tekstille täytyy välillä antaa aikaa, jotta näkee sen kehitystarpeet.

"Vakavuus puree suomalaisiin"

Leino ei lähtenyt tietoisesti kirjoittamaan Taivaasta dystopiaa. Siitä vain tuli sellainen. Kirjan haikean kaunis tunnelma löytyi, kun oma poika eräänä aamuna kertoi erikoisesta avaruuteen sijoittuvasta unestaan. Pojan uni inspiroi ja Taivas alkoi saada nykyistä muotoaan.

Saatan olla vähän vaikea kirjailija brändättäväksi. Kirjailija Piia Leino

Lopullisesta käsikirjoituksesta oli valmiina noin 50 sivua, kun Leino huomasi ilmoituksen kirjoituskilpailusta. Käsikirjoitusta kilpailuun lähettäessään Leinolla oli varma olo. Hän uskoi sen mahdollisuuksiin, koska oli monen vuoden työn jälkeen tekstiin itse tyytyväinen. Intuitio oli oikeassa. Käsikirjoitus jätti taakseen noin 200 muuta kilpailutekstiä.

– Usein esikoisteos saa isomman huomion kuin seuraava kirja, mutta minulle on käynyt toisin päin. Ilmeisesti vakavuus puree suomalaisiin. Sekä kriitikot että lukijat ovat olleet yllättävän yksimielisiä kiittävissä arvioissaan.

Yksittäisiä soraääniä on tullut lähinnä siitä, onko seksuaalisuus todella yksi elämänhalun muoto, kuten Leino kirjassaan näkee. Päähenkilön ailahtelevaisuus, väliin epälooginen käytös ja kykenemättömyys nopeisiin muutoksiin sen sijaan tuntuvat monista lukijoista samaistuttavilta ihmisyyden piirteiltä. Aikakin suosii nyt dystopioita. Olemme ihmiskuntana monella tapaa kuilun äärellä pohtimassa kuinka tästä eteenpäin.

Jatko on avoin

Tosi-tv-maailmalle irvistävä Ruma kassa on lajityypiltään lähes toinen kaunokirjallisuuden ääripää, satiirinen romaani.

Pitkä toimittajan ura sekä kaunokirjalliset opinnot Kriittisestä korkeakoulusta ja Oriveden opistosta näkyvät Leinon varmassa kirjoittajaäänessä. Genrenvaihdos ei pelota, sillä tärkeintä on kirjoittaa tavalla, joka tuntuu itsestä oikealta ja inspiroivalta.

– Saatan siksi olla vähän vaikea kirjailija brändättäväksi. Tulevat teokset voivat olla melkein mitä vain itselleni merkityksellistä. Parhaillaan työn alla on jälleen samaan aikaan kaksi käsikirjoitusta. Toisessa on dystopian sävyjä, toisessa mustaa huumoria.

Kuka?

Piia Leino

Helsingissä vuonna 1977 syntynyt kirjailija ja toimittaja.

Opiskellut tiedotusoppia Tampereen yliopistossa. Asunut viimeiset 20 vuotta Helsingin kantakaupungissa inspiroituen eri kaupunginosien kauneudesta. Helsinkiläisperheeseen kuuluu mies, kaksi lasta ja koira.

Työskennellyt mm. rikostoimittajana ja raportoinut niin Anneli Auerin kuin Jari Aarnion tapauksista. Tällä hetkellä tekee kolmipäiväistä työviikkoa STT:n uutisdeskissä.

Julkaissut kaksi romaania: Ruma kassa (Johnny Kniga, 2016) ja Taivas (Kustantamo S&S, 2018). Taivas voitti kustantamon järjestämän Maailman laita -romaanikilpailun.

Terhi Kangas
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 5,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
5,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat:

Aiheet:

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi