Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Kulttuuri ja viihde

Ella Jäppisen piti tehdä päärooli lahtelaisessa kesäteatterissa, mutta aivoinfarkti muutti kaiken – paluuesitys kysyy, mitä normaali tarkoittaa

Ella Jäppisen kehon vasen puoli halvaantui aivoinfarktin seurauksena. Tänä vuonna Jäppinen on palannut näyttämölle omalla esityksellään. Se nähdään Lahdessa perjantaina. Kuva: Jiri Halttunen

Keväällä 2015 Ella Jäppinen valmistautui ensimmäiseen päärooliinsa. Hän näyttelisi Lahden uuden kesäteatterin Laukesin musiikkinäytelmässä Kaikki sanoo tahdon. Jäppinen esittäisi hääkomediassa nuorta Annabella Kemppistä, joka monen muun hahmon tavoin hinkuu alttarille.

Yksi lukuharjoitus oli jo takana, ja pian alkaisivat lavatreenit.

Maanantaina 13. huhtikuuta kaikki kuitenkin muuttui. 25-vuotias Jäppinen sai vakavan aivoinfarktin. Hänen kaulavaltimonsa repesi ja halvaannutti kehon.

Vammautuminen sai pohtimaan, mitä normaalius on

Lokakuisena maanantaina, kolme ja puoli vuotta infarktin jälkeen, Jäppinen saapuu tapaamiseen jalkaisin, kävelykeppi tukenaan. Kotoa on sopivan lyhyt matka Helsingin Musiikkitalon kahvilaan.

Tapaamme puhuaksemme Normaalista, Jäppisen kirjoittamasta musiikkiteatteriesityksestä, joka vierailee Lahdessa Teatteri Vanhassa Jukossa 19. lokakuuta.

Normaali sai alkunsa havainnoista, joita Jäppinen teki sairastumisen jälkeen. Vammautuminen laittoi pohtimaan, mitä normaali oikeastaan tarkoittaa ja mitä yhteiskunta meiltä odottaa.

– Tuntui, että minulla on taiteilijana velvollisuus käsitellä tällaista aihetta, kun minut on kerran niin selkeästi viskattu ulos normaalin lokerosta, Jäppinen sanoo.

– Normaalius on ihmeellinen ilmiö. Jokainen meistä haluaa olla normaali, mutta ei liian normaali.

Jäppinen painottaa, että esitys ei ole hänen sairauskertomuksensa. Epätäydellisyyden ja riittämättömyyden tunteeseen voi jokainen samastua omalla tavallaan.

Jäppinen toivoo, että ihmiset jakavat riittämättömyyden kokemuksia ja uskaltavat tarvita toistensa apua.

Juuri ystävien huolenpidon ansiosta Jäppinen jäi henkiin.

Sekavat tekstiviestit pelästyttivät ystävät

Ella Jäppisen esitys Normaali ehdottaa, että suhtautuisimme vajavaisuuteemme ylpeästi. Jäppisen mielestä riittämättömyyden kokemuksia pitää jakaa ja niille pitää voida myös nauraa. Kuva: Jiri Halttunen

Jäppisen infarkti kehittyi kolmen päivän ajan. Kehon vasen puoli oireili, mutta Jäppinen ajatteli olevansa vain väsynyt. Hän oli viettänyt ystävänsä syntymäpäivää ja kuvitteli, että hutera olo johtui juhlimisesta.

– Ajattelin, että onpas outo krapula, Jäppinen sanoo.

Oireet pahenivat seuraavina päivinä niin, että Jäppinen ei pysynyt kunnolla pystyssä. Silti hän ei uskonut olevansa hengenvaarassa. Sekin kuului sairauteen: vaurioitumassa oleva oikea aivopuolisko yritti kaikin voimin suojella kantajaansa ja kieltää koko asian.

Ystävät huolestuivat, kun Jäppisen tekstiviesteistä ei saanut selvää. He olivat varmoja, että jotain oli pielessä ja soittivat ambulanssin. Lopulta Jäppisen henki oli minuuteista kiinni. Hänet leikattiin pikaisesti. Pala kalloa oli poistettava aivojen turvotuksen vuoksi.

Kuntoutus alkoi hengittämisestä

Vaikka leikkaus näytti onnistuneen, vaara ei ollut ohi. Epäselvää oli, millaisia vaurioita infarkti jättäisi. Yksi neurologeista antoi murska-arvion. Hän totesi, että Jäppinen ei koskaan kävele. Toimintakykyisen, sosiaalisen elämän voisi unohtaa.

– Onneksi en itse kuullut tuota lausuntoa, se kerrottiin äidilleni. En olisi sellaista suostunut kuuntelemaankaan, Jäppinen sanoo.

Leikkauksesta käynnistyi kuntoutus. Ensimmäiseksi oli opeteltava hengittämään kunnolla ja nielemään, sitten vähitellen istumaan, seisomaan ja ottamaan askeleita.

Lähtötilanteesta on tultu kolmessa vuodessa pitkälle. Kukaan ei voi ennustaa, millaisiksi taidot vielä kehittyvät. Siksi Jäppinen treenaa.

– Olisinhan voinut päättää, että tämä toimintakyky riittää. Että en voi imuroida tai viikata pyykkejä itse. Olen kuitenkin päättänyt, että opettelen asioita uudelleen.

Paluu näyttämölle oli pelottava ja riemullinen

Normaali-esitys syntyi silkasta tekemisen vimmasta. Jäppinen palasi yleisön eteen huhtikuussa Musiikkitalon Black Boxissa. Ensi-illassa tunne oli hämmentävä, pelottava ja riemullinen.

– Olo oli samaan aikaa hillittömän varma ja epävarma, vaikka tiesin, että saan apua, jos sössin ja että minulla on myös oma ammattitaitoni.

– Ammattitaito on muutakin kuin sitä, nouseeko jalka, Jäppinen muistuttaa.

Silti ajatus siitä, että liikkuminen voi jäädä kömpelöksi, tuntuu kummalliselta.

Opinnot jatkuvat

Tällä hetkellä kuntoutuminen on Jäppisen päätyö. Hän käy fysioterapiassa, toimintaterapiassa ja neuropsykologilla. Vaikka kuntoutus heijastuu kaikkeen tekemiseen, se ei määritä kaikkea.

– Kuntoutuja ei ole minun identiteettini. Se on musiikkiteatterin tekijä.

Tulevaisuudessa Jäppinen haluaa sekä esiintyä että opettaa. Hän on palannut musiikkikasvatuksen opintoihin ja etenee kurssin pari kerrallaan. Aivot tarvitsevat edelleen paljon lepoa, joten opinnot etenevät mukautetulla aikataululla.

Pianoa Jäppinen ei voi soittaa, mutta laulaminen tuntuu hyvin samalta kuin ennen. On onni onnettomuudessa, että halvaus ei ulottunut äänihuuliin.

Infarktin syy jää usein arvoitukseksi

Kaulavaltimon repeämisen syy ei koskaan selvinnyt. Valtimon sisäseinämässä oli synnynnäinen heikkous, ja repeytymisen saattoi aiheuttaa flunssa, retkahdus tanssiharjoituksissa tai jokin ihan muu.

– Mulla kävi loputtoman huono tuuri.

Näyttämölle paluu on kuin kuolleista nousu, Jäppinen sanoo.

– Tuntui voimakkaasti siltä, että työ jäi kesken. Jostain syystä jäin henkiin. Mulla taisi olla vielä jotakin sanottavaa.

Normaali Teatteri Vanhassa Jukossa Lahdessa 19.10.

Teatterintekijä

Ella Jäppinen

Ella Jäppinen on musiikkiteatterin tekijä ja musiikkikasvatuksen opiskelija. Hän on kotoisin Kouvolasta ja asuu Helsingissä.

Hän on valmistunut Lahden ammattikorkeakoulusta musiikkiteatterin linjalta vuonna 2013. Nyt Jäppinen opiskelee musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja tähyää laulunopettajaksi.

Jäppinen on tehnyt musiikkiteatteria 14-vuotiaasta lähtien. Lapsuuden harrastuksiin kuuluivat taitoluistelu, tanssi ja pianonsoitto.

Jäppinen on kirjoittanut musiikkia ja teatteria yhdistävän esityksen Normaali. Ohjaajaksi ja toiseksi kirjoittajaksi ryhtyi Jäppisen sisko Lotta Jäppinen. Musiikin on sovittanut pianisti-kapellimestari Joonas Mikkilä. Lavalla nähdään lisäksi sellisti Hanna Kilpinen.

Jäppinen kuuluu musiikkiteatteria tekevään Tytäryhtiö-ryhmään.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi